dinsdag 6 maart 2018

Suriname sluit zich aan bij de International Solar Alliance (ISA)

Officiële start ISA zondag 11 maart in New Delhi, India


Assemblee moet toetreding tot ISA nog ratificeren


Suriname heeft zich in februari aangesloten bij de International Solar Alliance (ISA), een internationale organisatie die zich gaat inzetten voor bevordering van het gebruik van zonne-energie. De officiële lancering van ISA vindt zondag plaats in New Delhi, India. De alliantie is een initiatief van de voormalige Franse president François Hollande en de Indiase premier Narendra Modi.


In totaal worden er ongeveer vijftig staatshoofden en regeringsleiders verwacht, onder wie Modi en de huidige Franse president Emmanuel Macron. Ook de presidenten van Venezuela en Guyana zullen aanwezig zijn. Suriname wordt vermoedelijk vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin, maar behoort niet tot de 'oprichters', omdat het parlement de toetreding tot ISA nog niet heeft geratificeerd. Dat zegt ambassadeur Aashna Kanhai vandaag, dinsdag 6 maart 2018, in de Ware Tijd.

Na een officiële machtiging van de president tekende zij begin februari de documenten. Zij heeft inmiddels de stukken naar president Bouterse gestuurd nadat die waren getekend door de Indiase regering.


International Solar Alliance is een alliantie van meer dan 120 landen, waarvan de meeste veel zon hebben en geheel of gedeeltelijk tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring liggen. Het is de bedoeling om meer dan 1.000 miljard Amerikaanse dollar aan investeringen te mobiliseren. Dit geld is nodig om in 2030 te komen tot massale benutting van zonne-energie, en om de weg te banen voor toekomstige technologieën die zijn aangepast aan de behoefte. Dit stelt ISA in haar missie indachtig de 'Verklaring van Parijs over de Internationale zonne-energiealliantie van 30 november 2015' en de gedeelde ambitie om gezamenlijke inspanningen te leveren om de financieringskosten en kosten van technologie te verminderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten