donderdag 22 maart 2018

Gajadien (VHP): 'Men moet gestolen AKB-middelen terugstorten'

Meer dan vijf personen, waaronder de onderdirecteur van SoZaVo, aangehouden

'Ik hoop dat alles goed onderzocht wordt en zaken niet blauw blauw gelaten worden'


'Als mensen zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare handelingen, moeten zeker achter slot en grendel worden geplaatst. Het moet echter niet alleen hierbij blijven, want de gestolen middelen moeten ook weer teruggehaald worden voor de samenleving',  zegt Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vandaag, donderdag 22 maart 2018, in het Dagblad Suriname, in reactie op het strafrechtelijk onderzoek naar de miljoenen die verdwenen zijn uit de staatskas op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), geld dat bestemd was voor de Algemene Kinderbijslag (AKB).

Meer dan vijf personen, waaronder ook onderdirecteur G.C., zijn aangehouden door de politie. Ondertussen heeft de rechter-commissaris de inverzekeringstelling van C., die belast was met administratieve uitbetaling van sociale voorzieningen, met 30 dagen verlengd.

Minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting onthulde in oktober vorig jaar, dat er onregelmatigheden waren ontdekt met AKB-gelden. In samenspraak met de regering werd de procureur-generaal ingeschakeld voor een justitieel onderzoek. Volgens haar gaat het om een bedrag van ruim Srd 6 miljoen, maar het onderzoek zal dat uitwijzen.

In deze zaak worden de verdachten beschuldigd van gekwalificeerde verduistering en wederrechtelijke toe-eigening van staatsmiddelen en knevelarij. Indien schuldig bevonden, riskeren zij een celstraf van maximaal 6 jaren. AKB wordt niet op de bank gestort en wordt één keer in het jaar uitbetaald. Het gaat om Srd 50 per kind per maand of Srd 600 per kind per jaar. De mensen moeten op basis van bekendmakingen het geld gaan ontvangen in het ressort.

Gajadien voert aan, dat het te vaak gebeurt dat Surinamers in belangrijke posities landgenoten voor miljoenen benadelen en slechts met korte celstraffen van enkele maanden gemakkelijk ervan afkomen. Dit is één van de zaken waarvoor hij onlangs ook gepleit heeft, kort voor de aanname van de Anti-Corruptiewet. Hij pleit weer voor verdere aanscherping van de regels.

De onregelmatigheden zijn in de periode 2014 en 2015 ontdekt. Toen zwaaide Alice Amafo, die nu ook door de politie wordt verhoord, de scepter op SoZaVo. Gajadien is het eens dat geen enkele uitzondering gemaakt moet worden in het onderzoek. 'Daarvoor bestaan onze instituten. Ik hoop alleen dat alles goed onderzocht wordt en zaken niet blauw blauw gelaten worden. Anders blijft een stigma op de persoon haar naam, terwijl niemand uiteindelijk weet of de verdachten wel of niet schuldig zijn bevonden', aldus de politicus.

Amafo benadrukte eerder, dat zij tijdens haar periode op SoZaVo naar eer en geweten heeft gewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten