vrijdag 23 maart 2018

Colombia's drugsbestrijdingsbeleid staat op de rand van mislukken

Meer dan 28 gemeenschapsleiders en bijna 200 boeren zijn vermoord

Boeren en gemeenschapsleiders die bereid zijn deel te nemen aan initiatief om coca uit te roeien, worden doelwit van groepen die de drugshandel willen beheersen


Colombia's drugsbestrijdingsbeleid staat op de rand van mislukken nadat meer dan 28 gemeenschapsleiders en bijna 200 boeren zijn vermoord, aldus de coca-telersfederatie. Volgens COCCAM (Coordinadora Nacional de Cultivadores de Coca, Amapola y Marihuana), de federatie die boeren vertegenwoordigt die illegale gewassen verbouwen, draagt ​​het extreme geweld bij aan het falen van de overheid om het ​​vredesproces met de FARC ( Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) uit te voeren. 

Het vredesproces omvat een programma dat coca probeert te vervangen door legale gewassen en in plattelandsinfrastructuur investeert. COCCAM stelt, dat de 200 boeren zijn gedood sinds januari 2017, eraan toevoegend dat het geweld 'systematisch' was en dat de Colombiaanse regering niet genoeg deed om zijn bevolking te beschermen.

'De niet-aflatende inzet van COCCAM bij de implementatie van het vredesakkoord van Havana is niet weerspiegeld in de acties van de Colombiaanse staat om het leven, integriteit en persoonlijke veiligheid van onze leden te garanderen', zeiden ze in een verklaring.

COCCAM zei ook, dat er problemen waren met betalingen voor die boeren die hun cocagewassen al hadden opgegeven, waardoor ze zonder eten zaten. Ze voegde eraan toe, dat de overheid 'onmiddellijk maatregelen moet nemen om het leven, integriteit en persoonlijke veiligheid' van de gemeenschapsleiders te garanderen.

Er zijn meer dan 100.000 coca-boerenfamilies in het land, maar ze worden voortdurend bedreigd door drugshandelgroepen die gekant zijn tegen de plannen van de regering om coca, het basisingrediënt voor cocaïne, uit te roeien.

De Colombiaanse regering probeert momenteel 100.000 hectare coca uit te roeien en een programma voor plattelandsontwikkeling uit te voeren als onderdeel van de vredesovereenkomst. Maar, het initiatief heeft geleid tot een golf van geweld, zoals lokale bendes, illegale gewapende groepen en regionale drugshandelaars die strijden om controle te krijgen over gebieden die ooit onder controle van de FARC stonden.

Boeren en gemeenschapsleiders die bereid zijn om deel te nemen aan het initiatief om coca uit te roeien, worden het doelwit van groepen die de drugshandel willen beheersen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten