'Drugsbestrijdingsprogramma is vrijwel tot stilstand gekomen als gevolg van niet-actief optreden van de overheid'
Colombiaanse cocaboeren overwegen hun deelname aan het programma voor gewasvervanging op te heffen vanwege extreem geweld en vermeend falend beleid van de overheid om de overgang van de boeren naar legaliteit te vergemakkelijken.
De COCCAM, de federatie die boeren vertegenwoordigt die coca verbouwen (Coordinadora Nacional de Cultivadores de Coca, Amapola y Marihuana), zei in een verklaring, dat het met zijn leden praat 'om te bepalen of onze deelname wordt opgeschort' met het overheidsprogramma dat coca, het basisingrediënt voor cocaïne, wil vervangen door legale gewassen.
El trámite de una ley de judicialización a pequeños cultivadores y el asesinato sistemático de nuestros integrantes, nos obliga a reconsiderar nuestra participación en el PNIS. pic.twitter.com/6YZBuWa5bP— COCCAM COLOMBIA (@COCCAMColombia) March 23, 2018
Het programma maakt deel uit van een continu vredesproces met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), de guerrillagroep die decennialang veel van het platteland heeft gecontroleerd.
Volgens de coca-kwekersfederatie zijn sinds het begin van het vredesproces in december 2016 meer dan 200 boeren vermoord. Bovendien is de regering van president Juan Manuel Santos er niet in geslaagd om te komen tot 'degelijke en integrale antwoorden op onze klachten en verzoeken' over veiligheid en juridische garanties.
Het drugsbestrijdingsprogramma is vrijwel tot stilstand gekomen als gevolg van niet-actief optreden van de overheid en een gebrek aan middelen, aldus de boeren in een verklaring. 'We beginnen een panorama van onzekerheid en onzekerheid te zien met betrekking tot de voortzetting van vervanging. We zijn vol hoop begonnen en willen doorgaan en met succes afronden', aldus de COCCAM.
Bovendien hebben de cocatelers kritiek oo de minister van Justitie Enrique Gil die een wet voorstelt die cocatelers zou beschermen tegen strafrechtelijke vervolging waardoor de gezinnen die zich al voor het programma hadden aangemeld, zouden worden uitgesloten. Het wetsvoorstel zou boeren met een perceel van 3.8 hectare als kleine telers kunnen beschouwen en zo hen in staat stellen om criminele vervolging te omzeilen, maar dat is nu veranderd in 1.7 hectare, aldus de boeren. COCCAM noemt de veranderingen een 'flagrant verraad aan de boeren, Afro-afstammelingen en inheemse mensen die hun vertrouwen stellen in het vredesproces door zich bij het programma aan te sluiten'.
De regering wordt ook bekritiseerd, omdat ze de belofte in de FARC-vredesovereenkomst om cocaboeren die gevangen zitten vrij te laten.
'We schatten dat er nog steeds 3.000 boeren in de gevangenis zitten', vertelde boerenleider Cesar Jerez aan lokale media. Volgens Jerez bezwijkt de regering onder druk van de Verenigde Staten om meer boeren gevangen te zetten.
Meer dan 100.000 coca-boerenfamilies in Colombia zijn afhankelijk van coca om te overleven. Deze families worden voortdurend bedreigd door groepen die zich bezighouden met drugshandel en die zich verzetten tegen hun deelname aan de legale economie.
De Colombiaanse regering probeert momenteel 100.000 hectare coca uit te roeien en een programma voor plattelandsontwikkeling uit te voeren als onderdeel van de vredesovereenkomst. Maar, het initiatief heeft geleid tot een golf van geweld, zoals lokale bendes, illegale gewapende groepen en regionale drugshandelaars doie strijden om controle te krijgen over gebieden die ooit onder controle van de FARC stonden.
(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten