Naast de 28 verplichte uren mogen leerkrachten bij uitzondering nog 7 uren extra maken
Het Bureau Voortgezet Onderwijs is bezig met de uitvoering van het staatsbesluit dat de lesuren en overuren van docenten op middelbare scholen regelt. Dit zegt waarnemend minister Patrick Pengel van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vandaag, woensdag 14 maart 2018, in de Ware Tijd en voegt er aan toe, dat er nog geen wanklank vanuit de onderwijswereld is gehoord.
Het staatsbesluit regelt, dat lesuren evenredig worden verdeeld onder de docenten. Naast de 28 verplichte uren mogen ze bij uitzondering nog zeven uren extra maken. Dit brengt hun op een maximum van vijfendertig. Directeuren mogen naast hun managementtaken nog vier roosteruren per week les verzorgen.
De vakbondsuren voor bestuursleden van onderwijsvakbonden zijn in een aparte resolutie geregeld.
Overuren zijn hierdoor in ieder geval niet langer vrijblijvend, maar worden gereguleerd.
Met de invoering van het staatsbesluit mogen leerkrachten verbonden aan middelbare scholen dus niet meer onbeperkt overuren maken. Er komt een eind aan de wildgroei.
Pas als een docent op het maximaal aantal uren zit worden er nieuwe leerkrachten aangetrokken. Het staatsbesluit vormt een integraal deel van het herwaarderingsprogramma voor onderwijsgevenden dat in oktober is ingevoerd.
De uitvoering is in januari begonnen, maar de minister weet niet hoe lang het zal duren, voordat de werkzaamheden zullen zijn afgerond.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten