46-Jarige Nederlander raakt besmet in Mairiporã, een plaatsje ten noorden van São Paulo
De Wereldgezondheids- organisatie (WHO) waarschuwde dinsdag 16 januari 2018 buitenlandse reizigers naar de staat Sao Paulo, de meest bevolkte in Brazilië, dat de staat risico loopt op gele koorts. De waarschuwing werd afgegeven na een ongewoon grote uitbraak van de ziekte, die werd verspreid door dezelfde mug die vorig jaar in Brazilië andere tropische ziekten overbracht, waaronder Zika.
Volgens het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid zijn sinds juli 2017 470 verdachte gevallen van gele koorts gemeld in Brazilië, met 35 bevestigde gevallen, waaronder 20 in de staat Sao Paulo.
Vorige week rapporteerde het ministerie 11 bevestigde gevallen, een significante stijging in slechts één week, maar het ministerie ontkende een uitbraak.
De Braziliaanse regering heeft gezegd, dat zij met overmatige zorg handelt om een uitbraak te voorkomen en mensen in getroffen gebieden vaccineert.
Mairiporã não irá mais vacinar moradores de outras cidades contra febre amarela https://t.co/7PUYDukqIe #saopaulo— Noticiario São Paulo (@Noticiario_sp) January 17, 2018
In de zuidoostelijke staten brengen bewoners uren door in lange rijen om gevaccineerd te worden. 'We hebben genoeg vaccins om de gehele bevolking te vaccineren als dat nodig is', zegt Antonio Carlos Nardi, uitvoerend secretaris van het ministerie van Volksgezondheid.
Volgens het ministerie zijn tot nu toe geen bevestigde gevallen in stedelijke gebieden; alle gevallen deden zich voor bij inwoners van plattelandsregio's of toeristen die toegang hadden tot die gebieden. Brazilië heeft stedelijke transmissie van gele koorts in de jaren 1940 uitgeroeid.
De 29/01 a 17/02— No Limite da Razao (@Limitedarazao) January 17, 2018
-#CampanhaDeVacinação
-
Contra #FebreAmarela em #SãoPaulo
-#DiaD - Mutirão [Sábado 3 e 17/02]
-
Meta: Imunizar 8,3 milhões de pessoas que
residem nos 54 municípios
-
Confira Lista 👇https://t.co/Ub4gbYk5d5 pic.twitter.com/3DSpyf5q53
Een Nederlandse toerist heeft tijdens een bezoek aan Brazilië de gevaarlijke tropische ziekte gele koorts opgelopen. De 46-jarige man raakte besmet in Mairiporã, een plaatsje ten noorden van de miljoenenstad São Paulo. Hij is in Rotterdam behandeld en is inmiddels hersteld, bevestigt het Erasmus MC.
Zeker 6 mensen uit Mairiporã zijn al aan de ziekte overleden. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen. De uitbraak is zo groot dat Brazilië miljoenen mensen in en rond São Paulo, Rio de Janeiro en Bahia wil inenten om verdere verspreiding tegen te gaan. Volgens het Rotterdamse universitaire ziekenhuis kwam de man op 19 december aan in Brazilië. Op 8 januari keerde hij terug in Nederland. De dag ervoor was hij ziek geworden. Hij had 40 graden koorts, was misselijk en had diarree, hoofdpijn en spierpijn. In het ziekenhuis ging hij snel vooruit. Hij was niet ingeënt voor de vakantie.
Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Dit virus wordt verspreid door dezelfde mug die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het zikavirus. Gele koorts kan bloedingen uit oren, ogen en neus veroorzaken. Ook kan het leiden tot orgaanuitval en geelzucht. Een op de tien patiënten overlijdt eraan. Er is geen medicijn, artsen kunnen alleen de klachten bestrijden. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.
Febre amarela: OMS coloca estado de São Paulo como área de risco - https://t.co/cuLPaPOsmn pic.twitter.com/Lk1aWEA64A— Acredite ou Não (@acrediteounaotv) January 17, 2018
Het is pas de tweede keer sinds 1985 dat gele koorts in Nederland wordt vastgesteld. Vorig jaar keerde iemand met de ziekte terug uit Suriname. 'Gele koorts is in Nederland uiterst zeldzaam', zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. Ze raadt mensen aan om eerst navraag te doen bij een reisbureau voordat ze naar Zuid-Amerika of Afrika gaan. Als ze daar zijn, kunnen ze het beste kleren met lange mouwen en lange broekspijpen dragen, de broek in de sokken stoppen en zich insmeren met een middel met DEET.
(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter/ANP/YouTube/Globo)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten