donderdag 18 januari 2018

Suriname blijft zich verzetten tegen wettelijke erkenning veranderen geslacht van Yvanna Hilton

Rechter: 'Hilton heeft het recht op eerbiediging van haar privéleven en mag daarin niet gehinderd worden'

Advocate Tjong A Sie: 'Surinaamse wetgeving voorziet in plaatsen kantmelding in bevolkingsregister bij veranderingen in de identiteitsgegevens'


De Ware Tijd bericht vandaag, donderdag 18 januari 2018, dat de staat Suriname zich in een pleitnota blijft verzetten tegen wettelijke erkenning van het veranderen van het geslacht van Yvanna Hilton. Dat gebeurde tijdens de behandeling in hoger beroep dat de Staat had ingesteld, nadat op 11 januari 2017 de rechter in een bodemprocedure had bepaald, dat de geslachtsverandering door het CBB in de administratie moest worden opgenomen.Dat moest door het plaatsen van een kantmelding in de daarvoor bestemde registers. 

Hilton, geboren als man, heeft zich jaren geleden door een operatie getransformeerd naar het vrouwelijke geslacht. De Staat vindt dat de rechter buiten zijn bevoegdheid is getreden en een te ruime interpretatie heeft gegeven aan artikelen van het Surinaams Burgerlijk Wetboek. De rechter heeft zich daarbij laten leiden door het mensenrechtenverdrag Burgerlijke en Politieke rechten (Bupo-verdrag) en het Inter-Amerikaans verdrag voor de Rechten van de Mens waar Suriname partij in is.

De Staat beroept zich erop, dat in eerste instantie het eerder gedane verzoek van Hilton tot plaatsing van een kantmelding over haar geslachtsverandering zou zijn afgewezen en dat zij in haar tweede verzoek daartoe niet ontvankelijk moet worden verklaard. Ook vindt de Staat dat voor het plaatsen van een kantmelding in het bevolkingsregister geen specifieke wetgeving bestaat over transgenders.

Hiltons advocate Audrey Tjong A Sie gaat 2 februari antwoorden op de pleitnota. Ze zegt, dat de rechter in de bodemprocedure wel degelijk een juist besluit heeft genomen gebaseerd op de schending van het privéleven en de persoonlijke integriteit van Hilton. Daarbij is verwezen naar bepalingen uit de Surinaamse Grondwet, het Bupo-verdrag en het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens. De rechter heeft uit de verdragen geïnterpreteerd, dat Hilton het recht heeft op eerbiediging van haar privéleven en daarin niet gehinderd mag worden.

Tjong A Sie wijst erop, dat toen in eerste aanleg het verzoek van Hilton werd afgewezen, er geen tegenpartij was; de zaak liep tegen niemand. 'Het was een persoonlijk verzoek van mijn cliënte aan de rechter, maar de situatie is nu in veel opzichten veranderd. Er is nu een tegenpartij en dat is de Staat Suriname.'

De advocate blijft erbij, dat de Surinaamse wetgeving wel voorziet in het plaatsen van een kantmelding in het bevolkingsregister bij veranderingen in de identiteitsgegevens van een burger, maar niet specifiek is aangeduid welke. Dit juridische verschil over het wel of niet wettelijk erkennen van de geslachtsverandering, voert Tjong A Sie terug naar een recente uitspraak van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens. Dat college heeft bepaald, dat landen die lid zijn van de Organisatie van Amerikaanse Staten zich niet moeten verzetten tegen Holebi-huwelijken. Holebi is een overkoepelende term voor homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen. Regeringen moeten de toegang tot alle vormen van relatieregistratie, inclusief het huwelijk, garanderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten