'Precaire situatie dwing hoognodige prioriteiten te stellen en keus te maken op korte termijn'
Assembleelid Raymond Sapoen vindt dat het opzetten van een eigen staats goudbedrijf, zoals door president Desi Bouterse is aangegeven in zijn Nieuwjaarstoespraak op lange termijn een optie is. 'Maar, nu zullen we in fiscaal opzicht het onderste uit de kan halen uit de bestaande goudovereenkomsten met IAmGold en Newmont. Deze multinationals moeten vooral worden gedwongen zoveel mogelijk gebruik te maken van de Surinaamse productie en dienstverlening zodat het spin-off effect maximaal wordt benut', zegt Sapoen, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 4 januari 2018.
'De precaire situatie dwingt ons hoognodige prioriteiten te stellen en een keus te maken op korte termijn of we de Surinamerivier of de Nickerierivier willen uitbaggeren. We kunnen niet beide doen. , We zijn de economische mokerslag van 2015-2016 nog niet te boven gekomen en doen er daarom goed aan in financieel opzicht de teugels strak in handen te houden en geen overbodige kapitaal uitgaven te doen. Nu hebben we simpelweg geen geld om te investeren in megaprojecten met hoogwaardige technologie en infrastructuur. We zullen de tering naar de nering moeten zetten en de komende periode zal de regering sterker dan voorheen de private sector, het bedrijfsleven als ontwikkelingspartner in de arm moeten nemen.'
Met budgettaire en koopkracht versterkende maatregelen is er rust op het arbeidsfront, maar vooral het bedrijfsleven heeft de afgelopen twee jaren als gevolg van de sterke economische krimp ook zwaar moeten saneren en sommige bedrijven moesten zelfs hun deuren sluiten.
'Dit jaar moeten we maximaal gebruiken om de private sector te institutionaliseren in bepaalde economische sectoren waaronder toerisme, ICT en agro-industrie voor een versnelde boost van deze sectoren', voert Sapoen aan.
Een belangrijke uitdaging waarvoor de regering dit jaar ook staat is volgens het Assembleelid het verantwoord managen van de schuldenlast.
'Een schuld/bbp ratio van 82,5% en een jaarlijkse aflossing en rentelast van 2,1 miljard Srd zijn voor onze kleine economie niet langer houdbaar. De bestaande ruimte die de Wet op de Staatsschuld ons biedt moet niet het uitgangspunt zijn bij het aangaan van leningen, maar de economische ruimte, de specifieke kracht van onze economie en beschikbare financiële buffers. Dit zijn zaken die momenteel niet of heel fragiel aanwezig zijn.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten