Archeologische vindplaatsen zijn niet ongewoon in de uitgestrekte hoofdstad van Peru. In Lima en in de omgeving wonen mensen naast een verleden waar ze vaak weinig van afweten. Peru heeft tienduizenden historische sites, in de volksmond bekend als 'huacas'. Terwijl de stad steeds meer groeit, onderscheiden huacas zich als eilanden van rust en als herinnering aan Peru's pre-Spaanse verleden.
Maar, als de prijzen van onroerend goed stijgen, moeten ook zij strijden om ruimte. Vanaf de top van de San Mateo huaca, een eens heilige plaats die al duizend jaar oud is, is er een indrukwekkend uitzicht op niet alleen de grotere stad, maar ook op een aantal van de hoge gebouwen die botsen met het monumentale karakter van de lemen tempel .
'De stad groeit nog steeds met zijn rug naar het archeologische erfgoed, alsof het iets is dat tegen moderniteit of de groei van de stad indruist', aldus archeoloog Pedro Espinoza. 'Maar, in feite kunnen we de twee harmoniseren op een manier die iedereen ten goede komt.'
Espinoza en anderen hopen, dat ze verandering teweeg kunnen brengen met een nieuwe campagne die gratis toegang biedt tot musea en archeologische vindplaatsen, waarvan Lima meer heeft dan enig andere stad in Latijns-Amerika. En er zijn problemen, naast alleen het enorme aantal sites dat moet worden afgehandeld.
'We hebben het niet alleen over een zeer groot aantal locaties, maar plaatsen die problemen hebben gehad metkrakers die vele jaren teruggaan.'
Mateo Salado werd ooit bewoond door meer dan 50 families, maar er zijn er nu nog maar elf over. En terwijl de strijd van Lima over het land voortgaat, wint de hoofdstad beetje bij beetje de controle over het spectaculaire verleden van de stad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten