woensdag 17 januari 2018

'De situatie in de ziekenhuizen is enorm alarmerend geworden!'

Ziekenhuisdirecteuren slaan alarm bij vicepresident Adhin

'De patiëntenzorg in de ziekenhuizen is in ernstig gevaar, met alle mogelijke fatale gevolgen van dien!'


'De situatie in de ziekenhuizen is enorm alarmerend geworden!' Dit schrijven de directeuren van alle zes ziekenhuizen in het land in een brief (zie hierna) aan vicepresident Ashwin Adhin, zo meldt Starnieuuws vandaag, woensdag 17 januari 2018.

'Wij wensen te benadrukken dat wij ons enorm veel zorgen maken over de alarmerende situatie in de ziekenhuizen. De patiëntenzorg in de ziekenhuizen is in ernstig gevaar, met alle mogelijke fatale gevolgen van dien!'

De ziekenhuisdirecteuren hebben in een brief aan Adhin gevraagd om met spoed te worden ontvangen. In de brief van 12 januari wordt benadrukt, dat de steeds verslechterende situatie niet plotseling is ontstaan. De diepliggende oorzaken zijn nog steeds niet weggenomen. De directies zetten de verschillende zaken in het schrijven op een rijtje.



Per 1 januari 2014 zijn de suppleties aan de ziekenhuizen abrupt stopgezet door de regering. De voortdurende situatie van verouderde tarieven zonder aanvullende financiering heeft gezorgd voor het in elkaar klappen van de financiële positie van de ziekenhuizen, stellen de ziekenhuisdirecteuren.

Op 16 april 2015 is een overeenkomst getekend tussen de ziekenhuizen en het Staatsziekenfonds (SZF) om per 1 februari 2015 de ziekenhuizen uit te betalen tegen het zogeheten 'semi all-out tarief'. Het SZF heeft tot nu toe deze overeenkomst naast zich neergelegd, met als argument dat het de middelen daartoe niet ter beschikking heeft.

In oktober 2017 heeft de Raad van Ministers Srd 13 miljoen goedgekeurd voor betaling van 'kritische' crediteuren van vier ziekenhuizen. De uitvoering van de missive is uitgebleven. Een overleg op 1 december 2017 met de raadsadviseurs Jules Wijdenbosch en Errol Alibux heeft niet anders opgeleverd dan uitingen van sympathie.

De ziekenhuisdirecteuren stellen dat er niets wordt gedaan om de financiële positie van de instellingen te verlichten. Getekende overeenkomsten worden niet nageleefd, gemaakte afspraken worden niet nagekomen en toegezegde fondsen blijven uit. Inmiddels zijn de totale tegoeden van de ziekenhuizen bij het SZF opgelopen boven de Srd 100 miljoen. Aan de andere kant zijn de totale schulden van de ziekenhuizen aan crediteuren/leveranciers, medische specialisten, bankinstellingen uitgegroeid tot meer dan Srd 200 miljoen. De ziekenhuizen moeten deze maand kledingtoelage betalen en in maart prestatietoelage.

Aan de vicepresident wordt meegedeeld dat de ziekenhuizen niet in staat zijn deze verplichtingen aan hun personeel te voldoen.

Leveranciers hebben rechtsmaatregelen getroffen tegen de ziekenhuizen om uitbetaling van hun tegoeden af te dwingen. Bij uitblijven van betaling betekent onherroepelijk dat afdelingen en diensten gesloten zullen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten