woensdag 17 januari 2018

AZP kan mogelijk aansprakelijk gesteld worden voor dood acht pasgeboren baby’s

Ziekenhuis zou grove nalatigheid en onzorgvuldigheid verweten kunnen worden


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zou aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het overlijden van acht pasgeboren baby’s, zegt advocate Joan Nibte vandaag, woensdag 17 januari 2018, in  de Ware Tijd. In ongeveer tien dagen zijn dit jaar in het AZP acht pasgeboren baby’s overleden op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het ziekenhuis. 

Het ziekenhuis zou volgens Nibte 'misschien grove nalatigheid en onzorgvuldigheid' verweten kunnen worden, mochten nabestaanden van de overleden baby's een juridisch proces aanspannen tegen het ziekenhuis. Mogelijk zou ook het Medisch Tuchtcollege over dit geval een uitspraak kunnen doen indien de case aan het college wordt voorgelegd.

Nibte voegt eraan toe, dat mocht het AZP aansprakelijk worden gesteld voor de sterfgevallen, nabestaanden 'hooguit materiële schade, bijvoorbeeld begrafeniskosten et cetera' vergoed kunnen krijgen.

'Immateriële schade, dus smartengeld, is niet mogelijk in Suriname', aldus de juriste.

Nadat het verhoogde aantal sterfgevallen werd geconstateerd is de afdeling gesloten en een diepgaand onderzoek ingesteld, meldt het AZP. Gebleken is dat een groot deel van de overleden zuigelingen een infectie van een 'weinig voorkomende ziekenhuisbacterie' had opgelopen. 'Aangezien het gaat om een heel kwetsbare groep van pasgeborenen, zal de infectie met deze ziekenhuisbacterie hebben bijgedragen aan verslechtering van hun conditie', stelt het ziekenhuis.

Op de getroffen afdeling worden baby's die te vroeg zijn geboren en/of beademd moeten worden verzorgd om ze een betere overlevingskans te bieden. Deze afdeling is, aldus de ziekeninstelling, een zeer specialistische waar pasgeborenen met een hoog risico op overlijden, worden behandeld. Het AZP zegt alles op alles te zetten om de dienstverlening op de getroffen unit te normaliseren. Bij alle baby's die nog op de afdeling waren, zijn extra voorzorgsmaatregelen getroffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten