'Niemand van Saamaka traditioneel gezag gevraagd bijdrage te leveren aan totstandkoming wet'
'Dat RO-minister zich met Saamaka DNA-leden zou hebben onderhouden is geen vervanging van traditioneel gezag'
Het Saamaka traditioneel gezag zal, net als de VIDS (Vereniging Inheemse Dorpshoofden Suriname), begin volgend jaar bij elkaar komen om een standpunt in te nemen over de aanname van de Wet Beschermde Dorpsgebieden door De Nationale Assemblee (DNA).
Na intern overleg blijkt immers dat niemand van het Saamaka traditioneel gezag gevraagd werd een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van de wet. De uitspraak van de minister van Regionale Ontwikkeling dat dit wel is gebeurd, berust op onwaarheid.
Noch de Gaama, noch zijn kabinet of de hoofdkapiteins van de districten Brokopondo en Sipaliwini zijn hiervoor benaderd. Dat de minister zich met Saamaka DNA-leden zou hebben onderhouden is geen vervanging voor het traditioneel gezag, tenzij deze uitdrukkelijk mandaat van de Gaama hebben verkregen. Wat in dit geval niet zo is.
De Saamaka gezagsdragers hebben zich zowel in 1982 als later tijdens de regering Wijdenbosch telkens verzet tegen deze wet die zij als een te grote inbreuk op hun leefgebieden ervaren.
Wij stellen ons vragen over de werkwijze en bedoeling van de regering en De Nationale Assemblee juist in deze tijd waarin vrede en broederschap centraal staan, de wet op deze manier aan de in stamverband levenden op te dringen.
In de wet is opgenomen dat de overheid binnen een straal van 5 km geen concessie mag uitgeven voor economische activiteiten. Saamaka leefgemeenschappen ontplooien niet slechts werkzaamheden binnen een straal van 5 km, maar veel verder. Wij vragen ons ook af wie die straal van 5 km moet gaan bepalen? Wat op dit moment in het binnenland, in de woongebieden van de marrons en inheemsen gebeurt, roept immers grote vraagtekens op en is niet overeenkomstig de arresten van Saamaka (2009), Kalina en Lokono (2015).
Dat de regering de gebieden van de in stamverband levenden wil beschermen juichen wij toe. Dat wetten aangaande de binnenlandbewoners enkel kunnen worden opgesteld in gedegen overleg en met instemming van deze groepen is voor ons een cruciale voorwaarde. Indien wij daartoe worden uitgenodigd zal de Gaama een afvaardiging van het traditioneel gezag mandaat verlenen om onze medewerking te verlenen.
Ons uitgangspunt daarbij is een substantiële bijdrage te kunnen leveren aan de duurzame ontwikkeling van Suriname. Dit mag echter niet ten koste gaan van onze ecologische, culturele en sociale waarden.
Asindo'opo,
30 december 2017
Sylvester Aboikoni
Woordvoerder van de Gaama
Geen opmerkingen:
Een reactie posten