'St. Vincentius Ziekenhuis betaalt al tientallen jaren vóór kerstdagen kerstgratificatie uit en vóór het eind van de maand salarissen'
'Wanneer wordt dor Volksgezondheid toegezegde Srd 3 miljoen voldaan om openstaande rekeningen van een aantal kritische crediteuren te kunnen betalen?'
'Dit persbericht laat duidelijk zien dat men de problemen van de ziekenhuizen niet kent of misschien wel de ogen hiervoor sluit. Het St. Vincentius Ziekenhuis betaalt al tientallen jaren vóór de kerstdagen de kerstgratificatie uit en vóór het eind van de maand de salarissen. Dat staat zo in onze CAO en daarom moesten wij, net als alle voorgaande tientallen jaren, ook dit jaar deze volgorde hanteren.'
Zo reageert algemeen directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ), Manodj Hindori, vandaag, zaterdag 30 december 2017, op het bericht van het ministerie van Volksgezondheid via het Nationaal Informatie Instituut.
De declaraties die de ziekenhuizen indienen, zijn volgens Hindori nog steeds gebaseerd op de oude all-in ligdagtarieven van 2014. De ziekenhuizen pleiten er al jarenlang voor om deze tarieven aan te passen, want de kosten zijn verschrikkelijk gestegen en de tarieven dekken de kosten al lang niet meer. Hier wordt geen gehoor aan gegeven, maar er komt maar geen nadere betalingsvorm aan ziekenhuizen van de grond.
'Het gevolg is dat je met het ontvangen van een declaratie van het SZF nauwelijks de reguliere salarissen van die maand kan betalen. Als je dan in december een ‘dubbele maand’ aan lonen hebt (kerstgratificatie + reguliere salarissen) weet je bij voorbaat dat je het niet gaat redden. Dit is al weken geleden doorgegeven aan het SZF, maar het heeft niet geleid tot enige extra betaling. De directeur van SZF heeft mij donderdag nog doorgegeven dat hij helaas ook nul op zijn rekening heeft staan', aldus Hindori op Starnieuws.
'Deze extra betaling zou geen fooitje aan het SVZ zijn, maar zou komen uit de tegoeden die het ziekenhuis nog heeft bij het SZF. Het is namelijk zo, dat het SZF zijn betalingsverplichtingen, komende uit de overeenkomst van 16 april 2015 met de ziekenhuizen, niet kan nakomen', merkt Hindori op. In deze overeenkomst staat dat de ziekenhuizen volgens het zogenaamde ‘semi all-out tarief’ moeten worden vergoed.
'Voor het SVZ betekent het, dat wij over 2015 en 2016 meer dan Srd 10 miljoen te vorderen hebben op het SZF. Concrete uitbetaling hiervan blijft maar uit.'
Het grote probleem voor de ziekenhuizen is, dat de ligdagtarieven maar niet aangepast worden. 'Je komt gewoonweg niet meer uit en we hebben al die jaren moeten interen op al onze reserves. Op den duur heb je helemaal niets meer over en dan ben je machteloos als je voor een extra uitgave staat. Dat is de keiharde realiteit van ieder ziekenhuis, zo ook voor het SVZ', benadrukt Hindori.
'Ik gruwel als ik in het persbericht lees, dat de directie van het RKZ zal worden ontboden om aan te geven hoe de salarissen zullen worden uitbetaald. Ik kijk uit wanneer ik ontboden zal worden. Overigens wil ik ook graag ontboden worden om te vernemen wanneer de regering haar eigen missive van 25 oktober 2017 zal nakomen, waarin wordt aangegeven dat onder andere voor het SVZ Srd 3 miljoen is uitgetrokken om openstaande rekeningen van een aantal kritische crediteuren te voldoen. In het persbericht wordt er gemakshalve over gezwegen wanneer dit bedrag, dat al meer dan twee maanden geleden toegezegd is, eindelijk uitbetaald zal worden door de regering', kaatst Hindori het door Volksgezondheid opgeworpen balletje terug.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten