(Bron foto: YouTube) |
'Het onderwaterleven rond Curaçao moet beschermd worden'
De Curaçaose wateren bevatten steeds minder vis. 'Het is hoog tijd dat we dit probleem integraal gaan aanpakken', zegt voorzitter Erwin Koense van Boneco (Bond di Empleadonan den Comersio i Industria) vandaag, 30 december 2017, in het Antilliaans Dagblad.
'Onze visserijsector moet behouden blijven, voor de eigen consumptie, werkgelegenheid, en om minder afhankelijk te zijn van internationale handel.' De markt voor de zeevisserij wordt krapper, door overbevissing van de wereldzeeën is een aantal soorten grote vis zo goed als verdwenen. Bijna een derde van de vissoorten in de oceanen wordt overbevist. Al jaren is er in de zeevisserij een duidelijke afname van de vangstvolumes, en dat geldt ook voor de jacht op vis in Curaçaose wateren, zegt Koense.
'Een commercieel zeer interessante vissoort als de gatu is hier uitgestorven. De purunchi die nu gevangen wordt is een stuk kleiner dan een aantal jaren geleden, de vis komt niet meer tot wasdom. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling.'
Hij spreekt namens beroepsvissers, zegt Koense, wanneer hij stelt dat het onderwaterleven rond Curaçao beschermd moet worden. Dat kan, zoals onderzoekers van het Waitt Institute de overheid op Curaçao adviseren, door het instellen van Marine Protected Areas (MPA’s), waar niets gevangen mag worden. Het Waitt Institute, dat de staat van de koraalriffen rond Curaçao onderzocht en vaststelde dat het koraal in dertig jaar tijd voor vijftig procent is verdwenen, wijst Oostpunt, Caracasbaai en Klein Curaçao aan als mogelijke reservaten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten