woensdag 27 december 2017

Ontwerp Academisch Medisch Centrum Suriname niet conform overeenkomst met IsDB

Islamic Development Bank zendt een team naar Paramaribo voor evaluatie


Starnieuws meldt vandaag, woensdag 27 december 2017, dat de Islamic Development Bank (IsDB) vraagtekens plaatst bij het definitieve ontwerp van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-SU). Het ontwerp is niet conform de overeenkomst die getekend is. Een missie van de IsDB die eerder deze maand in Suriname was, heeft aangegeven een team te willen sturen naar Paramaribo voor evaluatie.

IsDB financiert het ziekenhuis voor 60 miljoen Amerikaanse dollar.

President Desi Bouterse en de topman van de IsDB, Ahmed Mohammed Ali Al Madani, hebben op 13 oktober 2014 symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van AMC-SU. De toenmalige directeur van AZP, Antoine Brahim, presenteerde een filmpje met beelden van hoe het gebouw eruit zal zien. In 2020 moet het AMC-SU zijn deuren openen om kwaliteitszorg te kunnen bieden aan de samenleving.


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid laat zich niet ontmoedigen door de stagnatie die nu ontstaat, omdat IsDB een team naar Paramaribo wil sturen voor een evaluatie. Om een reactie gevraagd, zegt hij, dat de IsDB wat vragen heeft over het definitieve ontwerp. 'Wij zullen ons deze week buigen over het verzoek.'

Er is voor deze week een bijeenkomst gepland hierover met het projectteam, de directie van Academisch Ziekenhuis Paramaribo en het ministerie van Financiën. 'Intussen heeft de bank wel goedkeuring gegeven aan het gunnen van het project Renovatie beddenhuis. Dat is heel goed nieuws waar wij allang op wachten. In 2018 zal naast dit project ook uitvoering gegeven worden aan de voorprojecten, noodzakelijk voor start nieuwbouw,' aldus de minister.

Voor de instandhouding en renovatie van de oude faciliteiten wordt voor 14 miljoen Amerikaanse dollar gefinancierd door het OPEC Fund for International Development (OFID) en de Staat draagt 2 miljoen Amerikaanse dollar bij.

Het project is gestart in 2013 met het idee van een nieuw ziekenhuis. In 2014 is er een leningovereenkomst getekend en een initieel ontwerp gemaakt. In 2015 is ontwerpfase 2 gestart. In 2016 is het overheidsaandeel in de projectkosten een feit. Eind 2017 is het definitieve ontwerp af en gereed voor het opsturen naar de bank, geeft de minister de tijdlijn die gevolgd is aan.

'Er zijn nu wat issues over het ontwerp, maar wij gaan door', zegt Pengel. Inmiddels is 3 miljoen Amerikaanse dollar geleend bij een lokale bank voor het betalen van de architect en de engineeringkosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten