De diplomatieke spanningen tussen Venezuela en enkele andere Amerikaanse landen lopen hoog op. Zo werden Canadese en Braziliaanse diplomaten het land uitgezet, die landen reageerden dan weer door hetzelfde te doen met de Venezolaanse diplomaten in hun land. Brazilië heeft de meest vooraanstaande Venezolaanse diplomaat in Brazilië, Gerardo Delgado, uitgeroepen tot persona non grata, zo bericht vandaag, woensdag 27 december 2017, SCEPTR.
De zet kwam enkele dagen na het besluit van Venezuela om de Braziliaanse ambassadeur in Caracas, Ruy Pereira, uit te zetten. De Venezolaanse regering stelt dat Brazilië illegaal had gehandeld door de voormalige linkse Braziliaanse president, Dilma Rousseff, af te zetten.
A assembleia dominada por Nicolás Maduro ordenou hoje a expulsão do embaixador do Brasil na Venezuela. Ruy Pereira havia criticado uma decisão do presidente de extinguir duas prefeituras de oposição. pic.twitter.com/IiisR9ADke— Jornal da Band (@jornaldaband) December 23, 2017
Op zaterdag heeft Venezuela ook de Canadese zaakgelastigde uitgezet en beschuldigd van inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde maandag dan weer aan dat de Venezolaanse ambassadeur Wilmer Barrientos Fernández, die al in het buitenland was, niet mocht terugkeren. Ook Angel Herrera, de Venezolaanse zaakgelastigde in Canada, werd verzocht te vertrekken.
De betrekkingen met Brazilië zijn verslechterd sinds president Michel Temer vorig jaar is aangetreden, na het ontslag van Rousseff door het Congres wegens fiscale onregelmatigheden. President Nicolás Maduro omschreef dit als 'een rechtse coup'.
Het hoofd van de grondwetgevende vergadering van Venezuela, Delcy Rodriguez, zei zaterdag dat 'de diplomatieke betrekkingen met Brazilië pas zullen worden hersteld als de regering de grondwettelijke orde die zij heeft geschonden, herstelt'. De Braziliaanse regering zei dat de actie 'opnieuw het autoritaire karakter van het bestuur van president Maduro aan het licht bracht'.
Brazilië en Canada zijn de laatste tijd uitgesproken critici van Maduro geworden. Zij beschuldigen zijn socialistische regering ervan de oppositie te intimideren en de mensenrechten te schenden. Canada heeft enkele maanden geleden sancties opgelegd aan hooggeplaatste Venezolaanse ambtenaren.
Canada en Brazilië hadden onder meer kritiek op het besluit van de heer Maduro om een grondwetgevende vergadering bijeen te roepen, die in feite in de plaats kwam van de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering. De aankondiging leidde tot massale straatprotesten, waarbij in vier maanden tijd meer dan 120 mensen om het leven kwamen. Venezuela heeft een van de hoogste inflatiecijfers ter wereld en kampt al jaren met een tekort aan basisgoederen, waaronder medicijnen. Volgens de Venezolaanse regering is dit te wijten aan een door de Verenigde Staten geleide economische blokkade en een scherpe daling van de internationale olieprijs, haar belangrijkste export.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten