zondag 10 december 2017

Noorwegen verlaagt de jaarlijkse betaling aan Brazilië om het Amazone-regenwoud te beschermen

(Bron foto: phys.org)
Minder Noors geld voor Brazilië vanwege toename ontbossing in 2016


Noorwegen heeft zijn jaarlijkse betalingen aan Brazilië om het Amazone-regenwoud te beschermen verlaagd met 60 procent tot $ 42 miljoen na een toename van bosvernietiging in 2016, maar verwelkomt tekenen, dat de verliezen dit jaar zijn afgenomen, aldus het Noorse ministerie van Milieu vrijdag 8 december 2017

Noorwegen doet jaarlijks betalingen aan Brazilië als onderdeel van een langetermijnprogramma van een miljard dollar om het verlies van het Amazone-regenwoud tegen te gaan en de opwarming van de aarde te vertragen.

Bossen zijn een gigantische opslag van kooldioxide, het belangrijkste door de mens gemaakte broeikasgas, maar worden gekapt voor hun hout en om plaats te maken voor boerderijen. Noorwegen betaalde 350 miljoen kronen ($ 42,16 miljoen) voor de Braziliaanse prestaties in 2016, aldus het ministerie.


(Bron foto: Twitter)
De betalingen daalden met ongeveer 60 procent ten opzichte van een gemiddelde 925 miljoen kronen in de periode 2009-16. 'Wanneer de ontbossing stijgt, dalen de betalingen', zei minister van Milieu Vidar Helgesen vrijdag 8 december 2017 in een verklaring.

'Ik ben echter verheugd op te merken, dat de cijfers voor ontbossing dit jaar, 2017, een vermindering laten zien. Als dit wordt bevestigd, zou dit volgend jaar tot hogere betalingen kunnen leiden', zei hij.

In juni vertelde Noorwegen de bezoekende Braziliaanse president Michel Temer, dat het de betalingen zou gaan verminderen. Noorwegen, dat een enorme rijkdom heeft aan olie en aardgas geproduceerd in de Noordzee, is de grootste buitenlandse donor om tropische bossen te beschermen van Brazilië tot Indonesië.

De ontbossing in Brazilië is tot juni 2016 toegenomen tot 7.900 kubieke kilometer - ongeveer de grootte van het Griekse Mediterrane eiland Kreta - van ongeveer 6.000 kubieke kilometer in 2015. De jaarlijkse verliezen zijn de afgelopen jaren echter onder de 19.000 vierkante kilometer gebleven verloren per jaar in het decennium tot 2005.

(Bron foto: ministerie van Milieu Noorwegen)


(Suriname Mirror/Stabroek News/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten