© 2015 César Muñoz Acebes/Human Rights Watcht) |
Begin 2015 ging ik (César Muñoz, onderzoeker bij Human Rights Watch) een vochtige, onhygiënische cel binnen met zes 'bunkers' van cement voor 60 mannen die niet eens voldoende vloeroppervlak hadden om te liggen. Tijdens een bezoek aan de gevangenis, in de Braziliaanse deelstaat Pernambuco, zag ik celsleutels in de handen van gevangenen die door de gevangenisautoriteiten waren gekozen, terwijl bewakers alleen buiten patrouilleerden.
Ik interviewde twee mannen die groepsverkrachtingen hadden ondergaan die nooit zijn onderzocht, laat staan gestraft. Ik kon me niet voorstellen, dat zaken veel erger zouden konden worden dan dat. Maar, dat kon dus wel.
De federale overheid publiceerde vrijdag 8 december 2017 de eerste bijgewerkte gegevens over gevangenissen in meer dan 18 maanden tijd. De nieuwe gegevens laten zien, dat het aantal gevangenen in Brazilië in met 17 procent is gestegen naar 726.700 van december 2014 naar juni 2016.
Tegelijkertijd is de gevangeniscapaciteit afgenomen. In juni 2016 waren de voorzieningen overvol met 197 procent capaciteit - wat betekent dat er twee gedetineerden per beschikbare ruimte waren. In december 2014 hadden de faciliteiten een capaciteit van 167 procent. Overvol was nog erger in juni 2016 in de staten Pernambuco en Ceará, waar drie gedetineerden per beschikbare ruimte waren, terwijl in Amazonas er bijna vijf waren.
Het opsluiten van zoveel mensen in cellen bevordert de verspreiding van ziekten en maakt het de gevangenisautoriteiten onmogelijk om de controle binnen de gevangenissen te behouden.
Het is een godsgeschenk voor criminele bendes, die gedetineerden 'bescherming' bieden wanneer gevangenisautoriteiten dat niet doen.
Veertig procent van de mensen die in juni 2016 waren gedetineerd, wachtten op een rechtszaak en velen zijn gedurende een schrikbarende lange tijd vastgehouden in detentie. Een van hen was een 37-jarige vrouw die ik vorige maand ontmoette in het burgerpolitiebureau in Amarante do Maranhão. Ze wachtte al tweeënhalf jaar in haar cel op haar rechtszaak en had slechts één keer een rechter gezien. Ze kon maar drie keer per week uit haar cel gaan, naar een kleine patio, aan de andere zijde van waar de cellen van de mannen zijn. lagen.
Meer en meer mensen opsluiten, vaak in omstandigheden die de meest elementaire mensenrechten schenden en waar ze het risico lopen door bendes te worden geronseld, is geen eerlijk of doordacht beleid.
De autoriteiten zouden zogenaamde hechtenis hoorzittingen moeten uitbreiden, waardoor gedetineerden onmiddellijk na arrestatie een rechter kunnen zien, ruimer gebruik gemaakt kan worden van alternatieven voor de gevangenis en het aantal Officieren van Justitie vergroot kan worden kunnen vergroten. Brazilië moet ook afzien van zijn 'war on drugs'-beleid, dat gevangenissen vult met mensen die worden vastgehouden met kleine hoeveelheden drugs.
(Suriname Mirrror/Human Rights Watch/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten