donderdag 14 december 2017

Colombia's grootste criminele bende Golf Clan heeft een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd

Golf Clan of Los Urabeños controleert veel drugssmokkelroutes


Colombia's grootste criminele bende heeft een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd om 'vrede tot stand te brengen'. De bende, bekend als de Golf Clan of Los Urabeños, zei dat het 'offensieve militaire acties vanaf 13 december zou stoppen'. De wapenstilstand komt drie maanden nadat de leider van de bende zei, dat hij zich zou overgeven en dat hij zichzelf zou aangeven. Er wordt nog aan gewerkt. 

De politie heeft gewaarschuwd, dat criminele bendes, zoals de Golf Clan, het grootste veiligheidsrisico in Colombia zijn.

De Golf Clan heeft naar schatting ongeveer 1.500 actieve leden. Het controleert veel van de routes die worden gebruikt om drugs van Colombia naar de VS en zo ver weg als Rusland te smokkelen.  De groep houdt zich ook bezig met afpersing, illegale mijnbouw, mensenhandel, gedwongen verhuizingen en moord.

Vorige maand nam de politie 12 ton cocaïne in beslag die naar verluidt van de Golf Clan was.

Terwijl de bende ontstond in het noorden van Colombia, in de Golf van Urabá - vandaar zijn naam - is die uitgebreid naar veel van de provincies in Colombia en daarbuiten. Maar, de afgelopen maanden zijn de nummer twee en 34 andere sleutelfiguren gedood of gearresteerd in een gezamenlijke politie- en militaire operatie. Toen zijn plaatsvervanger werd vermoord en de veiligheidstroepen dichterbij kwamen, kondigde de bendeleider, bekend als Otoniel, in september aan, dat hij bereid was zich over te geven.

In een verklaring zei de bende, dat hoewel dat wettelijke kader nog niet bestond, de bende 'bleef streven naar de inspanningen die ons in staat zullen stellen bij te dragen aan een totale, duurzame en integrale vrede'.

Vorig jaar ondertekende de grootste rebellengroep van Colombia, de FARC, een vredesakkoord met de regering en onderhandelaars voeren momenteel besprekingen met de op één na grootste guerrillagroep, het Nationale Bevrijdingsleger, ELN.

De politie waarschuwt dat sommige gebieden die voorheen onder de controle van de rebellengroepen stonden, zijn overgenomen door criminele groepen zoals Los Urabeños en dat hun strijd om grondgebied geweld opdrijft.

(Suriname Mirror/BBC)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten