donderdag 28 december 2017

Bijna 70 kranten, tv- en radiostations door regering-Maduro het zwijgen opgelegd in 2017 in Venezuela

Vakbond registreerde ook 498 aanvallen op journalisten en 66 arrestaties

'Regering-Maduro brengt ontevredenheid over steeds slechter wordende economische en sociale situatie tot zwijgen'


Venezuela zag in 2017 bijna 70 kranten, tv- en radiostations sluiten, terwijl aanvallen op journalisten toenamen, aldus de belangrijkste vakbondsvertegenwoordiger woensdag 27 december 2017, die de  socialistische regering ervan beschuldigt de pers probeert het zwijgen op te leggen.

De Nationale Bond van Mediawerkers (SNTP, Sinicato Nacional de Trabajadores de la Prensa de Venezuela ) zei, dat 46 radiostations, 3 televisiekanalen en ongeveer 20 kranten het afgelopen jaar zijn stilgelegd. De vakbond noteerde ook 498 aanvallen op journalisten en 66 arrestaties. Ze schreef dit toe aan de inspanningen van de regering van president Nicolas Maduro om 'de ontevredenheid over de steeds slechter wordende economische en sociale situatie tot zwijgen te brengen', waaronder hyperinflatie en schaarste van basisgoederen zoals voedsel en medicijnen.

Het aantal aanvallen op leden van de pers steeg met 26,5 procent ten opzichte van 2016, toen 360 agressie-acties tegen mediapersoneel werden geregistreerd, zei de bond.



De meeste aanvallen vonden plaats tijdens dodelijke straatprotesten tussen april en juni, waarbij 125 mensen om het leven kwamen, aldus de vakbond, die zei dat ongeveer 70 procent van die sterfgevallen gevolg waren van optreden van politie of strijdkrachteng.

(Bron foto: Infobae)
De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens heeft dit jaar een 'dringende oproep' gedaan voor de hervatting van uitzendingen door radio- en tv-zenders die uit de ether waren gehaald.

Maduro en zijn medewerkers hebben de lokale en internationale media aangeklaagd voor wat zij een 'lastercampagne' en 'oorlogspropaganda' noemen, gericht op de regering. Omroeporganisaties werden gedwongen hun deuren te sluiten nadat hun licenties waren verlopen en niet opnieuw werden uitgegeven, terwijl veel kranten geen papier konden kopen, waarvan de distributie wordt beheerd door een door de overheid gecontroleerd bedrijf.

Die kranten die erin slaagden om in bedrijf te blijven, moesten het aantal pagina's en oplagen verminderen, zei de vakbond.

(Suriname Mirror/Yahoo News/Scribd Suriname Mirror/Infobae/El Espectador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten