De dreiging van het uitsterven van bananen in Colombia als gevolg van de verspreiding van de ziekte van Panama is van de baan dankzij inspanningen van Australische wetenschappers. Onderzoekers van de Queensland University of Technology, geleid door professor James Dale, hebben Panama-resistente bananen ontwikkeld door een gen toe te voegen dat wordt aangetroffen in een wilde Zuidoost-Aziatische banaan. Dat meldt The Bogota Post vrijdag 24 november 2017.
Het project begon in 2012 om genen te identificeren in bananen die resistent waren tegen ziekten. Na het planten van zes lijnen Cavendish-bananen met het geïmporteerde gen in de met Panama-ziektes besmette bodem, ontdekten wetenschappers dat de bananen gedurende de hele drie jaar van de proef vrij van de schimmel waren.
De bodemzwam, Panama disease tropical race 4 (TR4), vernietigt het fruit door de wortels van bananenplanten te infecteren en door te dringen in het vasculaire systeem.
De nieuwe variant van de ziekte die cavendish-bananen aantast, bedreigde bananengewassen in heel Latijns-Amerika sinds het zich vorig jaar naar het continent verspreidde.
Met meer dan 116.000 hectare bananenteelt en 988.000 hectare voor binnenlands gebruik, is Colombia de op drie na grootste exporteur van bananen in de wereld, na Ecuador, Costa Rica en Guatemala. In 2016 bedroeg de bananenexport $ 914,9 miljoen, waardoor het een van de meest waardevolle exportproducten voor Colombia is.
Een eerdere stam van de Panama-ziekte vernietigde de meest gegeten en geëxporteerde banaan, de Gros Michel, in Latijns-Amerika in de jaren zestig. Inspanningen om de nieuwe uitbraak te beheersen en te voorkomen zijn daarom serieus genomen.
(Suriname Mirror/The Bogota Post/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten