'De voorbereidingen verlopen heel slecht en er moet nog veel gebeuren'
'Feit dat regering in begroting 2018 Srd 400 miljoen heeft opgebracht voor inkomsten uit BTW is misleidend'
De invoering van Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) per 1 januari 2018, zoals aangekondigd is door de regering, zal niet lukken. 'De voorbereidingen verlopen heel slecht en er moet nog veel gebeuren', zegt Robby Berenstein, voorzitter van de Vakcentrale C-47, in de Ware Tijd van woensdag 11 oktober 2017.
Het feit dat de regering op haar begroting voor 2018 Srd 400 miljoen heeft opgebracht voor inkomsten uit BTW noemt hij misleidend. 'Als wij naar de uitvoeringscapaciteit van de overheid kijken zal ze meer tijd nodig hebben om dit goed voor te bereiden en in overleg met alle betrokkenen.'
Fiscalist en accountant Siegfried Kenswil stelt, dat de voorbereidingen voor een dergelijke ingrijpende verandering in het belastingsysteem te wensen overlaten. 'Het grootste probleem bij de overheid is communicatie.' Ze had veel beter in overleg moeten treden met alle belanghebbenden vooral vanwege het feit dat BTW een 'impopulaire' maatregel is.
Terwijl de meeste landen in de regio boven de 30 procent van de totale waarde van hun economieën aan belastingen binnenhalen, verdiende de Surinaamse overheid slechts 17 procent in 2016. Vier jaar daarvoor was dat nog 24 procent. De daling liep simultaan met de forse terugval van de prijzen van olie en goud.
Aan het BTW-systeem kleven volgens Kenswil zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat 'veel meer mensen belastingen betalen, ook degenen in de informele sector die nu helemaal niet bijdragen aan de staatskas. BTW zal worden betaald over zowel goederen als diensten'.
Als nadeel haalt hij aan, dat BTW wel 17,5 procent zal zijn, ruim het dubbele van wat er nu betaald wordt aan omzetbelasting. Hierdoor zal de inflatie naar verwachting vier tot vijf procent stijgen.
Berenstein vermoedt dat prijzen nog meer zullen stijgen door de BTW.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten