zaterdag 14 oktober 2017

Gebruikt geweld bij misdrijven grote zorg voor Openbaar Ministerie

'Er moeten duurzame fondsen komen om 'informatieverschaffers' te compenseren'


Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday erkent dat tussen januari en oktober in verschillende gebiedsdelen een stijgende trend is waar te nemen van strafbare handelingen. In het oog springt het geweld dat gehanteerd wordt. Dit verhoogt het onveilige gevoel in de samenleving. Dit is een grote zorg voor het Openbaar Ministerie (OM), aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 14 oktober 2017.

Er is een overleg geweest houden tussen het OM, de leiding van het Korps Politie Suriname en alle districtscommissarissen waarin uitgangspunten voor aanpak van de criminaliteit zijn besproken. Deze uitgangspunten worden uitgevoerd door de verantwoordelijken van de regio's van de politie met hun structuren van ressortcommandanten en de medewerkers van de districtsbesturen van de regio's Centrum, Midden, Oost en West. Zij zullen in hun inspanningen de nadruk leggen op het identificeren van haarden van criminaliteit, aldus de pg.

Er moet een gepast politieantwoord komen op alle beginnende vormen van criminaliteit. Naast de basispolitiezorg kan er ook worden doorgeschakeld naar de speciale eenheden.

Het OM heeft dit jaar ook een overleg geïnitieerd met rechercheteams. Het gaat om de verantwoordelijke van recherche Centrum, Midden en Oost, met verantwoordelijken van de recherche bijstandsteams en gespecialiseerde eenheden die assistentie verlenen als het gaat om daders die zichtbaar zijn gemaakt en van wie informatie is dat ze vuurwapengevaarlijk zijn. In het rechercheoverleg worden ook meegenomen het Arrestatieteam, de Forensische Opsporing, de Digitale Recherche en de Informatie unit van de politie.

Het OM wil zo snel mogelijk kwalitatieve informatie hebben voor gerechtelijke afdoening van strafbare zaken, opdat daders van strafbare feiten niet ongestraft verder kunnen lopen in het land. 'Dit initiatief heeft een wisselend succes, maar wij proberen steeds met nieuwe inzichten stappen voorwaarts te zetten', deelde Baidjnath Panday mee.

Hij heeft in gesprekken met de ministers van Justitie en Politie en Financiën aangekaart, dat de politie structureel gebruik moet kunnen maken van een netwerk van informatieverschaffers. Er moet op een correcte manier omgegaan worden met informatieverschaffers van ernstige strafbare feiten en een  compensatieregeling. Er moeten daartoe duurzame fondsen opgezet worden. Een ander initiatief is dat de samenwerking met Frans-Guyana, Guyana en China wordt verruimd om de pakkans van daders die uitwijken te vergroten. Door een rechtshulpverdrag kan justitiële informatie worden uitgewisseld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten