VHP-politica Mathoera vindt grondig onderzoek vanuit het Openbaar Ministerie nodig
Politica houdt gang van zaken rond 'bouw' nieuw hoofdbureau en staat van onderhoud diverse politieposten tegen het licht
Het VHP-Assembleelid en oud-politiecommissaris Krishna Mathoera ziet een simpele oplossing voor het afgekeurde gebouw op het terrein op de hoek van de Gemenelandsweg en de Johan Adolf Pengelstraat. Dit gebouw, dat als hoofdbureau van het Korps Politie Suriname (KPS) moest fungeren, is na de eerstesteenlegging in 2010 in de periode regering Bouterse- wegens technische mankementen afgekeurd, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zondag 22 oktober 2017.
Het ministerie van Justitie en Politie heeft momenteel een andere locatie voor het gebouw op het oog. 'Ik hoop niet dat men weer politieke spelletjes gaat spelen, want er is meer dan Euro 2 miljoen betaald voor dat gebouw. De technische mankementen moeten gewoon hersteld worden', zegt Mathoera.
Justitieminister ad interim Ferdinand Welzijn heeft besloten gedetineerden in te zetten voor de schoonmaak van het terrein. Mathoera juicht dit initiatief toe, maar vindt dat betrokkenen die zaken verkeerd hebben laten lopen, niet vrijuit moeten gaan. Volgens de politica heeft de toenmalige minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams, nagelaten om erop toe te zien dat zaken conform het bestek werden uitgevoerd. Hij was verantwoordelijk voor een goede uitvoering van het project. 'Abrahams heeft toegestaan dat er geld is overgemaakt aan de aannemer. De aannemer heeft zijn geld ontvangen, maar het gebouw niet afgerond. Later is het gebouw afgekeurd. Dat zou niet mogen. Dit is corruptie.'
De ex-politiecommissaris vindt ook dat er een grondig onderzoek moet komen vanuit het Openbaar Ministerie. 'Hoe heeft OW de controle gepleegd? Hoe heeft men bij de uitvoering niet tijdig kunnen zien dat niet conform bestek is gewerkt? Waarom heeft minister Abrahams niet ingegrepen? Waarom heeft de minister niet het staatsbelang gediend?', vraagt Mathoera.
Mathoera, die 33 jaar heeft gediend bij de politie, vindt dat de komst van een eigen hoofdbureau voor het KPS erg noodzakelijk is. 'Het knaagt aan het gezag van de politie. Het is in feite de huidige leider van de NDP die het oud-hoofdgebouw van de politie in brand heeft doen schieten, waardoor hij alles in het werk moet stellen om het te herstellen. Dat zou een mooi gebaar zijn naar de politie', stelt zij. Volgens de parlementariër is de politie een zeer belangrijk instituut en haar gezag wordt medebepaald door de representativiteit van gebouwen waarin zij zit.
Het hoofdkantoor van het KPS staat momenteel aan de Duisburglaan, in een gebouw waar vroeger een afdeling 'CIS' van het ministerie van Handel en Industrie gehuisvest was. Dit pand voldoet totaal niet aan de inrichtingseisen van een hoofdbureau van politie. 'Het gebouw heeft geen faciliteiten om een moderne meldkamer en crisiscentrum, welke horen bij een hoofdbureau, te huisvesten. Bovendien is het moeilijk bereikbaar voor het publiek', aldus Mathoera.
Volgens de politica is de stiefmoederlijke behandeling van het KPS in feite terug te zien in alle gebouwen van de politie. 'Het politiebureau te Nieuwe Haven is gevestigd in een gebouw dat vanaf 2009 wordt gerenoveerd. Zeven jaren later met een NDP-regering is de renovatie nog steeds niet af. Bureau Keizerstraat was op de begroting om te renoveren, maar het is inmiddels gesloten, omdat het gevaarlijk is.'
Ook het gebouw voor de Forensische Opsporing, welke aangevangen was tijdens het bewind van het Nieuw Front onder de ex-minister Chandrikapersad Santokhi, is onafgebouwd en staat er vervallen bij. 'Dit gebouw was al voor 80% afgebouwd in 2010, maar na 7 jaren is het de regering Bouterse niet gelukt om de 20% af te ronden. Zo was er een aanvang gemaakt met de indoor schietbaan van de Politie, die nu half afgebouwd overwoekerd is. Dienstwoningen en gebouwen te Stoelmanseiland, Benzdorp en de Centrale Meldkamer van de Politie, zijn allemaal gebouwen, die tijdens de Front-regering onder Santokhi waren aangevangen en die half afgebouwd erbij staan. Deze projecten moesten na 2010 door de regering Bouterse-Ameerali worden voortgezet. In zeven jaren regering Bouterse heeft men geen van die gebouwen kunnen afronden. Dit is ontzettend veel kapitaalverlies en bemoeilijkt het politiefunctioneren', aldus Mathoera.
Klik hier voor het vervolg van het artikel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten