Fujimori (1990-2000 ) werd in 2009 tot 25 jaar gevangenis veroordeeld als verantwoordelijke voor misdaden tegen de mensheid
De Peruaanse regering moet al zijn energie focussen op ervoor zorgen dat de duizenden slachtoffers van schendingen van mensenrechten tijdens de regering van voormalig president Alberto Fujimori de waarheid, rechtvaardigheid en herstel krijgen, aldus Amnesty International in een open brief, gedateerd 20 oktober 2017 (zie onderaan), gericht aan president Pedro Pablo Kuczynski.
'De geruchten van een mogelijk pardon voor oud-president Alberto Fujimori zijn weinig meer dan een afleiding van de historische schuld van de regering om voor duizenden mensen gerechtigheid te waarborgen', aldus Erika Guevara-Rosas, directrice van de afdeling Amerika's bij Amnesty International.
'President Kuczynski moet ook luisteren naar de stemmen van de families van de slachtoffers en organisaties van het maatschappelijk middenveld, die meerdere malen gevraagd hebben om een ontmoeting met hem met het oog op hun bezorgdheid.'
De voormalig president van Peru, Alberto Fujimori (1990-2000 ), werd in 2009 tot 25 jaar gevangenis veroordeeld voor zijn verantwoordelijkheid voor misdaden tegen de mensheid die door zijn ondergeschikten, de paramilitaire groep Colina, zijn gepleegd.
Fujimori wordt nu ook aangeklaagd voor zijn vermeende verantwoordelijkheid voor andere mensenrechtenschendingen die ook misdaden kunnen zijn tegen de mensheid, zoals het doden van zes mensen in Pativilca, Centraal-Peru.
Enig pardon die het vonnis van 2009 tegen Alberto Fujimori zou opheffen voor misdaden tegen de mensheid, zou het vonnis van het Peruaanse Hooggerechtshof van Justitie negeren, zou inbreuk maken op de verplichtingen van het land volgens het internationaal recht en zou ondermijnen welke kleine prestaties er al recent in de strijd tegen straffeloosheid zijn volbracht.
De mogelijkheid, dat de voormalige president zou kunnen profiteren van een humanitaire maatregel, gebaseerd op ernstige ziekte, die door middel van een transparant proces moet worden geverifieerd, zou de voortgaande rechtszaken en onderzoeken van mensenrechtenschendingen en misdrijven krachtens het internationaal recht tegen hem niet moeten belemmeren.
De Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHCHR), Zeid Ra'ad Al Hussein, bezoekt Peru deze week. Dit zou een cruciale kans kunnen zijn voor president Kuczynski om zijn toezegging te bevestigen voor het proces van het verkrijgen van vrede, gerechtigheid en vergoeding voor de slachtoffers.
(Suriname Mirror/Amnesty International)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten