dinsdag 24 januari 2017

Oproep burgemeester Almelo: Plaats geen schokkende beelden van ongelukken op social media

Oproep Almelose burgemeester en politie verdient navolging in Suriname

24-01-2017  De Surinaamse Krant


Burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo (zie foto - Bron: Twitter) en de politie van die plaats hebben een dringende oproep gedaan om schokkende beelden van een dodelijk ongeluk niet langer via de sociale media te verspreiden. In een aantal gevallen kregen mensen filmpjes en foto’s ongevraagd toegestuurd en werden zodoende ongewild geconfronteerd met pijnlijke taferelen. Dit berichten vandaag, dinsdag 24 januari 2017, onder andere Tubantia, RTV Oost en De Telegraaf.

Het gaat om een dodelijk ongeval maandag aan het eind van de middag in de Almelose binnenstad, waarbij een 16-jarige fietser om het leven kwam doordat hij werd geschept door een auto. Omdat het ongeluk op een drukke kruising plaatshad, waren er nogal wat ooggetuigen die filmpjes en foto’s maakten. De beelden zijn vervolgens via de sociale media verspreid. Dit tot verontwaardiging van burgemeester Gerritsen en de politie.

De burgemeester spreekt op Twitter (zie hierna) over een 'peilloos gebrek aan medeleven en fatsoen'.



De politie vraagt de beelden niet langer te verspreiden (zie hieronder). 'Mensen realiseren zich mogelijk niet wat deze beelden met de nabestaanden van het slachtoffer kunnen doen.'


Ook in Suriname worden met regelmaat de meest gruwelijke foto's en beelden van ongelukken, maar ook van misdrijven, op social media (Facebook), maar ook in reguliere media, geplaatst en vertoond door personen, maar ook door zogenaamde media - op Facebook - die met 'actienieuws' trachten zoveel mogelijk aandacht te krijgen. Het zijn vooral dat soort Facebookpagina's waar mensen ongegeneerd en zonder enige terughoudendheid het soort voornoemde foto's en beelden plaatsen.

De mensen en beheerders van Facebookpagina's die dergelijke foto's en beelden 'posten' - en toestaan dat zij gepost worden - staan niet stil bij wat voor een impact die kunnen hebben op familieleden en vrienden en bekenden van (dodelijke) slachtoffers die duidelijk zichtbaar zijn op die foto's en beelden. Daarenboven kan niet uitgesloten worden, dat nabestaanden van (dodelijke) slachtoffers (van ongelukken en misdrijven) hierover eerder vernemen via social- en andere media, dan dat ze daarover officieel door een daartoe bevoegde instantie zijn geïnformeerd.

Ook komt het voor, dat social- en reguliere media foto's van verkeersongelukken publiceren, zonder dat kentekenplaten van betrokken voertuigen onherkenbaar zijn gemaakt voor plaatsing. Social- en overige media houden nauwelijks rekening met de gevolgen van hun plaatsingsgedrag. Fatsoensnormen zijn nog niet zo bekend binnen social- en gewone media in Suriname.

Een oproep zoals gedaan door de burgemeester van Almelo zou zeker navolging verdienen door een bevoegde autoriteit in Suriname, waar plaatsing van vorengenoemde soorten foto's en beelden schering en inslag is.

(Red. De Surinaamse Krant)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten