donderdag 3 april 2014

Poll EduNet.sr: Brunswijk na Bouterse meest favoriete rechtstreeks gekozen presidentskandidaat 2015

Uitslag poll op website EduNet zegt meer over intelligentieniveau bezoekers website…

Uitkomst komt niet overeen met dagelijkse geluiden uit samenleving over presidentschap 

03-04-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Volgens een poll op de website EduNet, Education Network Suriname, waarin bezoekers tussen 6 maart en 1 april werd gevraagd te stemmen op hun meest favoriete presidentskandidaat in 2015 wanneer die rechtstreeks zou kunnen worden gekozen, zou Ronnie Brunswijk, leider van de politieke partij ABOP, na huidig president Desi Bouterse, de meest favoriete presidentskandidaat zijn. Maar, de uitkomsten van deze poll zeggen werkelijk niets. De poll heeft dan ook geen enkele waarde dan ‘leuk’ en onbetrouwbaar. Dagelijkse maatschappelijke en politieke geluiden uit de samenleving komen niet overeen met de uitkomsten van de poll. De online nieuws’krant’ Suriname Herald neemt de poll toch serieus em besteedde er zondag 23 maart 2014 aandacht aan, overigens als enig nieuwsmedium in het land. Maar ja, gelet op het dagelijkse aantal nieuwsberichten op deze website moge duidelijk zijn, dat de webredactie om ‘nieuws’ verlegen zat.

Uitslagen met grote vraagtekens
Volgens de einduitslag ’s avonds 31 maart van de poll zou president Desi Bouterse een tweede termijn gegund worden. Op hem heeft 35% van de deelnemers aan de poll gestemd en dat waren in totaal 54.962 stemmers. Brunswijk eindigde op plaats twee met 11.9% (18.726 stemmen) en DOE-voorzitter Carl Breeveld werd een goede derde met 18/505 stemmen ofwel 11.8%.

Volgens de poll zou VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi met 8.7% (13.756 stemmen) op de zevende plaats zijn geeindigd. Opmerkelijk, omdat juist hij, na Bouterse, het meest wordt genoemd in het dagelijkse maatschappelijke verkeer als presidentskandidaat. Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) is als vijfde geeindigd met 10.8% (16.975) en zijn NPS-collega Gregory Rusland eindigde als zesde met 14.035 stemmen ofwel 8.9%.

Overigens vermeldt 'de directie van EduNet' op haar website, dat zij 'gemeend' heeft 'vanwege de maatschappelijke realiteit aandacht te besteden aan dit onderwerp'. Maar, die zogenoemde directie zou nu moeten erkennen dat de uitkomsten van de poll ver weg staan van die maatschappelijke realiteit....

Hieronder voor de volledigheid enkele tussenuitslagen.

President Bouterse kreeg volgens de uitslagen op 23 maart 29, 2% (19.167) van de stemmen. Tweede favoriet was Ronnie Brunswijk met 13,8% (9.055), iets meer dan Carl Breeveld die 13,8% (9.048) kreeg. Chandrikapersad Santokhi moest met een vierde plaats genoegen nemen met 13,5% (8.890) van de stemmen.
Het minst populair waren Paul Somohardjo met 7% (4.606), gevolgd door NPS-voorzitter Gregory Rusland met 6,7% (4.381).

Op 25 maart rond acht uur ’s avonds was de uitkomst iets gewijzigd::
Desi Bouterse 28.4% (28.107 stemmen), Ronnie Brunswijk 13.3% (13.164), Carl Breeveld op gelijke hoogte met Brunswijk met 13.3% (13.136). Chandrikapersad Santokhi had 25 maart 12.9% (12.719 stemmen), Gregory Rusland 8.3% (8.208) en Paul Somohardjo moest het doen met 8% ofwel 7.861 stemmen.
Een dag later was er weinig veranderd. ’s Avonds om kwart over acht zouden volgens EduNet in totaal sinds 6 maart 115.213 mensen hun ‘stem’ hebben uitgebracht. Bouterse ging 26 maart nog steeds aan de leiding met 29% (33.434 stemmen), gevolgd door Breeveld met 13% (15.011) en Brunswijk eveneens 13% maar iets minder stemmen, 14.942.
Een dag voor sluiting van de poll, zondag 30 maart om acht uur ’s avonds, bleek dat Bouterse nog steeds de lijst aanvoert met 32.9% ofwel 50.168 stemmen. Brunswijk had de tweede plaats weer veroverd met 12.3% (18.722) gevolgd door Carl Breeveld met 18.501 stemmers ofwel 12.1%. Somohardjo was de nummer vier met 11.1% (16.975), op plek vijf stond Gregory Rusland met 9.2% (14.027 stemmen) en Santokhi stond op plaats zes met 9% (13.746).

Bedenkelijk intelligentieniveau
Maar, deze poll en de uitkomsten kunnen dus absoluut niet serieus genomen worden. Immers, hoe is het mogelijk dat Brunswijk tijdens de gehele poll-periode op de 2e en 3e plek stond? Dat lijkt meer te zeggen over het bedenkelijke intelligentieniveau van de bezoekers van de website EduNet. Wie, in vredesnaam, bij zijn volle verstand, zou na vijf jaren Bouterse weer een veroordeelde drugshandelaar als president van het land willen? En laat ik het dan maar niet hebben over de volledig afwezige 'presidentiële' capaciteiten en uitstraling van concertorganisator ‘Bravo’ Brunswijk...... Kortom, een dergelijke poll op een onbeduidende website zou feitelijk helemaal geen media-aandacht moeten krijgen!
Dat de Suriname Herald dat wel heeft gedaan zegt veel over de journalistieke kwaliteiten en inzichten van de webredactieleden. Het is beschamend dat een zichzelf respecterende nieuwswebsite zich verlaagd, waarschijnlijk bij gebrek aan ander ‘nieuws’, om aandacht te besteden aan een poll op een onbeduidende website.

Rommelig ratjetoe
En voor wie EduNet onbekend is, deze website werd half januari van dit jaar gelanceerd door Sheila Mijnals, die kort daarvoor ontheven was als hoofd Voorlichting van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. ‘De website gaat zich onderscheiden door informatief en educatief te zijn’, zei Mijnals, die zichzelf directeur noemt van EduNet.
Wie nu een bezoekje brengt aan die website kan constateren dat die weinig informatief en educatief is en feitelijk bestaat uit een rommelig ratjetoe van allerlei informatie. De poll heeft in ieder geval, met dank aan de Suriname Herald, voor EduNet.sr voor wat extra publiciteit gezorgd.
Noot:
In de recente uitslag van de online poll op Edunet kwam de huidige president, Desi Bouterse, met 54.962 hits als grote overwinnaar. Enkele attente burgers brachten onder de aandacht van Dagblad Suriname dat bij deze online poll de mogelijkheid bestond om meerdere malen op een bepaalde kandidaat te stemmen. Een persoon gaf aan zelfs meer dan 50 keer voor kandidaat Desi Bouterse gestemd te hebben, waarbij hij ook nog op de andere kandidaten heeft kunnen stemmen. Bovendien konden buitenlanders ook een stem uitbrengen. Er was geen enkele beveiliging ingebouwd in deze poll, waardoor manipulatie mogelijk is.

Volgens de eigenares van Edunet, Sheila Mijnals, had zij vanaf het begin kenbaar gemaakt dat het niet om een wetenschappelijke poll ging. Het was volgens Edunet wel voor zowel Surinamers als buitenlanders mogelijk om meerdere malen op 1 kandidaat te stemmen, maar in tussenpozen van 2 tot 5 minuten. ‘De bedoeling was om een beeld te schetsen wie de favoriete kandidaten zullen zijn bij de komende verkiezingen’, benadrukte Mijnals. In totaal hebben 157.242 personen gestemd op de poll op Edunet. ‘Wilt u rechtstreekse presidentsverkiezingen in 2015 en wie is uw favoriete kandidaat?’ Daarvan is 89% voorstander van rechtstreekse presidentsverkiezingen.

Op de tweede plaats eindigde Ronnie Brunswijk met 18.726 hits (11.9%). Carl Breeveld van DOE eindigde op de derde plaats met 18.505 hits (11.8%). De poll begon op 6 maart 2013 en werd om 00.00 uur 31 maart beëindigd. Het aantal hits geeft aan dat de behoefte bestaat om reeds bij de eerstvolgende verkiezingen de president rechtstreeks te kiezen. Daarvoor is natuurlijk wijziging van onze Grondwet en de Kieswet nodig. Een vraagstuk dat menigeen onmaatschappelijk vindt, vooral omdat de verkiezingen al het komend jaar worden gehouden.

Deze online poll geeft dus geen enkele betrouwbaarheid omtrent de gevoelens van de burgers in Suriname. Als gekeken wordt naar het aantal hits, dan is dat meer dan de huishoudens die Suriname telt. Dit zou betekenen dat tenminste alle huishoudens hebben deelgenomen aan deze poll, hetgeen zeker niet op waarheid kan berusten. In ieder geval zou het raadzaam zijn geweest als de organistoren de toegang voor buitenlanders hadden afgesloten bij deze poll. Nu heeft een buitenlander en wel 50 keren zijn stem kunnen uitbrengen. Hoeveel anderen hebben dat ook gedaan? Dit geeft een totaal vertekend beeld van de Surinaamse werkelijkheid.

Het zal duidelijk zijn dat mijn mening over de poll met dit artikel wordt bevestigd.