maandag 17 november 2014

Surinaams journaille houdt van uitsmeren en -melken

Uit een evenement worden meerdere artikelen gezeefd

Zoveel mogelijk artikelen uit een activiteit om nieuwswebsite en krant nog iets te laten lijken

* Vriendjes als journalist met een parlementslid

17-11-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Waarom herhalen Surinaamse media ('journalisten' en webredacteuren van kranten, en nieuwswebsites) zo vaak feitelijk hetzelfde nieuws, maar krijgt dat nieuws een andere datum, een extra nieuw 'quootje' van iemand en een andere invalshoek, zonder dat er echt nieuw nieuws is? Goede journalistiek is en blijft nog steeds moeilijk te vinden in het land. Het blijft amateuristisch aanmodderen, baggeren, op een bedenkelijk bedroevend laag niveau.

Overigens heeft het Surinaams journaille er ook een handje van om een serie artikelen te schrijven over een evenement, zoals een structurenvergadering van een politieke partij. Het is niet ongebruikelijk dat het journaille drie, vier of vijf artikelen uit zo'n bijeenkomst weet te ventileren, terwijl volstaan had kunnen worden met simpelweg een artikel. Maar ja, het is wel een manier om je nieuwswebsite of krant nog iets te laten lijken.

Zo hield de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) afgelopen weekeinde haar zogenoemde structurenvergadering. Die bijeenkomst werd door zowel de Ware Tijd als Starnieuws uitgemolken en uitgesmeerd over een reeks artikelen, zonder overigens dat in geen enkel artikel werd vermeld waar die bijeenkomst werd gehouden..... De 'w's' in de algemeen gebruikelijke journalistiek zijn een norm voor het journaille: wie, wat, waar, waarom. Maar, deze 'w's' zijn nauwelijks bekend onder het Surinaamse journaille.

De Ware Tijd haalde maar liefst vier artikelen uit de SPA-bijeenkomst:
Castelen: Bouterse zaait verdeeldheid binnen vakbeweging

Castelen: Bouterse ab’ krabita anu

SPA ontevreden over verdeling posities ressortraden

SPA wil optreden tegen misbruik politieke podia

Starnieuws:
Castelen: Samenwerken niet ten koste van elke prijs

Berenstein: Verhoging EBS-tarief bedrijven 'sluipmoordenaar'

Castelen adviseert Bouterse om met oppositie te praten

In het gewone journalistieke metier zou het gebruikelijk zijn om over een dergelijke politieke bijeenkomst een artikel te schrijven, om te volstaan met een artikel. Maar, in Suriname wordt zo'n bijeenkomst door zogenoemde journalisten en webredacteuren dus uitgesmeerd over een reeks van artikelen. Het is slechts een van de vele voorbeelden waaruit het failliet van de Surinaamse journalistiek blijkt.

Vriendjes met een parlementslid als journalist
Failliet? Eigenlijk is er in essentie in Suriname geen sprake van gedegen journalistiek. Dat werd toevalligerwijs vanochtend door de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), Wilfred Leeuwin, in het dagelijks leven webredacteur bij Starnieuws, feitelijk bevestigd.

Hij was te gast in het STVS-/SRS-programma 'Mmanten Taki', gepresenteerd door 'laten we lief zijn voor elkaar' Carlos Lindveld. Leeuwin was uitgenodigd om te praten over de vraag, met het oog op de verkiezingen op 25 mei 2015, of een journalist bevriend, op goede voet kan staan, met bijvoorbeeld een politicus. Het feit dat hierover überhaupt gesproken wordt en dat die vraag gesteld wordt in een journalistiek nieuwsprogramma toont het drama van het Surinaamse journaille aan. Leeuwin gaf aan zelf wel eens wat te drinken met een politicus en Lindveld erkende wel eens te voetballen met politici. Natuurlijk, dat moet kunnen.
Maar, is het niet Lindveld die met regelmaat een gast in 'zijn' programma welkom heet als een 'vriend' van hem? Dan ben je als journalist c.q. presentator niet journalistiek bezig en weet je werk en privé niet te scheiden en daar is die Lindveld een kei in.

Opstelschrijvers in vermeende journalistieke omgeving
Iedere echte journalist weet echter dat hij of zij in zijn of haar vak professionele afstand moet bewaren en naar waarheid moet verslaan, berichten, en bijvoorbeeld niet naar de mond moet schrijven van een bevriend parlementslid. Surinaamse 'journalisten' laten daarentegen vaak in hun artikelen een eigen, persoonlijke, mening over iets doorschemeren en dat werd vanochtend erkend door Leeuwin.

De persoonlijke, tussen de regels door te lezen, mening van een 'journalist' is echter verre van interessant voor de lezer. De lezer kan gaan twijfelen aan de betrouwbaarheid van de journalist en dus aan de inhoud van zijn of haar artikel. Dat toont het amateuristisch gehalte aan van het Surinaamse journaille. Het zijn opstelschrijvers op LBO-niveau in een vermeende journalistieke omgeving.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten