zaterdag 28 juni 2014

De zaak Dino Bouterse: Deel 3 - 24 september - 10 november 2013

Zoon president Suriname in VS verdacht van wapen- en drugshandel en betrokkenheid bij Hezbollah

Dino op voorhand al 'veroordeeld'

Juni 2014 Door: Paul Kraaijer


Een overzicht (vervolg)

24 september 2013
* Guyanees en internationaal justitieel onderzoek naar banden Desi Bouterse en Guyanese politieke partij PNCR
* NDP’er Doekhie: ‘DEA zoekt spijkers op laag water’ – ‘Dino is 100% onschuldig’
* Amerikaanse DEA nog steeds aanwezig in Suriname – DEA heeft permanent twee medewerkers in Suriname
Door de arrestatie van Dino Bouterse en zijn uitlevering naar en gevangenneming in de VS, komt het vermeende drugsverleden van zijn vader ook her en der boven water drijven. Vooral in buurland Guyana van Suriname en natuurlijk in Nederland.

‘Volgens bronnen in Guyana’ stellen lokale en internationale justitiële autoriteiten een onderzoek in naar de banden tussen NDP-leider Desi Bouterse en de politieke partij PNCR (People’s National Congress Reform). Dat bericht althans journalist Ivan Cairo dinsdag 24 september 2013 in de Ware Tijd.
Die ‘bronnen’ is waarschijnlijk de Guyanese nieuwswebsite inewsguyana.com, dat een dag erder een artikel publiceerde onder de kop ‘Revelation of Desi Bouterse-Roger Khan ‘calls’ and son’s weapons delivery to Buxton puts spotlight on PNC /Bouterse’s party MoU of 2004′. 
In juni 2004 tekenden de NDP en PNCR een intentieverklaring om nauwer te gaan samenwerken. 
Met de onthulling van telefonische contacten tussen Bouterse en de Guyanese topcrimineel Shaheed Roger Khan gedurende die periode, worden nu ook de betrekkingen tussen de NDP-voorzitter en de PNCR tegen het licht gehouden.

Dat de twee partijen destijds een samenwerkingsdocument hebben getekend, is volgens het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie een doodnormale zaak. ‘Oppositiepartijen over de hele wereld zoeken altijd steun bij elkaar, zo ook deze twee partijen in 2004′, is zijn reactie. De twee partijleiders streefden volgens Doekhie vooral naar een vreedzame oplossing van het grensconflict tussen Guyana en Suriname.

Ten tijde van de ondertekening was Guyana in de greep van een moord- en geweldsgolf die vanuit het plaatsje Buxton werd geïnitieerd. In Amerikaanse diplomatieke correspondentie komt naar voren dat Dino Bouterse destijds onder dekmantel van een bezoekend sportteam vuurwapens zou hebben geleverd aan criminelen in Buxton (zie: Het WikiLeaks-bericht in Deel 2 waarin op 29 juni 2006 melding wordt gemaakt van Dino’s reis met een voetbalteam naar het Guyanese Buxton.) De Buxton-bende zou nauwe banden hebben met de PNCR die toen in de oppositie zat.

Inewsguyana.com bericht, dat lokale en internationale justitiële autoriteiten onderzoeken in hoeverre de betrekkingen tussen de door PNCR ondersteunde Buxton-bende en de ‘Bouterse-clan’ werden goedgekeurd door de toenmalige leiding van PNCR.

Het altijd welbespraakte NDP-parlementslid Rashied Doekhie reageert meteen op de aantijgingen over telefonische contacten tussen zijn partijleider Desi Bouterse en de Guyanese drugscrimineel Shaheed ‘Roger’ Khan. ‘Spijkers op laag water zoeken.’

Volgens NRC-journalist Hans Buddingh’, op zaterdag 21 september 2013, heeft de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA hard bewijs in handen waaruit zou blijken, dat president Desi Bouterse in de periode dat hij parlementariër was, nauwe contacten had met een van de grootste drugscriminelen uit de regio. De Nederlandse krant zou van inlichtingenbronnen inzage hebben gekregen in digitale ‘uitdraaien’ van de satelliettelefoon van drugscrimineel/zakenman Roger Khan, die in 2009 in de VS voor onder meer cocaïnehandel tot veertig jaar cel werd veroordeeld. Hij werd in juni 2006 in Paramaribo gearresteerd. Op de uitdraaien komt diverse malen het mobiele nummer van Desi Bouterse voor, aldus het NRC.
Dat er een lijn getrokken wordt tussen het verleden van Bouterse en de recente aanhouding van zijn zoon op verdenking van cocaïnesmokkel, vindt Doekhie ook gezocht. Dino Bouterse is volgens hem ‘honderd procent onschuldig’.

Hij beweert, dat Dino ‘de eerste persoon is in de geschiedenis die wordt aangehouden en pas daarna naar bewijzen van schuld wordt gezocht’. ‘Dit is barbaars, onmenselijk en tegen alle strafrechtelijke procedures.’Doekhie zegt verder, dat de zaak tegen Roger Kahn in de VS al tot een veroordeling heeft geleid. Tijdens dat proces is, aldus de NDP’er, nimmer de naam van Dino of die van zijn vader genoemd. Nu wordt volgens hem een spelletje gespeeld, zoals de Nederlandse Justitie deed in de Stellendam-zaak tegen Desi Bouterse die tot een gevangenisstraf van elf jaar werd veroordeeld. ‘Nu zoekt men weer een valse reden. Ik weet zeker dat Dino honderd procent onschuldig is.’

Starnieuws vindt het 24 september van belang om te berichten dat de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) na de arrestatie van Dino Bouterse in Panama en zijn uitlevering aan de VS niet uit Suriname vertrokken is. 

‘De DEA is nog altijd in Suriname aanwezig en is onderdeel van de missie van de ambassade’, zegt Virgina Elliot, publiciteitsmedewerkster van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, 24 september 2013 op Starnieuws. Na de arrestatie van Dino op 29 augustus ontstond, volgens Starnieuws, de indruk, dat de DEA-agenten waren vertrokken. Elliot ontkent dat. Zij zegt geen nadere details te kunnen geven over waar de agenten zich nu bevinden. ‘Als de agenten niet in Suriname zijn op dit moment is het omdat zij voor hun werk afwezig zijn’, aldus Elliot. Zij kan ook niet aangeven op welke missie de DEA-agenten zijn en of dat verband houdt met het onderzoek en de voorgeleiding van Edmund Muntslag die aangehouden is op Trinidad & Tobago. Hij wordt donderdag 26 september voorgeleid en wordt door de Amerikaanse Justitie ervan beschuldigd samen met Dino gepoogd te hebben cocaïne naar de VS te smokkelen. Justitie op Trinidad & Tobago zal donderdag beslissen of Muntslag uitgeleverd wordt aan de VS.
Elliot laat verder weten, dat de overeenkomst tussen de DEA en de Surinaamse overheid nog altijd van kracht is. Sinds juli 2006 zijn twee DEA-agenten permanent vertegenwoordigd in Suriname. Zij hebben officieel geen bevoegdheid om Surinaamse staatsburgers te arresteren. Dit kan alleen gebeuren met medewerking van de Surinaamse autoriteiten.


25 september 2013
De Ware Tijd: VHP-leider Santokhi zou voorzichtiger zijn geworden vanwege ‘de zaak’ Dino Bouterse
Hoewel hij niet bedreigd is en zich ook niet onveilig voelt, neemt de VHP-leider Chandrikapersad Santokhi toch de nodige voorzichtigheid in acht vanwege de ontwikkelingen rond de drugszaak waarbij Dino Bouterse betrokken is. Dat schrijft journalist Eric Mahabier, correspondent van de Ware Tijd in Nederland in de webeditie van de krant.

‘Ik voel me niet onveilig en heb tot nu toe helemaal geen bedreiging gehad. Maar uiteraard moet je rekening houden dat er altijd gekke mensen zijn en dus is voorzichtigheid geboden’, aldus Santokhi vanuit Nederland. Bij vrijwel alle bijeenkomsten die hij bijwoont is onder de aanwezigen de zaak Dino Bouterse het gesprek van de dag, aldus de krant. ‘Santokhi moet oppassen, want hij is degene geweest die Roger Khan heeft laten aanhouden’, is volgens Mahabier de reactie. Santokhi was minister van Justitie en Politie toen de Guyanese crimineel Roger Khan in Suriname werd gearresteerd en aan de VS werd uitgeleverd.
Volgens de Nederlandse krant NRC bestaan er banden tussen Dino Bouterse en Roger Khan. ‘Die informatie heb ik ook van een heleboel mensen gehad. De mensen proberen me te waarschuwen’, zegt Santokhi. Bij terugkeer in Suriname zal hij bekijken of het nodig is om veiligheidsmaatregelen te nemen. Vooralsnog ziet hij daar echter geen enkele reden toe.


27 september 2013
Geen borg voor Edmund Muntslag – Verdachte in ‘zaak Dino’ blijft in cel van zwaar beveiligde gevangenis op Trinidad & Tobago
Edmund Quincy Muntslag blijft vooralsnog in een streng beveiligde gevangenis op Trinidad & Tobago. Rechter Marcia Ayers-Caesar beslist 11 oktober of hij op borgtocht mag vrijkomen. Dat bericht de lokale krant Trinidad Express.

Muntslag wordt door de VS beschuldigd van samenzwering met Dino Bouterse om tien kilo cocaïne het land in te smokkelen. Hij is 26 september verschenen voor de rechter in de rechtbank van Port of Spain. Die heeft gedurende veertig minuten de argumenten van de aanklagers en de advocaten aangehoord. Tijdens de zitting stonden politieagenten op strategische plaatsen voor de rechtbank. Ook waren agenten aanwezig bij de in- en uitgangen van de rechtbank. Muntslag werd onder zware, bewapende, beveiliging vanuit de gevangenis te Arouca naar de rechtbank vervoerd, zo meldt de lokale krant Guardian.

Advocaat Keith Scotland, die de 29-jarige Surinamer bijstaat, deed het verzoek zijn cliënt op borgtocht vrij te laten. De verdediging zei, dat Muntslag sterke banden heeft op Trinidad, waaronder zijn moeder, een tante en zijn vrouw Jessica die achter in de zittingszaal zaten.
Scotland zei verder, dat Muntslag legaal naar Trinidad is gereisd en werd gearresteerd toen hij aan het winkelen was voor zijn vijfjarige zoon in het winkelcentrum van de stad Trincity. Volgens de advocaat wordt de Surinamer beschuldigd van een misdaad die vrijlating op borgtocht toelaat in zowel de VS als Trinidad. Hij merkte verder op, dat het paspoort van zijn cliënt in bewaring is bij de politie en er dus geen sprake is van vluchtrisico. De advocaat citeerde uit artikel 12:2 van de Uitleveringswet en artikel 4B van de zogenoemde Bail Act om zijn argument te ondersteunen dat Muntslag, hoewel een vreemdeling, recht heeft op borgtocht. Scotland wees erop, dat zijn cliënt een verblijf van zes maanden in Trinidad heeft gehad en dat zijn motieven niet ondoorzichtig waren toen hij het land binnenkwam.
Hij zei ook dat de staat Trinidad geen jurisdictie en feitelijke grondslag heeft gepresenteerd waaruit zou blijken, dat zijn cliënt niet zou verschijnen in de rechtbank als hij op borgtocht wordt vrijgelaten of dat hij een strafbaar feit zou plegen of dat hij zich met getuigen zou ophouden. Scotland wees de rechter erop, dat Muntslag een vreemdeling is die nauwelijks Engels kan spreken en dat hij zou worden teruggezonden naar mede celgenoten met wie hij niet kan communiceren.

In reactie daarop zei de speciaal benoemde gevolmachtigde Jagdeo Singh, die als vertegenwoordiger van de VS in de strafzaak is aangesteld, dat uitleveringszaken van bijzondere aard zijn en de grondslag voor het verlenen van borgtocht in reguliere zaken, in deze niet van toepassing is. Singh zei verder, dat uitleveringen worden moeten geplaatst in een speciale categorie waarbij wordt gehandeld met uiterste voorzichtigheid. Hij voegde eraan toe, dat het bevel voor de arrestatie van Muntslag ‘riekt naar internationale drugssmokkel’. Hij verwees daarbij naar de documentatie over deze zaak, nationaal en internationaal, waarin sprake zou zijn van vermoeden dat geld afkomstig is uit opbrengsten van de drugssmokkel.
Verdragen met andere landen moeten worden overwogen bij de beslissing om Muntslag op borgtocht vrij te laten, zei Israel Khan, die samen met vier anderen Amerika in de rechtszaak vertegenwoordigde. Hij zei ook, dat Scotland geen bewijs heeft geleverd van een adres en eventuele banden van zijn cliënt met Trinidad.
Tijdens de rechtszitting gisteren was geen tolk aanwezig voor Muntslag, die nauwelijks Engels kan spreken. Singh zei, dat hij contact had opgenomen met zowel de Surinaamse als Nederlandse ambassade, maar dat niemand beschikbaar was. Hij hoopt dat er een tolk zal zijn in de rechtszaal wanneer de zaak opnieuw op 11 oktober ter zitting komt.


1 oktober 2013
Santokhi: ‘Hoe zou ik betrokken kunnen zijn geweest bij de aanhouding van Dino Bouterse?’
De voorzitter van de VHP, Assembleelid en oud-minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, zegt niets te maken te hebben met de arrestatie van Dino Bouterse, zoon van de president, op 29 augustus in Panama en zijn uitlevering dezelfde dag aan de VS. Dat schrijft webredacteur Wilfred Leeuwin op Starnieuws.
Santokhi werd in de media ermee geconfronteerd, dat zijn veiligheid in gevaar zou zijn vanwege zijn betrokkenheid bij de aanhouding van Dino. Deze kwestie zou in één lijn zijn getrokken met de betrokkenheid van Santokhi bij de aanhouding van de Guyanese crimineel Roger Khan.

‘In welke hoedanigheid zou ik dan betrokken zijn geweest? Bij Roger Khan was ik betrokken eerst als commissaris van politie en later als minister voor de opsporing, aanhouding en uitzetting. Nu ben ik parlementariër en heb geen opsporingsbevoegdheid en ben niet betrokken in de operationele zin. Hoe zou ik dan betrokken kunnen zijn bij de aanhouding van Dino Bouterse?’, vraagt Santokhi zich af.

Ook zegt hij geen informatie over de zoon van de president te hebben doorgespeeld. ‘Het is nonsens. Ik hoor de geluiden hier van parlementariërs, maar laat men geen grappen maken met deze zaak.’
Santokhi zegt niet over informatie te beschikken, dat van hem gezegd wordt dat hij betrokken zou zijn bij de aanhouding van de zoon van de president. Wel heeft hij al geruime tijd ervoor gezorgd dat zijn beveiliging extra is opgevoerd. ‘Ik heb dat gedaan, omdat ik onderworpen word aan verscheidene bedreigingen. Er zijn concrete zaken die in onderzoek zijn geweest bij de procureur-generaal en zijn er getuigenverklaringen afgelegd bij de rechter. Een daarvan is in het onderzoek naar het voormalige hoofd van de luchtvaartdienst John Veira. Daar is duidelijk geworden dat er ook aanslagen gepleegd zouden worden richting mijn persoon, maar ook in andere zaken’, aldus Santokhi.


18 oktober 2013
Irvin Kanhai een van Dino’s advocaten op verzoek van vader Desi Bouterse
Advocaat Irvin Kanhai maakt deel uit van de verdediging van Dino Bouterse, die in voorarrest zit in het Amerikaanse New York. Twee van de buitenlandse advocaten waren in Suriname om zich te oriënteren en overleg te plegen over deze zaak, aldus meldt Starnieuws.
De nieuwswebsite schrijft te hebben vernomen, dat vader Desi Bouterse Kanhai heeft gevraagd om het buitenlandse juridisch team bij te staan. De zaak van Dino wordt op 8 november voorgelegd aan de grand jury.


8 november 2014
Justitie in Amerika, het Openbaar Ministerie in Manhattan (New York), maakt vandaag bekend dat de aanklacht tegen Dino Bouterse is verzwaard. Volgens Justitie zou de zoon van president Bouterse enige betrokkenheid hebben bij de Libanese terreurorganisatie Hezbollah:

November 8, 2013
Contact: DEA Public Affairs
(202) 307-7977
DEA and Manhattan U.S. Attorney Announce Charges Against Senior South American Counterterrorism Figure for Attempting to Support Hezbollah
NOV 08 (WASHINGTON)– Michele M. Leonhart, the Administrator of the Drug Enforcement Administration (DEA), and Preet Bharara, the United States Attorney for the Southern District of New York today announced the unsealing of a Superseding Indictment against Dino Bouterse, a citizen of Suriname who held himself out as Commander of that country’s Counter-Terrorism Unit, for attempting to provide material support and resources to Hezbollah, a designated terrorist organization. Bouterse and a second defendant (“Defendant-1”) were previously charged with conspiring to import cocaine into the United States, and Bouterse was also previously charged with using, carrying, and brandishing a rocket launcher during, and in relation to, the cocaine importation conspiracy. Bouterse was arrested in Panama on August 29, 2013, and arrived in the United States on August 30, 2013. The case is assigned to United States District Judge Shira A. Scheindlin.

DEA Administrator Michele M. Leonhart said: “Drug trafficking organizations and terror networks are joined at the hip in many parts of the world. DEA must relentlessly pursue these dangerous individuals and criminal groups that attempt to use drug trafficking profits to fuel and fund terror networks, such as Hezbollah. Alleged criminals like Bouterse and his facilitators pose a direct threat to the safety and security of the United States. Together with our law enforcement partners, DEA is dismantling narco-terror around the world and putting the criminals responsible behind bars where they belong.”

Manhattan U.S. Attorney Preet Bharara said: “Today we add an additional charge of attempting to support Hezbollah to Dino Bouterse’s alleged crimes connected to a cocaine-smuggling conspiracy. We will be relentless in our efforts, working with our law enforcement partners around the world, to pursue and prosecute those who seek to support terrorist organizations.”
According to the allegations contained in the Indictment unsealed in Manhattan federal court:

In 2013, Bouterse used his position to assist individuals he believed were members of Hezbollah. In exchange for a multimillion-dollar pay-off, Bouterse agreed to allow large numbers of purported Hezbollah operatives to use Suriname as a permanent base for, among other things, attacks on American targets. In furtherance of his efforts to assist Hezbollah, Bouterse supplied a false Surinamese passport for the purpose of making clandestine travel easier, including travel to the United States; began determining which heavy weapons he might provide to Hezbollah; and indicated how Hezbollah operatives, supplied with a Surinamese cover story, might enter the United States.

In June 2013, Bouterse and Defendant-1 met in Suriname with DEA confidential sources (the “CSes”), in a local government office. During the meeting, Bouterse showed the CSes a rocket launcher and a kilogram of cocaine.

Approximately one month later, Bouterse and Defendant-1 worked to provide transportation and security for cocaine being sent through Suriname to the United States. As a test run, Bouterse and Defendant-1 sent ten kilograms of cocaine on a commercial flight departing from Suriname. Bouterse personally verified the arrangements for the 10-kilogram cocaine shipment in a text message. The cocaine was intercepted by law enforcement officials after it departed Suriname.

In July 2013, Bouterse met with one of the CSes to discuss opening Suriname to the CSes’ purported Hezbollah associates.

Later that month, Bouterse met in Europe with one of the CSes and with two other men who purported to be associated with Hezbollah. During this meeting, Bouterse discussed initially hosting 30 to 60 Hezbollah members in Suriname for training and operations. He also indicated that he wanted a Hezbollah cell in Suriname to, in part, act as a kind of personal armed force. Bouterse confirmed his understanding that the purported Hezbollah operatives would operate in South America against American targets, and he agreed to supply Surinamese passports to the operatives—and to assist with their applications for visas to travel from South America into the United States. In addition, in response to a request for surface-to-air missiles and rocket-propelled grenades, Bouterse stated that he would need “two months” and that he would provide a list of what he could supply. Finally, at the July 2013 meeting in Europe, Bouterse agreed to create a false Surinamese passport for one of the purported Hezbollah operatives, so that Bouterse and the Hezbollah operative could travel to Suriname to inspect the facilities that Bouterse had agreed to prepare for the Hezbollah contingent.

At a subsequent meeting in August 2013, Bouterse delivered a Surinamese passport with false identifying information. As had been discussed at the July 2013 meeting in Europe, one of the purported Hezbollah operatives was to use the fraudulent passport to travel to Suriname. Bouterse indicated that everything was ready in Suriname for the arrival of the purported Hezbollah members, and that some “toys,” or weapons, would be available for inspection.

* * *
The Indictment charges Bouterse in three Counts. Count One charges Boutesre with attempting to provide material support to Hezbollah, a designated foreign terrorist organization. Court Two charges Bouterse (and also Defendant-1) with conspiring to import cocaine into the United States and to distribute cocaine, knowing and intending that it would be imported to the United States. Count Three charges Bouterse with using, carrying, and brandishing firearms and a destructive device – a rocket launcher – during and in relation to the narcotics conspiracy alleged in Count Two.

If convicted, Bouterse faces a maximum sentence of 15 years in prison on Count One and a maximum sentence of life in prison on each of Counts Two and Three. Counts Two and Three also carry a total mandatory minimum term of 40 years in prison.

Mr. Bharara praised the outstanding efforts of the Special Operations Division of the DEA. Mr. Bharara also thanked the DEA’s Miami Field Division, Panama City Country Office, Port-of-Spain Country Office, and Bogota Country Office; the Government of the Republic of Panama; and the U.S. Department of Justice’s Office of International Affairs and its National Security Division.

This case is being handled by the Office’s Terrorism and International Narcotics Unit. Assistant United States Attorneys Edward Y. Kim, Michael D. Lockard, and Adam Fee are in charge of the prosecution. The charges contained in the Indictment are merely accusations and the defendants are presumed innocent unless and until proven guilty.

Aanklacht tegen Dino Bouterse verzwaard: Bouterse jr. zou steun hebben verleend aan Libanese terreurorganisatie Hezbollah:



9 november 2013
* Dino ook beschuldigd van banden met Hezbollah
* Lackin: Suriname heeft niets te doen met terrorisme
Dino Bouterse wordt nu ook in verband gebracht met activiteiten van de Libanese Hezbollah. Deze beschuldiging is toegevoegd aan het strafdossier van de Amerikaanse justitie in Manhattan, New York. Officieel heet het ‘poging tot ondersteuning van een terroristische organisatie’. Diverse nationale en internationale berichten hier over, waaronder in Nederland het NRC.
Dat komt bovenop de aanklacht voor drugshandel en illegaal wapenbezit. Volgens de openbare aanklager in Manhattan, Preet Bharara, was Dino Bouterse van plan steun te verlenen aan Hezbollah, de Sjiitisch Islamitische militante groepering en politieke partij in Libanon. Die steun moest leiden tot aanslagen in de VS.
Volgens Bharara gebruikte Dino zijn positie als hoofd van de Counter Terrorism Unit, CTU, bij gesprekken met enkele personen. Hij leefde in de veronderstelling dat het om leden ging van Hezbollah. Bouterse zou toen de toezegging hebben gedaan dat Suriname gebruikt mocht worden als ‘permanente basis voor aanslagen op Amerikaanse doelen’.
Dino zou zelfs hebben aangegeven wat voor wapens hij zou leveren in ‘ruil voor een beloning van enkele miljoenen dollars’. Er is gesproken in Paramaribo. ‘In juli ontmoette Bouterse in Europa één van de vertrouwelijke bronnen van de Drugs Enforcement Agency en twee mannen, die zich voordeden als vertegenwoordigers van Hezbollah. Hij had het toen over het opvangen van dertig tot zestig Hezbollah-leden in Suriname voor trainingen en operaties’, staat in de aanklacht.

Minister Winston Lackin laat 9 november, tijdens een speciale persconferentie weten, dat Suriname niks te doen heeft met terrorisme.

Volgens de bewindsman wordt Suriname in de wereld zelfs geroemd om zijn vredelievendheid en natievorming. Hij wijst ook op de goede banden die er zijn met de Verenigde Staten, waarbij nauw wordt gewerkt in diverse programma's om de veiligheid op te voeren.

Lackin reageert op de aangepaste aanklacht van de Amerikaanse justitie tegen Dino Bouterse. Dino wordt, zo schrijft Starnieuws, ‘in de schoenen geschoven’, dat hij de Libanese terreurorganisatie Hezbollah zou faciliteren in Suriname. Lackin benadrukt dat dit ondenkbaar is in Suriname. Hij wijst op de historie van het land. Er is geen enkele grond om terrorisme te ondersteunen. Lackin zegt, dat Suriname juist een vreedzame samenleving is met verschillende culturen en religieuze groepen, met een hoog tolerantievermogen.

Hij stelt verder, dat wereldwijd steeds meer vertrouwen is in Suriname om samen te werken en de banden aan te knopen. ‘Terrorisme heeft niets te maken met de realiteit van de dag, het heeft niets te maken met onze historie en ook niet met onze dag van morgen’, aldus Lackin. Hij beschrijft de positieve perspectieven die het land heeft op het gebied van mijnbouw, agro-industrie, milieu, regionale integratie, toerisme en ict-gebeuren.


Lackin haalt aan, dat Suriname open grenzen heeft en er alles aan doet om de veiligheid op te voeren. Daarom is ook het border management systeem geïntroduceerd. Aan de Amerikaanse ambassade is juist gevraagd om te helpen om de veiligheid op te voeren. Ook over aanpassen van de wetgeving is assistentie gevraagd. Er wordt actief deelgenomen in het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit. Ook de politie werkt nauw samen met de ambassade. Hetzelfde geldt voor defensie. Met de buurlanden is ook een goede samenwerking. ‘Alle deuren van Suriname zijn open, want we hebben niets te verbergen. Waar we zwak zijn, hebben we juist hulp gevraagd’, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.


10 november 2013
Nieuw Front wil onderzoek Surinaamse Procureur-Generaal naar aanklacht Dino Bouterse
De Nieuw Front-fractie (een blok gevormd door de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), de Nationale Partij Suriname (NPS), de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) en het Democratisch Alternatief '91, DA '91, sinds 2010) in het Surinaamse parlement wil in een zondag 10 november 2013 uitgegeven verklaring opheldering over de verzwarende aanklacht in de Verenigde Staten tegen Dino Bouterse. De vraag is of er niet een onderzoek in Suriname moet worden gedaan, stelt de oppositie. Het Nieuw Front richt zich tegen de regering en de Procureur-Generaal.

De verklaring van de Nieuw Front-fractie luidt als volgt:

De Surinaamse samenleving is zeer geschokt over de verzwarende aanklacht in de zaak Dino Bouterse, waarbij volgens nationale en internationale berichten het Surinaamse grondgebied zou kunnen worden gebruikt om de Libanese terreurorganisatie, Hezbollah, te ondersteunen en te faciliteren. Tevens was de bereidheid aanwezig om de leden van deze terreurorganisatie te voorzien van wapens en Surinaamse paspoorten.
Het is bekend dat de beklaagde, verbonden aan een Contra Terreur Organisatie (CTU), nu aangeklaagd is voor het ondersteunen van terreurdaden in, of vanuit Suriname en tegen een bevriende natie.
Mocht de informatie op waarheid berusten dan is hier niet enkel sprake van een ernstige zaak en een inbreuk op onze soevereiniteit en rechtsorde, maar eveneens een aantasting van de integriteit van de Surinaamse samenleving. Tevens zorgt de berichtgeving voor een ernstige aanslag op het imago van de Surinaamse natie.
Om de strijd tegen het internationaal terrorisme aan te binden heeft de Nationale Assemblee recentelijk nog de wetgeving goedgekeurd op ”strafbaarstelling van terrorisme en de financiering van terrorisme”, waardoor Suriname nu een juridisch instrument heeft om alle vormen van terrorisme te onderzoeken, zowel binnen als buiten ons land.

Derhalve vraagt de Nieuw Front combinatie aan de regering:
• Of de informatie die vrijgegeven is op waarheid berust?
• Of deze informatie geen aanleiding geeft aan de Surinaamse regering en Justitiële autoriteiten om een grondig onderzoek in te stellen in eigen land?
• Of in deze zaak Surinaamse paspoorten verstrekt zijn aan vreemdelingen?
• Dat ter veiligstelling van onze soevereiniteit en nationale integriteit, op basis van de nationale en internationale rechtsregels, alsmede op basis van internationale verdragen, terstond een aanvang gemaakt wordt met het verrichten van minutieus doelgericht onderzoek en het resultaat daarvan aan de gemeenschap te presenteren.

Tevens vraagt de Nieuw Front combinatie aan de procureur-generaal:
• Dat de procureur-generaal op basis van de recentelijk goedgekeurde “antiterrorisme wetgeving en de financiering daarvan”, in afwachting van de rechtszaak in de Verenigde Staten van Amerika, terstond een aanvang maakt met het verrichten van strafrechtelijk onderzoek, omdat de Surinaamse jurisdictie voldoende ruimte biedt voor een onderzoek in Suriname.
• Tevens na te gaan welke andere strafbare feiten gepleegd zijn conform het Surinaamse recht en die ook te onderzoeken.
• Om samen met de Justitiële autoriteiten van de Verenigde Staten van Amerika, op basis van bilaterale, regionale en internationale afspraken, gezamenlijk een diepgaand onderzoek in deze te willen instellen.

Paramaribo, 10 november 2013.
Mediaraad van de Nieuw Front combinatie.


10 november 2013
* Trinidad middelpunt in plannen Dino en Muntslag
* Kanhai: Hezbollah in Suriname is ‘klinkklare onzin’ – ‘Er is duidelijk sprake van uitlokking’
De Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws heeft vandaag uit de vernieuwde aanklacht tegen Dino Bouterse gefilterd, dat Trinidad en Tobago het doorvoerpunt zou zijn om wapens, drugs en terroristen naar de VS te smokkelen.

De details van de goed georkestreerde plannen, zo schrijft Starnieuws, kwamen aan het licht toen een rechtbank in New York een vernietigende aanklacht tegen Dino Bouterse en zijn medeplichtige, Edmund Quincy Muntslag, openbaar maakte.

De onthulling dat Dino banden zou onderhouden met de Libanese terroristengroep Hezbollah is als een bom ingeslagen. Dino en Muntslag – die vastzit op Trinidad en Tobago – zijn in eerste instantie opgebracht op beschuldiging van samenzwering om tien kilo cocaïne de VS binnen te smokkelen. Dino ziet zich ook geconfronteerd met de aanklacht voor vermeende wapenhandel. De rechtbank in New York heeft nu Dino’s aanklacht verzwaard met een poging om wapens te leveren aan de militante groepering Hezbollah en de terroristen een basis in Suriname aan te bieden om de VS aan te vallen. In de 24 pagina’s tellende aanklacht, hebben de vermeende drugs- en wapensmokkelaars Trinidad en Tobago geïdentificeerd als brug tussen het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en de VS.
Uit kopieën van opgenomen gesprekken is te horen hoe Amerikaanse geheim agenten Dino vragen hoe Hezbollah-leden kunnen infiltreren in de VS. ‘Ze komen, maar hoe zullen ze contact met u (in Suriname) moeten opnemen, is wat we moeten uitzoeken’ vroeg de agent volgens de aanklacht. ‘Ze kunnen komen via Trinidad. Dat is geen probleem’, antwoordde Dino.
Hij vertelde de geheim agenten ook, dat de mechanismen gereed waren voor Muntslag om een Hezbollah-vertegenwoordiger op Trinidad te ontmoeten, 2 miljoen Amerikaanse dollar in contanten in ontvangst te nemen en de vertegenwoordiger daarna te begeleiden op een vlucht naar Suriname waar ze wapen zouden bezichtigen. De ontmoeting met Muntslag eind augustus werd door de Trinidadiaanse Justitie verijdeld. Muntslag werd in de Trincity Mall gearresteerd, waar hij volgens afspraak de Hezbollah-vertegenwoordiger zou ontmoeten.

De aanklacht schetst ook de geplande route voor grote massale cocaïnezendingen waarbij Trinidad als een pijplijn naar de VS zou dienen. Dino zei over een geheim agent die zich voordeed als een drugkoper, ‘Als hij een duizend kilo wil, geen probleem. Maar elke week gaan we alleen 20 (kilo) doen. Het zal 1 tas (cocaïne) per week zijn, dat is het.’De zendingsroute, zoals uitgelegd door de geheime informant, was van Suriname-Trinidad, Trinidad-Fort Lauderdale, Fort Lauderdale-New York. De eerste poging om cocaïne te transporteren, aangeduid als een ‘test zending’ in de aanklacht, werd op 27 juli 2013 in beslag genomen door de Trinidadiaanse autoriteiten op de internationale luchthaven Piarco. Er werd een koffer van een vlucht uit Suriname in beslag genomen. De koffer, naar verluidt verstuurd door Muntslag, bevatte tien kilo cocaïne. 

Advocaat Irvin Kanhai vindt het ‘klinkklare onzin’ dat Dino Bouterse de terreur organisatie Hezbollah zou accommoderen in Suriname. ‘Dino is uitgelokt.’

Kanhai beweert zondag 10 november 2013, op Starnieuws, dat de zaak flink is opgeklopt, terwijl hier duidelijk sprake is, volgens hem, van uitlokking. De medewerkers van de Amerikaanse Justitie waren ‘undercover agenten’. Volgens Kanhai hebben ze helemaal geen bewijs dat Dino zaken zou hebben gedaan met Hezbollah. ‘Hij is duidelijk uitgelokt.’
Kanhai, die het team van advocaten van Dino in de VS bijstaat, zegt dat nog moet worden nagegaan waarom de Amerikaanse Justitie ertoe overgegaan is om Dino te linken met de terreurorganisatie. ‘Suriname heeft een heel goede band met Israël. De inlichtingendienst van Israël, de Mossad, zou echt wel weten wanneer hier een basis van Hezbollah zou worden opgezet’, benadrukt Kanhai.

‘Suriname is een vredelievend land. Wij zouden nooit terroristische organisaties ruimte bieden op ons grondgebied. Dit zal heel goed worden uitgelegd tijdens het proces. Uiteindelijk zal blijken dat de Amerikaanse justitie totaal niks heeft om de beweringen te staven’, zegt Kanhai.
Hij stelt verder, dat de inhoudelijke behandeling van de zaak nog moet beginnen. Gedurende het proces zullen zaken bloot worden gelegd, belooft Kanhai, zo schrijft Starnieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten