zaterdag 28 juni 2014

De zaak Dino Bouterse: Deel 1 - 29 augustus - 3 september 2013

Zoon president Suriname in VS verdacht van wapen- en drugshandel en betrokkenheid bij Hezbollah

Dino op voorhand al 'veroordeeld'

Juni 2014 Door: Paul Kraaijer


INLEIDING

Suriname werd eind augustus 2013 ‘opgeschrikt’ door de arrestatie van Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president Desiré Delano Bouterse, in het Midden-Amerikaanse Panama. Hij zou in opdracht van de VS zijn opgepakt op de internationale luchthaven bij de hoofdstad Panama Stad en mogelijk in een val zijn gelokt door Amerikaanse agenten. Justitie in de VS verdenkt Dino Bouterse van drugs- en wapenhandel en van enige betrokkenheid bij de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Een kompaan van Dino, Edmund Quincy Muntslag, werd dezelfde dag gearresteerd op Trinidad & Tobago, verdacht van drugshandel. De VS heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Natuurlijk leidt de arrestatie van vooral Dino tot de nodige ophef en vele politieke en maatschappelijke reacties, zowel in Suriname als in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. De arrestatie van de zoon van de president van Suriname doet het land geen goed en met name niet de regering, die haar uiterste best doet om in de week na de arrestatie van Dino Bouterse alle plooien glad te strijken en vooral duidelijk te maken, dat hij er door de Amerikaanse autoriteiten willens en wetens is ingeluisd. Maar, anderen doen juist hun uiterste best om zowel het misdadig verleden van Dino als dat van zijn vader bij herhaling bloot te leggen, te benadrukken en te wijzen op hun contacten met bepaalde personen en drugshandelaren in landen als Guyana, Colombia en Venezuela om beiden maar zo verdacht mogelijk te laten lijken. Landen waar zowel vader als zoon nogal eens bezoeken aan brachten. Sommige van die contacten zijn bewezen, anderen niet.

Om ‘de zaak Dino Bouterse’ inzichtelijk te krijgen bevat dit document een chronologisch overzicht, op datum, van gebeurtenissen en dergelijke vanaf het moment van aanhouding van de zoon van president Desi Bouterse, Dino, tot het uiteindelijke vonnis, uitgesproken op ......


Een overzicht

29 augustus 2013
Dino Bouterse gearresteerd in Panama
De zoon van de Surinaamse president Desiré Delano Bouterse, Dino Bouterse, wordt op 29 augustus 2013 in het Midden-Amerikaanse Panama gearresteerd, op de internationale luchthaven Tocumen, enkele kilometers buiten de hoofdstad Panama Stad. Hij is opgepakt door de Amerikaanse justitiële autoriteiten op verdenking van drugs- en wapenhandel en –smokkel en meteen aan de VS uitgeleverd, waar hij in een gevangeniscel in Manhattan, New York, belandt. De Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws is een van de eerste lokale media die met ‘breaking news’ kort bericht over de arrestatie van Dino in Panama. 

Het Panamese ministerie van Buitenlandse Zaken publiceert deze verklaring op 30 augustus op haar internetsite:


Comunicado sobre detención de Dino Bouterse
Publicado el Viernes, 30 de Agosto de 2013 en Informaciones

Viernes, 30 de Agosto de 2013, El Órgano Ejecutivo autorizó la entrega simple y condicionada del ciudadano surinamés, Dino Bouterse, por solicitud del gobierno de Estados Unidos mediante nota diplomática enviada por su Embajada en Panamá. Esta decisión se basó en razones de orden público e interés social, de acuerdo a lo que contempla el Artículo 552-A del Código Procesal Penal, de la Ley No. 35 del 23 de mayo del 2013.

Dino Bouterse fue detenido en el Aeropuerto Internacional de Tocumen cuando intentaba ingresar al país para realizar presuntas transacciones comerciales de carácter privado.
Este ciudadano mantenía en su contra una orden de detención por los supuestos delitos de conspiración para importar cocaína a Estados Unidos, portar un arma durante un crimen relacionado con el narcotráfico y su presunta vinculación con grupos terroristas.

La orden de detención fue emitida por la Fiscalía Federal del Distrito Sur de Nueva York el pasado 20 de agosto del 2013. El ciudadano surinamés había sido condenado en el 2005 a ocho años de prisión y fue liberado en el 2008.


30 augustus 2013
Verdacht in de VS van drugs- en wapenhandel en –smokkel en mogelijk door Amerikanen in een val gelokt
De Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat de zoon van de president op het moment van zijn aanhouding was verwikkeld in een gesprek over mogelijke wapenhandel. Tijdens dat gesprek zou Dino bepaalde mededelingen hebben gedaan, zo schrijft Starnieuws. ‘De ontmoeting moet speciaal opgezet zijn om hem in de val te lokken’, aldus de nieuwswebsite. 
De aanhouding werd snel officieel bekendgemaakt aan de Surinaamse autoriteiten. Een en ander zou ertoe hebben geleid, aldus Starnieuws, dat de Amerikanen in Suriname hun veiligheid hebben opgevoerd. 
‘We confirm that Dino Bouterse has been arrested yesterday’, is de reactie van de Amerikaanse ambassade bij monde van woordvoerster Verginia Elliot, aldus de Ware Tijd Online van 30 augustus 2013. De Amerikaanse ambassade heeft in een zogenoemde ‘security notice’ het ambassadepersoneel in kennis gesteld van de arrestatie van Dino Bouterse, de zoon van de president. Aan de staf wordt gevraagd om extra oplettend te zijn en elke onregelmatigheid terstond te melden aan de regionale veiligheidsofficier.
De ‘security notice’:

 
De Amerikaanse ambassade zegt, dat de aanhouding officieel is medegedeeld aan regeringsautoriteiten. De ambassade heeft nog geen negatieve reacties ontvangen. Er worden geen vergeldingsacties verwacht, hoewel de arrestatie ‘undoubtedly a personal issue is for the President’.

Het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken komt met de volgende verklaring: 



Inmiddels is de arrestatie van Dino ook terechtgekomen in de Nederlandse krantenpagina’s. Eén van de vele kranten die erover berichten is het NRC, dat in haar berichtgeving ook het verleden van Dino aanstipt.
‘De bekendmaking van de aanhouding van Dino – die in Suriname eerder tot 8 jaar cel is veroordeeld voor wapen- en drugshandel – komt op de dag dat zijn vader verscheidene Zuid-Amerikaanse staatshoofden ontvangt voor een topbijeenkomst van de UNASUR, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Europese Unie, die in Paramaribo wordt gehouden. De openingsspeech van Desi Bouterse bij de top is na het nieuws van de arrestatie enkele uren uitgesteld’, schrijft Alex van Hulst. Ook vermeldt het NRC, dat Dino door zijn vader in 2010 werd benoemd tot leider van de counter terreureenheid, de Counter Terrorism Unit (CTU). (Enige tijd later ontstaat een publiek en politiek debat over de vraag of Dino Bouterse op het moment van zijn arrestatie in Panama Stad nog wel betrokken was bij of lid was van de CTU.)

De correspondent van de Ware Tijd in Nederland, Eric Mahabier, vindt het nodig om naar aanleiding van de arrestatie van Bouterse jr. in Panama door Amerika, bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken te informeren of Nederland betrokken is geweest bij de arrestatie van Bouterse junior. Het is weer een typische actie van een Surinaamse journalist om, zonder enige aanleiding, Nederland over de arrestatie van de zoon van president Bouterse te benaderen. Overigens, al zou dat het geval zijn, dan zullen Nederlandse autoriteiten uiteraard daarover zwijgen. Volgens een woordvoerder van het ministerie is Nederland natuurlijk wel op de hoogte van de arrestatie, zoals zo velen vandaag. Ook in Nederland wordt immers het internationale nieuws gevolgd. Maar voor de rest is het een ‘kwestie tussen de VS en Suriname’, aldus de woordvoerder. Een voor de hand liggende en zeer begrijpelijke reactie. Het is dan ook vergezocht van de Ware Tijd om welke Nederlandse betrokkenheid bij de arrestatie van Dino Bouterse dan ook te suggereren.

Een functionaris van het Panamese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart tegenover de Amerikaanse zender Radio ABC, dat Dino Bouterse naar Panama reisde met een diplomatiek paspoort. Volgens de functionaris liep er een Amerikaans opsporingsbevel tegen Dino wegens drugstransport en illegale wapenhandel, hetgeen ook wordt bericht door de Panamese krant La Prensa:




Het door Justitie in Manhattan, New York, op 30 augustus uitgebrachte persbericht naar aanleiding van de arrestatie in Panama van Dino Bouterse:

FOR IMMEDIATE RELEASE Friday, August 30, 2013
Home » News
Manhattan U.S. Attorney Announces Arrest Of Alleged International Narcotics Trafficker

Preet Bharara, the United States Attorney for the Southern District of New York, and Derek Maltz, Special-Agent-in-Charge of the Special Operations Division of the United States Drug Enforcement Administration (“DEA”), announced today that on August 29, 2013, Panamanian authorities arrested DINO BOUTERSE in the Republic of Panama and turned him over to U.S. authorities to face charges that he conspired to import cocaine into the United States.

BOUTERSE will be presented and arraigned in Manhattan federal court before U.S. Magistrate Judge James C. Francis IV later today.

Manhattan U.S. Attorney Preet Bharara said: “As alleged, Dino Bouterse conspired to send cocaine to the United States in a suitcase, and brandished a destructive weapon during the act. With his arrest, this Office continues to make sure that those who attempt to transport drugs into our country are apprehended and brought to justice, no matter where they live.”

DEA Special-Agent-in-Charge Derek Maltz said: “Bouterse is a significant drug trafficker who allegedly possessed dangerous weapons. Bouterse has a history of drug and weapons trafficking, having been convicted of similar charges in his home country of Suriname in 2005. Thanks to our vast network of law enforcement and informants around the world, DEA and our partners disrupted this drug trafficking conspiracy and he and Muntslag will now face justice here in the United States.”

According to the allegations in the Indictment, BOUTERSE conspired to import cocaine into the United States. As part of this conspiracy, BOUTERSE caused a suitcase containing 10 kilograms of cocaine to be transported out of Suriname aboard a commercial flight, and in the course of engaging in the drug transaction possessed an antitank weapon.

EDMUND QUINCY MUNTSLAG, who is also charged in the Indictment, was separately arrested yesterday in Trinidad and Tobago.
* * *
The indictment charges BOUTERSE, 40, of Paramaribo, Suriname, in two counts.

Count One charges
BOUTERSE with conspiring to import cocaine into the United States.

Count Two charges
BOUTERSE with carrying a firearm or destructive device during and in relation to a drug-trafficking crime. Counts One and Two each carry a maximum penalty of life in prison.

MUNTSLAG, 29, of Suriname, is charged with conspiring to import cocaine into the United States. The charge carries a maximum sentence of life in prison.

Mr. Bharara praised the outstanding investigative work of the DEA’s Special Operations Division. Mr. Bharara also thanked the DEA’s Panama City Country Office, the DEA’s Port of Spain Country Office, the Government of the Republic of Panama, and the U.S. Department of Justice’s Office of International Affairs.
This prosecution is being handled by the Office’s Terrorism and International Narcotics Unit. Assistant U.S. Attorneys Edward Y. Kim, Michael D. Lockard, and Adam Fee are in charge of the prosecution.
The charges contained in the Indictment are merely accusations and the defendants are presumed innocent unless and until proven guilty.

13-289 

De aanklacht tegen Dino Bouterse:


Natuurlijk leidt de arrestatie van Dino Bouterse de volgende dag tot de eerste politieke- en andere reacties in Suriname. ‘In een normale democratie zou president Desi Bouterse moeten aftreden.’ Dat is althans een reactie van VHP’er Asiskumar Gajadien (VHP: Verenigde Hervormings Partij), lid van het Surinaamse parlement, De Nationale Assemblee.
‘Ik vind het triest voor het imago van Suriname. Vooral dat het nu gebeurt, terwijl de president voorzitter is van de UNASUR.’ (UNASUR: Unie van Zuid-Amerikaanse Staten)
Gajadien hoopt niet, dat de arrestatie van Dino opnieuw zware schade zal berokkenen aan het beeld dat de internationale gemeenschap heeft van Suriname. Hij roept de president op onmiddellijk uitleg te geven aan en in het parlement. Vooral, omdat Dino het hoofd zou zijn van de Counter Terrorism Unit (CTU). Vanaf de oprichting is het onduidelijk wat de CTU precies doet in het land en onder wiens gezag de eenheid valt, zo bericht de Ware Tijd Online. ‘Eens zei de president, ze vallen onder de procureur-generaal. Een dag later werd dit ontkend door de pg.’ Gajadien zegt echter niet verrast te zullen zijn als de president geen uitleg geeft. ‘Het zit in de aard van de president om het parlement te vermijden als het over belangrijke zaken gaat.’

Natuurlijk berichten Nederlandse media ook over het verleden van Dino Bouterse. Zo bericht de NOS:
‘Dino, oud-militair en -diplomaat, heeft een discutabele staat van dienst. Hij zat in 1994 al eens in voorarrest voor drugsgerelateerde zaken, maar kwam vrij toen getuigen te elfder ure hun verklaringen introkken.
In 2002 werd uit een magazijn in Paramaribo een grote partij wapens van de Surinaamse inlichtingendienst gestolen. Ze zouden met de Colombiaanse guerrillaorganistatie FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) worden geruild voor cocaïne.
Hoofdverdachte was Dino Bouterse, maar hij werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.
Na de vondst in 2004 van een grote hoeveelheid zware wapens in Paramaribo werd de zoon van Desi opnieuw gearresteerd. Deze keer werd hij veroordeeld tot acht jaar cel voor internationale drugshandel en wapensmokkel. Wegens 'goed gedrag' kwam hij al na drie jaar vrij.’

Elsevier schrijft onder andere:
‘Dino Bouterse, de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, is vrijdag in Panama door de Verenigde Staten gearresteerd op verdenking van wapenhandel. Een bijeenkomst in Paramaribo van Zuid-Amerikaanse staatshoofden is een paar uur uitgesteld. Het is niet officieel bekendgemaakt of de twee gebeurtenissen met elkaar te maken hebben, maar de timing is op zijn minst opvallend te noemen. Zo'n twee uur na de arrestatie zou de UNASUR-bijeenkomst in Paramaribo worden geopend.
Op het moment dat Suriname regionaal in de schijnwerpers staat, omdat gastheer Desi Bouterse het voorzitterschap van deze club van Zuid-Amerikaanse landen overhandigd krijgt, arresteert Panama op last van de Amerikanen zijn zoon vanwege wapenhandel.’

Het DOE-parlementslid Carl Breeveld is geschokt door het nieuws dat Dino is opgepakt. ‘Dit is een zware klap voor de president en voor het land. Ik wil weten of het een persoonlijke actie van hem is of van de CTU, maar uiteindelijk is de president verantwoordelijk’, aldus Breeveld in een eerste reactie aan De Telegraaf. Er wordt gespeculeerd dat hij in de toekomst net als zijn vader president van Suriname wil worden, aldus de krant.

Het verleden van Bouterse jr. is alles behalve brandschoon. Zijn arrestatie mag dan als een verrassing zijn gekomen, maar echt verbaasd zullen weinigen in Suriname zijn:

In 1994 werd Dino verdacht van de verdwijning van drie Brazilianen en van het opdracht geven tot een zogenoemde ‘ripdeal’, een roofoverval op cocaïnedealers. Hij werd samen met Marcel Zeeuw (die net als de vader van Dino verdachte is in het 8 decemberstrafproces) gearresteerd en zat ongeveer vijf maanden in voorarrest, maar toen de zaak voor de rechter kwam, trokken de getuigen hun verklaring in.

In 2002 werd Dino verdacht van de diefstal van twintig automatische AK47 machinegeweren en 51 pistolen uit het magazijn van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) van Suriname. Hij werd tien maanden gezocht, maar uiteindelijk werd hij op 12 juni 2003 op de luchthaven Hato van Curaçao met een vals Nederlands paspoort gearresteerd. Dino werd door Curaçaose Justitie uitgeleverd aan Suriname waar hij werd aangeklaagd wegens wapenhandel. Medeverdachte Jochem Brunings trok na een gesprek met de advocaat van Dino, Irvin Kanhai, zijn belastende verklaring in en Dino werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In september 2004 werd Dino aangehouden in verband met een enorme vondst van illegale zware wapens in een autospuitbedrijf in een buitenwijk van Paramaribo. Tot de in beslag genomen partij behoorden AK47 machinegeweren en munitie, handgranaten, granaatwerpers, mortieren, dynamiet en satellietapparatuur. Het Surinaams Openbaar Ministerie had inmiddels, door samenwerking met de Braziliaanse Justitie, ook al genoeg bewijs dat Dino actief was in de drugscriminaliteit. Op 11 augustus 2005 werd Dino in Paramaribo tot acht jaar celstraf veroordeeld wegens internationale drugshandel en wapensmokkel. Dit proces werd gekenmerkt door een groot aantal bezwaren die de advocaten van Dino, waaronder Irvin Kanhai, herhaaldelijk opwierpen en die door de rechter steeds werden verworpen. Van de acht jaar celstraf die Dino opgelegd kreeg, heeft hij er uiteindelijk maar drie uitgezeten.

Dino zou Chandrikapersad Santokhi, toen deze nog hoofdcommissaris van politie was, hebben bedreigd toen hij hem liet arresteren. Toen Dino het politiebureau werd binnengebracht zou hij, doelend op Santokhi, geschreeuwd hebben: ‘Waar is jullie baas? Dan kan ik hem een fax sturen.’ Een verkapt dreigement. (Bron)

In navolging op het vorengaande, ter aanvulling, onderstaande informatie, afkomstig uit de Volkskrant van 12 augustus 2002 en 19 augustus 1999:

Het Openbaar Ministerie in Paramaribo gelastte in augustus 2002 de arrestatie van Dino Bouterse, de zoon van de Surinaamse oud-bevelhebber en toenmalig oppositieleider Desi Bouterse.

Twee weken eerder hadden een aangehouden militair en burger belastende verklaringen over Dino afgelegd. Hij werd in verband gebracht met wapenhandel, met name voor de Colombiaanse guerrillabeweging FARC (in juni hield de politie in Paramaribo de hoge FARC-leider Carlos Bolas aan, die volgens de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA een belangrijke rol speelde in de internationale smokkel van drugs) en met een inbraak in het depot van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, CIVD. Bij die inbraak werden onder andere twintig AK-47-machinegeweren buitgemaakt. President Venetiaan noemde de situatie toen zeer ernstig. Hij wees erop, dat de diefstal kon plaatsvinden ondanks de zware beveiliging van het depot. Een deel van de gestolen wapens werd korte tijd na de diefstal bij een burger aangetroffen, maar de AK-47’s zijn nooit gevonden.
Dino's naam dook in 1999 ook op toen in augustus van dat jaar een vliegtuigje volgeladen met wapens werd onderschept in het noorden van Brazilië. Het toestel was opgestegen in Suriname. Bij de aangehouden Colombianen werden destijds de naam en het telefoonnummer van Dino, toen secretaris op de Surinaamse ambassade in Brasilia, gevonden. De opgepakte Colombianen zeiden destijds bescherming te genieten in 'hoge kringen' in Suriname. 'Dit is het eerste materiële bewijs van de illegale wapenhandel tussen Suriname en Colombia', sprak Geraldo Araújo, hoofd van de Federale Politie in de Amazone-staat Para, aldus was te lezen op 19 augustus 1999 in de Volkskrant. 
Het was volgens hem 'een feit' dat de marxistische guerrillero’s van de FARC hun wapens betrokken uit Suriname. 'We horen dit al heel lang', aldus de politiecommandant. De piloot die door een onbekende derde was gecontracteerd om de handel naar Colombia te vliegen legde meteen een bekennende verklaring af. De FARC zou betalen met cocaïne. In de Cessna trof de politie behalve veel munitie, raketten en de raketwerper ook twee pistolen, een AK-47 van Russische makelij, een Uzi-mitrailleur van Israëlische makelij, een karabijn, een geweer en moderne communicatieapparatuur.
De Volkskrant schreef verder onder andere: ‘Suriname is de afgelopen jaren vaker genoemd als doorvoerland voor wapens naar de Colombiaanse rebellen. In maart stonden drie mensen in Paramaribo terecht die driehonderd AK-47-machinegeweren wilden kopen voor driehonderd kilo cocaïne. De wapens moesten uit de voorraden van het Surinaamse leger worden gehaald.’


Vrijdag 30 augustus berichten veel buitenlandse media over de arrestatie, zoals:
http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-23908142 (Engeland)
http://www.jamaicaobserver.com/latestnews/Son-of-Suriname-President-arrested-for-arms-trafficking (Jamaica)
http://www.idahostatesman.com/2013/08/30/2734307/us-embassy-says-son-of-suriname.html (VS)
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5ibfXUC3rRd1MyvGOViw4tkyTNzzA?docId=CNG.f4337ce76a19aa97f203bee601812e2b.3f1 (Frankrijk)
http://www.elnuevoherald.com/2013/08/30/1555339/arrestan-al-hijo-del-presidente.html (VS)
http://www.panorama.com.ve/portal/app/push/noticia79941.php (Venezuela)
http://www.elmundo.com.ve/noticias/economia/banca/hijo-del-presidente-de-surinam-fue-detenido-en-pan.aspx (Venezuela)
http://www.prensa.com/uhora/mundo/captura-panama-hijo-del-presidente-surinam-caso-drogas/202359 (Panama)
http://www.el-nacional.com/mundo/Hijo-Panama-extraditado-comparecera-EEUU_0_254974629.html (Venezuela)
http://www.eldiario.es/politica/Detenido-Panama-hijo-presidente-Surinam_0_170083702.html (Spanje)
http://noticias.starmedia.com/sucesos/arrestan-hijo-presidente-surinam.html
http://www.nzz.ch/aktuell/newsticker/sohn-des-praesidenten-von-surinam-verhaftet-1.18142197 (Zwitserland)
http://www.thestar.com.my/News/World/2013/08/31/Suriname-presidents-son-arrested-on-US-drug-smuggling-charges.aspx (Maleisië)
http://www.japantimes.co.jp/news/2013/08/31/world/u-s-charges-suriname-leaders-son/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=u-s-charges-suriname-leaders-son#.UiKgFn9hHvo (Japan)
http://news.xinhuanet.com/english/world/2013-08/31/c_132679648.htm (China)
http://en.mercopress.com/2013/08/31/unasur-embarrassment-suriname-president-s-son-arrested-by-us-on-drug-and-arms-trafficking (Uruguay)

Zo zag Jane Rosenberg van de krant ‘the New York Daily News’ Dino Bouterse in de zittingszaal van de Federal Court van Manhattan, New York, toen de aanklacht inzake drugs- en wapenhandel tegen hem werd voorgelezen:


31 augustus 2013
‘Suriname’ reageert op arrestatie Dino Bouterse
* Brunswijk (ABOP): ‘Geen scenario achter arrestatie’
* Jessurun (DA’91): ‘Aanhouding is ernstige zaak’
* Asabina (BEP): ‘Het is een deuk in het imago van Suriname’ 

Twee dagen na de arrestatie in Panama van Dino Bouterse en zijn uitlevering aan de VS komen in Suriname meer en meer reacties los.

Via de Ware Tijd laat het ABOP-Assembleelid Ronnie Brunswijk weten geen ‘scenario’ te zien achter de arrestatie van de zoon van de president. Hij zegt ook geschrokken te zijn door het nieuws van de arrestatie van Dino in Panama door Amerikaanse agenten. ‘Mijn eerste reactie was, wat deed die man daar? We vinden het wel jammer dat dit is gebeurd.’

Hij wil, alvorens verder commentaar te leveren, eerst op details van de zaak wachten. Brunswijk twijfelt of de VS wel of niet een arrestatie had uitgevaardigd tegen Dino. Dat er opzet in het spel zou zijn om Suriname te schaden tijdens de UNASUR-top een dag eerder in Paramaribo, wil de politicus niet beweren. ‘Ik denk niet dat het bewust gedaan is. Sommigen zullen zeggen dat het om een scenario gaat, maar volgens mij is hij gewoon aangehouden op de dag dat hij zelf daar naar toe is gegaan. Er is geen sprake van special timing.’ Het feit dat de zoon van president Bouterse aan het hoofd staat van de antiterrorisme eenheid CTU doet er volgens hem niet toe.
‘De arrestatie van Dino en dingen die de CTU gedaan heeft moeten wij gescheiden houden. Het maakt niet uit of hij aan het hoofd zit van die organisatie of zelfs van de regering. Het belangrijkste is, dat hij nu is aangehouden. Laten wij de details gewoon afwachten alvorens commentaar te leveren.’
Brunswijk, die zelf ook geen brandschoon verleden heeft en een arrestatiebevel van Nederland op zijn naam heeft staan in verband met een veroordeling voor drugssmokkel,………………………….

(Het Dagblad Trouw bericht op 11 oktober 2000:
‘Het gerechtshof in Amsterdam heeft Ronnie Brunswijk, voormalig leider van het Surinaamse junglecommando, zes jaar gevangenisstraf opgelegd.
Brunswijk werd veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de import in Nederland van in totaal 61 kilo cocaïne.. In hoger beroep was acht jaar cel tegen Brunswijk geëist. De rechtbank in Haarlem veroordeelde de Surinaamse rebellenleider vorig jaar eveneens tot acht jaar cel.
Brunswijk verblijft in Suriname en heeft de processen die tegen hem zijn gevoerd niet bijgewoond.’)

…………………………ziet de aanhouding van Dino Bouterse niet als een waarschuwing voor zijn eigen positie en reisgedrag. ‘Ik reis vrij naar het binnenland. Vanaf het moment dat het arrestatiebevel gegeven is, ga ik niet meer naar het buitenland. Dus ik maak mij geen zorgen.’

‘Ik heb altijd gezegd dat Desi Bouterse nooit president had moeten worden. Met de aanhouding van zijn zoon Dino sta ik nog sterker in mijn opvatting, dat zijn verkiezing tot staatshoofd nooit had moeten gebeuren.’ Dit is de reactie van het DA’91-Assembleelid Winston Jessurun in het Dagblad Suriname.

Hij vindt de aanhouding van Dino Bouterse een ernstige zaak, temeer daar hij een leidinggevende figuur is. ‘Ik hoop dat mensen die altijd kritiek hebben, omdat we steeds naar het verleden kijken, nu anders zullen praten’, aldus Jessurun. ‘Er zullen vanwege deze zaak consequenties voor Suriname voortvloeien in regionaal en internationaal opzicht.’
De ‘kwestie Dino’ is volgens Jessurun ernstig, omdat het de zoon is van een staatshoofd die de UNASUR-top heeft ontvangen en dat die nu voor een jaar voorzitter is van deze Latijns-Amerikaanse organisatie.
Volgens Jessurun gaat de oppositie in het parlement een verklaring afdwingen van de president, als hoofd van de regering. Er zullen formeel vragen worden gesteld aan de regering over deze aanhouding. Jessurun: ‘De bedoeling is dat het staatshoofd in het parlement antwoord geeft. In hoeverre dat werkelijk zal gebeuren, valt nog te bezien.’ De oppositie heeft volgens Jessurun de ervaring dat het staatshoofd, die uitleg verplicht is aan het parlement, niet verschijnt om dat daadwerkelijk te doen.

‘Wij hopen dat de regering netjes komt vertellen wat er is gebeurd. Het is een kwestie die de hele samenleving bezighoudt en dat kan nimmer goed zijn.’ Dat is een reactie van het BEP-parlementslid Ronny Asabina.

‘Wij hebben nog andere belangrijke meetings (EU-ACP) dan de huidige UNASUR-top in Paramaribo, gehouden en wij verkeerden vanwege het succes in een hoerastemming. Wat nu is gebeurd, heeft een deuk gegeven in het imago van Suriname.’ ‘Maar’, zegt Asabina, ‘het is goed dat wij de ontwikkelingen, maar in het bijzonder de verklaring van de regering, afwachten.’

Asabina is een van de Assembleeleden die altijd vragen in het parlement stellen over de CTU. ‘Het werkterrein en de handelingen van CTU zijn niet transparant. Wij begrijpen dat CTU moet zorgen voor veiligheid en daarom alle informatie over deze organisatie niet over straat gegooid kan worden. Maar tot op zekere hoogte dient de samenleving toch het een en ander te weten over deze organisatie.’


2 september 2013
Directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer: ‘Dino Bouterse heeft niets meer te maken met CTU’ – ‘Journalisten moeten hun huiswerk beter doen’
‘Dino Bouterse heeft helemaal niks meer te maken met de Counter Terrorism Unit. In het begin verleende hij logistieke diensten aan deze speciale eenheid, maar de samenwerking met Dino is niet geformaliseerd. Hij is helemaal niet in dienst van de overheid.’ Dat zijn woorden van Melvin Linscheer, directeur van Nationale Veiligheid, in gesprek met Cliffton Limburg in zijn dagelijkse programma ‘Bakana Tori’ op de staatszender SRS.
Journalisten zouden volgens Linscheer meer moeten ‘rechercheren’ om achter de feiten te komen. ‘Zo moeilijk is dat niet.’ Hij heeft een punt.
Het is overigens opmerkelijk, dat Linscheer pas een aantal dagen na de arrestatie van Dino Bouterse via een radioprogramma, gepresenteerd door Cliffton Limburg die ook perschef is van het Kabinet van de President, met een verklaring komt over de rol van hem binnen de CTU en waarom hij niet eerder met een officiële reactie naar buiten is getreden.
In diverse media, nationaal en internationaal, was Dino Bouterse al gepresenteerd als de leidinggevende van CTU. Linscheer zei verder, dat over het reizen op een diplomatiek paspoort, minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zou moeten antwoorden. Hij merkte wel op, dat het gebruikelijk is dat directe familieleden van de president op een diplomatiek paspoort reizen.

Na de uitspraken van Linscheer duikt onder andere de nieuwswebsite Starnieuws in het archief en vindt berichtgeving van 9 december 2010 over een door president Bouterse gegeven persconferentie waarin hij uitgebreid ingaat op de CTU en dat zijn zoon Dino mede leiding geeft aan dat team.
In die berichtgeving in december 2010 zien journalisten, geheel ten onrechte en vooral kort-door-de-bocht gedacht, het bewijs dat de zoon van de president kennelijk anno augustus 2013 nog steeds actief is binnen de Counter Terrorism Unit:

‘De Counter Terror Unit, daar worden de beste mensen gekozen. Daar worden de allerbeste mensen gekozen. De allerbeste mensen. En mijn zoon, op dat stuk behoort hij tot de allerbeste. Hij is in dat team. Hij heeft mede leiding in dat team.’ 

Dit zei president Bouterse, vader van Dino, op de persconferentie van 9 december 2010.

Journalisten hebben weer eens niet goed geluisterd. Linscheer heeft toch echt gezegd, dat Dino Bouterse ‘nu’ geen betrokkenheid meer heeft bij de CTU. De opmerkingen van zijn vader, die door zowel Starnieuws als de Ware Tijd naar voren zijn gehaald, met als doel de beweringen van Linscheer onderuit te schoffelen, dateren echter uit 2010!

Op dezelfde dag dat Melvin Linscheer zijn uitlatingen doet over de al dan niet betrokkenheid van Dino Bouterse bij de CTU komt het kleine onbeduidende Amsterdamse anti-Bouterse comiteetje ‘Geen Moordenaar Als President’ (GMAP) met onderstaande verklaring:

GMAP- Geen Moordenaar Als President
_________________________________________________________________________________________________________________________________ GMAP VRAAGT LINSCHEER: ‘WAAROM ONTVANGT DINO B. DAN SALARIS?’
Amsterdam/Paramaribo – Het Suriname comité GMAP – Geen Moordenaar Als President – heeft, naar aanleiding van de verklaring van Mevin Linscheer dat Dino Bouterse niet in de Counter Terrorism Unit, CTU, zit, in een open brief aan de directeur Nationale Veiligheid gevraagd, waarom Dino Bouterse dan wel overheidssalaris ontvangt? GMAP zegt uit exclusieve en betrouwbare bron te weten dat Dino Bouterse, nadat hij in de leiding van CTU was benoemd, tot zijn arrestatie, op de ‘pay roll’ van de overheid stond. Volgens het comité staat ‘het betalen van salaris gelijk aan het formaliseren van een werkrelatie’. GMAP stelt ‘dat Linscheer nu een gekunstelde verklaring uitgeeft omdat Dino Bouterse, zoon van de president, in Amerika vastzit op verdenking van drugs- en wapenhandel en daarmee de CTU en Suriname compromitteert.’ Het Suriname comité wijst erop ‘dat niemand minder dan de president bij de CTU aanstelling van Dino Bouterse zei trots te zijn op zijn zoon en dat die tot de allerbesten zou behoren’. GMAP noemt de ontkenning van Linscheer dat Dino Bouterse in CTU zit ‘ongeloofwaardige en doorzichtige poging tot damage control’. 
2 september 2013

* Tja, natuurlijk bijt dat opmerkelijke Nederlandse comiteetje (lees: Romeo Hoost) zich vast in al het nieuws rond de arrestatie van Dino Bouterse en zoekt nu overal naar houvast om zoveel als mogelijk met allerlei onbeduidende verklaringen en zogenoemde 'persberichtjes' te komen. De naam Bouterse werkt bij het GMAP nu eenmaal als een rode lap voor een stier.... 

President Bouterse reageert op arrestatie zoon
‘Laten we hopen dat er een goede rechtsgang gevoerd wordt, ik geloof in een eerlijke rechtsgang.’ Dit zegt president Desi Bouterse tijdens een persconferentie naar aanleiding van de aanhouding van zijn zoon, Dino. Hoewel velen van mening zijn dat het staatshoofd als vader van Dino en verantwoordelijke van het land, meteen aandacht had moeten besteden aan de kwestie, aldus de Ware Tijd Online, doet hij dit af met de woorden: ‘Ik heb ervoor gekozen om de zaak Dino rustig aan een kant te laten en mij volledig te concentreren op het algemeen belang van Suriname.’ Daarmee verwijst het staatshoofd naar de UNASUR-top van vrijdag 30 augustus in Paramaribo, die op punt van beginnen stond, toen het nieuws over de aanhouding van Dino in Panama en de daarop volgende uitlevering aan de VS bekend werden. Bouterse stelt, dat alle presidenten die aanwezig waren op de UNASUR-top, geïnformeerd zijn over de situatie. Hij wilde echter geen UNASUR-standpunt in deze zaak. Volgens de president heeft hij veel sympathie en steunbetuiging gekregen van zijn collega presidenten. Bouterse beweerde verder tijdens zijn persconferentie, dat het moment van de aanhouding van zijn zoon en de bekendmaking ervan perfect waren gekozen en dat hij dat niet beter had gekund. Volgens hem heeft de aanhouding zijn doel niet bereikt, immers de UNASUR-top werd er niet door beïnvloed.
Hij zei ook nog respect te zullen hebben voor een uiteindelijke uitspraak van de rechter in de zaak van zijn zoon. Ook gaf hij aan alle ondersteuning te verlenen aan de justitiële autoriteiten van Amerika indien dat nodig is.

‘Als de rechter een uitspraak doet, ben ik de eerste die daarvoor het hoofd buigt.’

Op vragen zei hij verder niet op de hoogte te zijn geweest van een arrestatiebevel tegen zijn zoon Dino. Dat arrestatiebevel was volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Panama op 20 augustus uitgevaardigd door Justitie in New York. Hoewel de zaak hem behoorlijk geraakt heeft, zei Bouterse dat hij zich niet dagelijks bezighoudt met persoonlijke zaken van zijn zoon, ‘die bijna 41 jaar is en veertien kinderen heeft’. Volgens hem vertoefde Dino regelmatig in Panama. Maar, Bouterse is wel van plan zaken tot de bodem uit te zoeken, zo bericht Starnieuws.
Bouterse onthulde verder nog, dat twee niet bij naam genoemde presidenten van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR), meteen nadat de arrestatie van Dino Bouterse bekend werd, hun persoonlijke juridische adviseurs ter beschikking hebben gesteld. 'Het is als een zware klap aangekomen en ik moet zeggen dat de timing perfect was, het was op de schoen. Je zou bijna kunnen zeggen dat ik het zelf in elkaar heb gezet. Maar wanneer je in een strijd bent, moet je respect hebben voor je tegenstander. In elk geval heeft het niet het doel bereikt dat het zou moeten hebben', zei Bouterse.

Natuurlijk verschijnen er ook diverse ingezonden stukken op uiteenlopende Surinaamse nieuwswebsites over ‘de zaak Dino Bouterse’. Hieronder één van die stukken, van de hand van de Amsterdamse politicologe Natascha Adama, op haar blog, gepubliceerd op 2 september 2013:

Onderwereld en bovenwereld, en de arrestatie van Dino Bouterse

Op donderdag 29 augustus werd Dino Bouterse door de Amerikaanse overheid gearresteerd. Het bericht sloeg in als een donderslag bij heldere hemel; iedereen was nog aan het nagenieten van al die mooie optredens van Martelly, president van Haïti en Wycleff Jean, die samen met de president van Haïti een voorproefje van Carifesta 2015 kwamen geven. 
Suriname in de spotlights, een perfect festival, veel artiesten uit de diaspora die allemaal kwamen opdraven om een hommage te brengen aan de Surinaamse natie.
Het leek alsof het Surinaamse regime met het organiseren van Carifesta inderdaad een belangrijke overwinning hadden geboekt. Het waren per slot van rekening niet de obligate brood en spelen waarmee het volk gepaaid werd, het was kunst met hoofdletter K en Cultuur waar de hele society op af gekomen was.....want niemand wilde iets gemist hebben.

Menig Suriname watcher zag echter de bui reeds hangen, vooral na de uitspraak van de Kort Geding-rechter inzake de kwestie Tjin A Tsoi versus Bouterse. De bezorgdheid over de zwakke rechterlijke macht, over de almacht van de regering inzake beleid en besluitvorming, het feit dat het parlement steeds vaker buitenspel staat versus de alsmaar groeiende macht van de president, die doet alsof het parlement maar een vervelend praatclubje is en de Surinaamse bevolking die steeds stiller wordt en geen kritiek op de regering durft te uiten.
De bekende Surinaamse advocaat Hugo Essed  sprak na de uitspraak van de rechter in Kort Geding inzake eerder genoemde kwestie van een Jorka Supu, een Duivelssoep die gekookt werd voor het Surinaamse volk................. over de ellende die het Surinaamse volk mogelijk nog te wachten staat.

Ik denk dat de Jorka Supu nog altijd op laag pitje staat te sudderen. De arrestatie van Dino Bouterse heeft een ernstige klap aan dit regime toegebracht, maar het heeft dit regime niet verlamd, omdat de key-players zoals Ramon Abrahams, Iwan Graanoogst, Etienne Boerenveen en Melvin Linscheer nog altijd vrij rondlopen en van eminent belang zijn voor de verkiezingsoverwinning in 2015.

Dit blog is geschreven om de rol van Dino Bouterse als politieke factor, en up- en coming man nog eens te onderstrepen en te verduidelijken, omdat velen denken dat hij slechts een 'zomaar-zo' figuur was.
Verder ik wil onderstrepen dat met de arrestatie van Dino Bouterse de verwevenheid tussen de onder en de bovenwereld is bewezen in geval van Suriname, specifieker in geval van de huidige Surinaamse regering.

De feiten op een rij:

1. Dino Bouterse was het hoofd van het Counter Terrorisme Unit, afgekort CTU, handpicked door zijn vader, de president van Suriname, die vond dat hij de ‘best man for the job had gekozen’. De bewindslieden van Binnenlandse Zaken en Justitie en Politie hadden geen enkele bemoeienis met een institutie, dat opgericht was om de binnenlandse veiligheid te garanderen en Dino Bouterse was als hoofd van deze organisatie aan niemand verantwoording schuldig.

2. Dino Bouterse had politieke aspiraties blijkens de content geplaatst op de website www.dbbouterse.com - Passion for making life better in Suriname (inmiddels uit de lucht gehaald). Uit de content bleek, dat de website in het leven geroepen was om Bouterse jr. als mogelijke machtsfactor te lanceren. Opvallend was zijn bellicose toon na de afkondiging van de Amnestiewet in maart 2012, blijkens het onderstaande document dat in april 2012 via internet werd verspreid:

Feiten hypocrisie Nederland en dubbele moraal Nederlandse politici, door Dino Bouterse

De Nederlandse premier Mark Rutte zei afgelopen week dat hij er internationaal alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat Suriname merkt wat de gevolgen zijn van de aanname van de amnestiewetswijziging. Hij vindt dit volstrekt onaanvaardbaar en zal ervoor zorgen dat Suriname zich aan zijn internationale plicht houdt. Ook willen Tweede Kamerleden betrokkenen bij de wijziging van de Amnestiewet visa tot EU weigeren. Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier wil dat er een internationaal reisverbod wordt ingesteld tegen de verdachten als zij niet worden berecht. De PVV van Wilders wil dat Nederland stopt met het geven van ontwikkelingshulp aan Suriname. Tweede Kamerlid Johan Driessen zei: ‘Wat ons betreft geven we geen cent meer aan die bananenrepubliek’. Voorts willen VVD en CDA dat Nederland zich inzet voor een internationale veroordeling van de Amnestiewet. En intussen heeft de minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Aart Jacobi, teruggeroepen naar aanleiding van de wijziging van de Surinaamse Amnestiewet.

Dat politiek vies is weten we allang. Maar dat Nederlandse politici hypocrieten zijn, last hebben van een dubbele moraal, met twee maten meten, selectieve verontwaardiging tonen, alsmede gewetenloos en onethisch zijn weten vele Nederlanders en Surinamers niet. Ook weten velen niet dat Hollanders stelselmatig grootschalige misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd en dat Nederland zich niet aan de internationale vervolgingsplicht houdt. Nederlanders zijn altijd al een koelbloedig handelsvolk geweest. Of het nu om slaven, kinderporno, prostitutie, cocaïne of atoomgeheimen gaat, het maakt allemaal niet uit, als er maar geld aan verdiend kan worden. Ik ga u deze zaken in dit artikel haarfijn uit de doeken doen en aan de hand van feiten met bronvermelding aantonen dat het klopt. Aan de hand van de bronvermelding kunt u deze feiten zelf verifiëren. Het is hoogst merkwaardig dat Nederland nu boos is op Suriname terwijl ze zelf op de bres springen voor oorlogsmisdadigers, massamoordenaars, staatsterroristen, kinderverkrachters en folteraars. Tegenwoordig hoef je niet hooggeschoold en heel slim te zijn om bovengenoemde gedragingen van Hollanders via Internet te kunnen aantonen. Ik heb namelijk gedurende het Paasweekend veel Nederlandse dossiers en artikelen in belangrijke Nederlandse kranten via internet doorgespit en de feitenmaterialen geordend hieronder weergegeven.Ik heb de feiten niet zelf verzonnen en ook niet verdraaid. Ik heb ze slechts voor u geordend en deels gekopieerd uit Internet. Ik heb het niet gedaan om mijn vader vrij te pleiten of 8 december 1982 goed te praten. Ik heb het Paasweekend hiervoor opgeofferd, omdat ik me in de afgelopen dagen mateloos heb geërgerd aan de hypocrisie van Nederland, het onethische gedrag van Nederlandse politici, hun huichelachtige en vernederende kritiek op Suriname en hun koloniale bemoeienis met ons wanneer het ze goed uitkomt. Ik heb de feiten verzameld om de oppositionele partijen in Suriname, met name het Nieuw Front, bewust te maken van de dubbele agenda van Nederland en van het onethische gedrag van Nederlandse politici en dat ze zich niet door hun selectieve verontwaardiging moeten laten misleiden. De feiten zijn ook bedoeld om de jongeren in ons land hierover bewust te maken, omdat er op onze scholen met geen woord hierover wordt gerept. Onbekendheid met deze feiten maakt de Hollanders bemind in Suriname. We moeten ons niet door hun laten frustreren en afleiden. Laten we gezamenlijk in harmonie en eenheid onze eigen koers bepalen zonder bemoeienis van de voormalige kolonisator en zelf inhoud geven aan de duurzame ontwikkeling van ons land. Suriname is een zelfstandig land met recht op zelfbeschikking, met onze eigen fouten waaruit we zelf moeten leren. Dit geldt ook voor Nederland die duizend maal meer ergere fouten heeft gemaakt en waaruit ze tot op heden geen lering trekken. Waarom wil Nederland nog steeds niet beseffen dat ze niks te vertellen heeft in Suriname en hoe er in de DNA (De Nationale Assemblee) wordt gestemd? Wij bemoeien ons toch ook niet met hoe er in de Tweede Kamer wordt gestemd? Wat schuilt er achter hun bemoeienis? Zijn ze uit op onze natuurlijke hulpbronnen? Het is heel dom van Nederlandse politici dat ze niet beseffen dat we ze nu middels Google heel makkelijk kunnen betrappen op hun hypocriet gedrag en hun dubbele moraal. Ze beseffen ook niet dat hierdoor hun arrogante houding met het vingertje naar anderen geen indruk meer maakt en dat ze hiermee moeten ophouden.

3. Dino Bouterse speelde een duidelijke rol binnen deze regering en was inderdaad bezig politieke macht te verwerven en te consolideren. Diverse waarnemers zeggen, dat zijn vader daarvoor geen goedkeuring had verleend, maar dat is niet erg waarschijnlijk. Beelden uit China en fotomateriaal met de president van Equatoriaal Guinea en anderen geven echter een ander beeld weer, namelijk dat van een zoon die bij zijn vader in de leer is, een zoon die bezig is het politieke bedrijf te leren, ondersteund door zijn vader. Het was coalitiegenoot Ronnie Brunswijk die zich over dit scenario uitliet tijdens de 25e verjaardag van de NDP in 2012, dat Dino, de erfprins van dit regime, eens president van Suriname zou worden.

Inderdaad het is zeer moeilijk bewijs te vergaren om de verwevenheid tussen de onderwereld en de bovenwereld aan te tonen in geval van Suriname,ondanks sterke aanwijzingen en ervaringen uit het verleden. Etienne Boerenveen was tot nog toe de enige persoon die een veroordeling en opsluiting op zijn naam had staan, de man die steeds weer door de buitenlandse pers wordt aangeduid als een belangrijke speler in het SuriCartel. Ook de namen van de president en andere intimi van de Surinaamse president worden in verband gebracht met het SuriCartel. Feit is, dat de veroordelingen van president Bouterse ten aanzien van drugs steeds worden afgedaan als 'ongefundeerd' en ‘complot van Holland’. Ook wordt steeds opgeworpen door het regime dat getuigenverklaringen onder dwang zijn afgenomen en dat getuigen onbetrouwbare informatie zouden hebben verstrekt aan het OM in Nederland. Over bijvoorbeeld de veroordelingen van Ronnie Brunswijk in Nederland wordt echter niet gesproken, noch over het feit dat leden uit de Brunswijk-clan in de gaten worden gehouden door de Nederlandse Justitie.
Andere leden van dit regime zoals Melvin Linscheer, zijn tot op heden slechts door de media in verband gebracht met drugscriminaliteit of ook zij door de DEA en de Nederlandse Justitie in de gaten worden gehouden zal gelet op de ontwikkelingen, binnen afzienbare tijd duidelijker worden. Alle genoemden zijn echter in verband gebracht met grootscheepse corruptie en gewelddadig optreden in de goudvelden van Suriname (Bouterse jr. wordt daarbij specifiek genoemd en in verband gebracht met moord; Gerold Dompig (voorzitter van het Managementteam van de presidentiële Commissie Ordening Goudsector, in het leven geroepen in december 2010) is een andere naam die genoemd wordt in deze kwestie).
Een ander zorgwekkend aspect ten aanzien van de hele kwestie van drugscriminaliteit en drugsgerelateerde criminaliteit, is de rol van de CTU en hun bemoeienissen (lees: verwevenheid) met Faya Blo, een speciale politie-eenheid van het Korps Politie Suriname waarvan niet duidelijk is welke rol ze precies spelen binnen de politiemacht van Suriname. In juni 2012 schreef ik op dit blog over deze speciale politie-eenheid en het feit dat ze als een doodseskader optreden en een direct gevaar voor de Surinaamse rechtsstaat vormen:


‘The alleged criminals killed during the police raid are not the criminals that pose a direct threat to the Surinamese society. The nature of the criminality in Suriname stretches beyond the confines of petty thievery and armed robbery of small businesses. Suriname is on the map as transit port of coca-cocaine to Europe, while several seminal reports have brought the Surinamese president and his closest allies, MP Ronny Brunswijk and his allies in connection with narco-trafficking ( Mr Brunswijk is convicted in the Netherlands). Like the rest of the Caribbean, Suriname functions as a transit port, but there are strong indications that the country also produces the pasta basica de cocaina for the European markets. Narco-trafficking ushers in guns and drug-related violence....all in a symbiotic relationship.’

Het was de moord op vier onschuldige burgers die de activiteiten van Faya Blo onder de aandacht van het grote publiek brachten. Faya Blo werd in eerste instantie geprezen voor hun rol om de criminaliteit die de hoofdstad in zijn greep houdt, de kop in te drukken. Het verhaal bleek echter iets genuanceerder, omdat er geen sprake was van het doodschieten van criminelen op de vlucht, het bleek dat er sprake was van zeer gewelddadig en arbitrair optreden door een speciale politie-eenheid die onder en boven de wet staat en aan niemand verantwoording schuldig is. Opvallend was de reactie van politiecommissaris Tjin Liep Shie, die het gebruik van buitensporig geweld en de moord op vier onschuldige mannen, verdedigde door te zeggen dat het ging om leden van een gang, verantwoordelijk voor de tsunami van criminaliteit, die opmerkelijk is en de ernst van de situatie aangeeft. De reactie van de Procureur-Generaal, mr. Punwasi, was feitelijk merkwaardiger, zijn oordeel over het excessieve geweld was dat ‘het gebruik van vuurwapengeweld als rechtmatig beoordeeld kon worden’. Premature conclusies, want uiteindelijk bleek het te gaan om onschuldige burgers, die waarschijnlijk niets met de golf van criminaliteit te maken hadden. Ik heb deze kwestie niet op zijn merites geduid, omdat het beloofde onderzoek er nooit is gekomen, ondanks toezeggingen van de heer Tjin Liep Shie.

Inderdaad, we weten nog niet alles, de komende tijd zal echter meer duidelijkheid komen over de rol van Bouterse jr., de beschermheer van de BV Bouterse en zijn activiteiten als mogelijke drugscrimineel en wapenhandelaar.

(c) all rights reserved. Natascha Adama

3 september 2013
‘Facebook photos seem to show the violent life of Suriname’s ruling family’ -
De Amerikaanse nieuwswebsite TPM (‘Talking Points Memo (TPM) is the premier digital native political news organization in the United States - covering a broad range of politics, policy and national news in Washington D.C. and beyond. Founded in 2000, TPM has grown from a must-read blog to one of the most trusted and compelling websites in political journalism.’) publiceert een nogal suggestief artikel, waarin getracht wordt het vermeende gewelddadige karakter van de familie Bouterse bloot te leggen. Dat doet TPM door onder andere Facebookpagina’s van familieleden van Dino Bouterse en daarop geplaatste foto’s te onderzoeken om vervolgens zelf suggestieve conclusies en verbanden te trekken:

Facebook Photos Seem To Show The Violent Life Of Suriname's Ruling Family 


AP Photo Hunter Walker – September 3, 2013, 6:00 AM EDT | 46005


The son of Suriname's president is currently in Manhattan awaiting trial on charges he brandished a rocket launcher while working to smuggle cocaine into the United States. Dino Bouterse, whose strongman father, Desi, has been accused of allegedly murdering political rivals and also trafficking drugs, was arrested in Panama on Aug. 29, according to U.S. authorities. He was subsequently turned over to the U.S. and brought to Manhattan, where he appeared in court last Friday and pleaded not guilty.

Facebook profiles examined by TPM since Dino Bouterse's arrest that appear to belong to him and his relatives show the opulent and violent lifestyle of Suriname's ruling family. Photos on these Facebook pages include shots of luxury vacations, fancy homes, cars, and "selfies" showing off jewelry and designer clothing. The pictures also include something more sinister -- multiple images of heavy weaponry and drug dealing paraphernalia.

The two-count indictment filed against Dino Bouterse and his co-defendant Edmund Quincy Muntslag in a federal court in Manhattan Aug. 20 accuses Dino Bouterse of having "brandished firearms" in the furtherance of his "narcotics conspiracy" including "a Light-Antitank Weapon, which is a launcher containing a rocket, and pistols." The indictment also accuses Dino Bouterse of having "caused a suitcase containing 10 kilograms of cocaine to be transported from Suriname to the Caribbean on board a commercial flight." Muntslag is accused of having "traveled to an airport in Suriname in order to make arrangements for the transport" of the 10 kilograms of cocaine. Both men are accused of conspiring with "others known and unknown" from at least December 2011 up until last month to import cocaine "into the United States from a place outside thereof." Dino Bouterse's court-appointed attorney, Christopher Flood, put off a request for bail and Bouterse will be held until his next hearing, which is set for Sept. 9. Neither Flood or Suriname's mission to the UN immediately responded to a request for comment on this story.

The charges against Dino Bouterse aren't the first allegations of drug trafficking made against him and his family. In 2005, Dino Bouterse was convicted in Suriname of leading a "ring that trafficked in cocaine, illegal arms and stolen luxury cars." He was released from prison in 2008.

Desi Bouterse first took power in Suriname in 1980 when he led a military coup. The military dictatorship remained in power until about 1988. In 1999, a court in the Hague convicted Desi Bouterse in absentia for allegedly leading an international cocaine cartel. France also has a warrant out on Desi Bouterse on international drug smuggling charges, and U.S. diplomatic cables released by Wikileaks accused him of narcotics trafficking. In Suriname, Desi Bouterse also faces charges for allegedly killing 15 of his political rivals in 1982. That case is still ongoing.

In spite of his various legal woes, Desi Bouterse was elected to lead Suriname again by the parliament in 2010. Almost a year later, a New York Times report noted Desi Bouterse's election spurred "fears of a possible return to the time when Suriname, once a magnet for Western mercenaries and Colombian drug cartels, was renowned for its openness to criminal enterprise." It is difficult to confirm with complete certainty whether the Facebook profiles that seemingly belong to Dino Bouterse and his family members are legitimate. However, there are many indications they are genuine.

The Facebook page identified as belonging to Dino Bouterse contains multiple pictures where his face is clearly visible that match other known photos. One picture shows his father the president standing behind President Barack Obama at an event. Other pages connected to Dino Bouterse's profile also seem to support its legitimacy. These include the official Facebook profile of President Desi Bouterse's political party, Nationale Democratische partij. Other "friends" of the profile identified as Dino Bouterse's include multiple accounts seemingly belonging to NDP members of Suriname's parliament. The pages seemingly belonging to the members of Parliament contain many pictures that match their official photos and include a mix of both personal and official shots.

Comments posted on photos that appear on the Dino Bouterse Facebook page also refer to him as the son of the president. "Happybirth day with daddy boy enjoy it and take care of him our President of Suriname," reads one comment posted on the Dino Bouterse page.

The Dino Bouterse Facebook profile is also connected to multiple others bearing the surname of his co-defendant, Muntslag. It is also connected to at least ten profiles with the Bouterse surname. These apparent family members include a profile for Jen-ai Bouterse, who is listed on the page as Dino Bouterse's sister.

There is little information about President Bouterse's extended family online, however multiple local forums describe him as having a daughter named Jen-ai. The 318 photos posted on Jen-ai's Facebook page all bear a resemblance to a picture of her posted on a Surinamese news site. On the Jen-ai Bouterse Facebook page there is also a picture that appears to show President Desi Bouterse's wife, Ingrid. That photo was captioned "Mamsje" and multiple commenters refer to it as depicting the "first lady." If the Dino and Jen-ai Bouterse profiles are fake, it would be a hoax involving an extensive network of profiles and hundreds of photos posted over the course of at least three years.

In addition to Jen-ai Bouterse, the Dino Bouterse profile is connected to at least ten other Bouterses. Though the only weapon depicted in the five photos visible on Dino Bouterse's page appears to be a paintball gun, several of the other Bouterses on his friends list display far more fearsome weaponry.

One Facebook friend of Dino's, Patrick Bouterse (relation unknown), has several photos showing him and others carrying machine guns. In one picture, Patrick Bouterse is shown seemingly pointing a large gun at another man who he is grabbing by the neck (pictured above). Another shot shows a man brandishing what seems to be an AK-47 and wearing a dark skeleton mask. The circumstances of the photos are not clear. Along with the shots of guns, Patrick Bouterse's Facebook photos include a picture that shows common drug trafficking equipment: electronic scales and a cash-counting machine. In addition to the shots of weapons, many of the Bouterses' Facebook profiles include pictures of them showing off fancy jewelry and cars. TPM attempted to send messages to Patrick Bouterse and all the other Facebook users referenced in this post. None of them immediately responded although Patrick Bouterse accepted a friend request from TPM. We were unable to communicate with the Dino Bouterse Facebook page as it does not accept messages from users who are not already friends.

View some of the photos posted by the Bouterses on Facebook below. 


The main profile photo on the Dino Bouterse Facebook page.


A photo from a Facebook page connected to Dino's and listed as belonging to Patrick Bouterse.

 Another picture from Patrick Bouterse's page.


Photo from the Jen-ai Bouterse Facebook page that appears to show President Desi Bouterse's wife, Ingrid.


A picture that seems to show scales and a cash counting machine from the Patrick Bouterse Facebook page.

 The interior of a Lexus seen on the Patrick Bouterse Facebook page.

 A photo of an armed woman from a Facebook page connected to Dino's and listed as belonging to Stephanie Bouterse.


A picture from Patrick Bouterse's Facebook page. 



Photo showing a gun from a Facebook friend of Dino Bouterse named Ralph Bouterse.

View the full indictment against Dino Bouterse below. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten