donderdag 2 mei 2013

SVJ-voorzitter: 'Vrijheid van meningsuiting geen gunst'

'Recht op persvrijheid is een grondrecht'

Karige boodschap SVJ in kader VN 'World Press Freedom Day'

Suriname kent persvrijheid..... immers, geen kritische noot van SVJ

02-05-2013 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - Surinamers moeten elkaar er constant aan herinneren, dat vrijheid van meningsuiting geen gunst of geschenk is. Het is een grondrecht, een mensenrecht. Dat is de boodschap van Wilfred Leeuwin, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), ter gelegenheid van Wereld Persvrijheid Dag van de Verenigde Naties (UNESCO) morgen, vrijdag 3 mei 2013.


Tijdens de militaire dictatuur in de jaren ’80 zijn vijftien journalisten door het toenmalige militaire regime om het leven gebracht en werden enkele mediahuizen vernietigd, schrijft Ivan Cairo vanavond in de Ware Tijd Online. Desi Bouterse, de huidige president, was destijds regeringsleider.

Als samenleving dient Suriname erbij stil te staan, dat het vermoorden van journalisten of het vernietigen van mediabedrijven door de overheid, nooit meer mag plaatsvinden. ‘We moeten vooruitkijken. maar ons er steeds weer aan herinneren dat het recht op vrije meningsuiting en persvrijheid een grondrecht is’, stelt Leeuwin.

Als dit de enige boodschap van Leeuwin is - Suriname eraan helpen herinneren dat recht op persvrijheid een grondrecht en een gunst is - in het kader van de Wereld Persvrijheid Dag van morgen, dan is het treurig gesteld met het bestuurlijk niveau van de SVJ.

Je zou van, vooral, hem een wat meer diepgaande boodschap verwachten, met wat meer inhoud. Zijn boodschap, namens de SVJ, is te gemakkelijk. Maar, het is hier de gewoonste gang van zaken om altijd maar terug te grijpen naar het 'zwarte' verleden van Suriname, als een soort zwaktebod. Leeuwin stelt zelf 'We moeten vooruitkijken', maar ondertussen blikt juist hij terug op een journalistiek donkere periode in de lokale geschiedenis.

De Wereld Persvrijheid Dag heeft echter betrekking op het heden, op de persvrijheid heden ten dage. Daar gaat de SVJ-voorzitter niet op in, op de actuele stand van zaken in Suriname als het gaat om persvrijheid. Kennelijk wist Leeuwin daarover geen enkel negatief bericht uit zijn geheugen op te diepen.
Kennelijk is hij tevreden over de mate van persvrijheid in Suriname......
kennelijk valt het mee met de persvrijheid hier.
Immers, zou het slecht zijn gesteld met de lokale persvrijheid, dan had Leeuwin, juist met het oog op de dag van morgen, een kritische boodschap moeten uitdragen..... Durfde hij dat niet aan of is er werkelijk geen enkele aanleiding voor een kritische boodschap? Ik denk dat het laatste het geval is......

Noot:
SVJ-voorzitter Wilfred Leeuwin was vrijdagavond 3 mei te zien in het 10 Minuten Jeugdjournaal waarin hij werd geïnterviewd over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Tot mijn verbazing hoorde ik hem zeggen, dat een journalist voor een artikel nooit moet afgaan op informatie van één bron, maar dat meerdere bronnen gebruikt moeten worden om er verzekerd van te zijn dat de inhoud van het artikel op waarheid berust. Als er onjuiste informatie over bijvoorbeeld een persoon wordt gepubliceerd, dan zal dat die persoon blijven achtervolgen, aldus Leeuwin. 


Mijn gedachten gingen automatisch terug naar de tweede week van juni in 2011....
Kortom, Leeuwin kan oh zo correct overkomen, feit is, dat het tijd wordt dat vele journalisten hier eens een les journalistiek krijgen - neen, een complete opleiding journalistiek gaan volgen - want het schort nog steeds aan fatsoen, normen en waarden, ethiek en inhoudelijke kwaliteit bij menig journalist in Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten