donderdag 14 februari 2013

‘s Werelds grootste bibliotheek van dieren- en vogelgeluiden online

933 ‘Surinaamse’ geluiden onder 150.000 audio-opnamen online

14-02-2013  Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - De Cornell Universiteit in het Amerikaanse Ithaca, New York, heeft onlangs ’s werelds grootste digitale collectie dieren- en vogelgeluiden op audio en video online gezet.

De online Macaulay Bibliotheek van het Cornell Laboratorium van Ornithologie bevat zo’n 150.000 digitale audio-opnamen van ongeveer 9.000 diersoorten. Van die opnamen zijn er 933 gemaakt van geluiden van dieren en vogels in Suriname.
Sommige opnamen dateren van 1929. De online bibliotheek is voor iedereen toegankelijk en eenvoudig om in te zoeken naar een specifiek geluid.

Archivarissen zijn 12 jaren aan het werk geweest om de audio-opnamen te digitaliseren, waaronder geluiden van walrussen, walvissen, vogels, primaten, kikkers, die in het wild zijn opgenomen.

De universiteit roept iedereen op om bijdragen te leveren aan de bibliotheek en om te letten op het geluid van zeldzame diersoorten. Het archief kan voor wetenschappers het beginpunt zijn voor meer studie in het veld. Maar, de geluiden kunnen ook gebruikt worden door leraren, onderzoekers, filmmakers en natuurbeschermers.

In de bibliotheek zijn ook opnamen te vinden van geluiden van dieren en vogels die in Suriname op audio zijn vastgelegd. Zo zijn er audio’s te vinden van het geluid van doodskopaapjes, rode brulapen en de oranje rotshaan. Van de bekende vogel grietjebie zijn in totaal 110 audio-opnamen gedocumenteerd, waaronder slechts één is opgenomen in Suriname.

Maar, ook het geluid van een jaguaris te vinden, zij het opgenomen in buurland Guyana, en van een reuzenmiereneter in Peru, capibara’s in onder andere Venezuela en Brazilië en van de ocelot in Belize.

De oudste audio-opname gemaakt in Suriname dateert van 18 december 1970 (Myiarchus ferox; kortkuiftiran) en de meest recente van 1 maart 2006 (Lurocalis semitorquatus; kortstaartnachtzwaluw).

1 opmerking: