woensdag 3 juni 2020

18 Nieuwe positieve Covid-19 gevallen...

Het aantal actieve gevallen bedraagt nu 63


Starnieuws bericht woensdagavond 3 juni 2020, dat woensdag 18 nieuwe positieve Covid-19 gevallen erbij zijn gekomen. Op de Covid-website zijn de aanpassingen intussen verricht. 

Het aantal actieve gevallen bedraagt nu 63.

Behalve in ziekenhuizen worden mensen die nog geen symptomen hebben ook ondergebracht in Residence Inn. Het aantal positief geteste personen is gesprongen naar 73.

De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat er veel meer personen ziek zullen worden. Vanaf donderdagavond zes uur geldt een total lockdown. Alleen voor essentiële boodschappen mogen mensen op straat. Bedrijven die van belang zijn, zullen wel hun diensten blijven verlenen.

Alleen zaken waar voeding verkocht wordt mogen open. De veiligheidsmaatregelen moeten wel in acht worden genomen.

Twee vrouwen (34 en 26) op Curaçao aangehouden verdacht van witwassen

(Bron foto: Flickr/Defensie)
34-Jarige Curaçaose, werkzaam bij Kustwacht op Curaçao, hoofdverdachte


De Koninklijke Marechaussee op Curaçao heeft maandag twee vrouwen van 34 en 26 jaar oud aangehouden die verdacht worden van witwassen. De twee vrouwen van 34 en 26 jaar oud aangehouden die verdacht worden van witwassen in het onderzoek. 

De 34-jarige Curaçaose, werkzaam bij de Kustwacht op Curaçao, wordt gezien als hoofdverdachte in het onderzoek. Dat heeft de marechaussee woensdag 3 juni 2020 bekendgemaakt.


Het onderzoek, dat onder leiding staat van het Openbaar Ministerie (OM), maar wordt uitgevoerd door de marechaussee is gestart op verzoek van de lokale autoriteiten.

De verdachten zijn na hun arrestatie verhoord.

Dodental in Brazilië staat sinds Covid-19 virusuitbraak op zo'n 32.000

(Bron foto: RFI)
Bijna 29.000 nieuwe besmettingen afgelopen 24 uur en 1.262 doden


In Brazilië is de afgelopen 24 uur opnieuw een recordaantal mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het afgelopen etmaal lieten volgens de statistieken 1.262 Brazilianen het leven. Het dodental in het Latijns-Amerikaanse land staat sinds de virusuitbraak nu op 31.199. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid aangekondigd. 


Het gaat om het hoogste aantal doden op een dag sinds 21 mei, toen er 1.188 overlijdens gemeld werden. Er kwamen ook bijna 29.000 nieuwe besmettingen bij in de afgelopen 24 uur, waardoor in het totaal al 555.383 bevestigde gevallen geteld werden.

Experts denken, dat de cijfers een onderschatting zijn van de werkelijkheid, omdat het Latijns-Amerikaans land heel weinig mensen test. Toch staat Brazilië op de vierde plaats in de ranglijst van de landen met het meeste doden, na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

De twee zwaarst getroffen staten zijn Sao Paulo en Rio de Janeiro, in het zuidoosten van het land. De eerstgenoemde staat noteerde dinsdag de hoogste dagcijfers sinds de start van de epidemie, en telt nu 7.994 doden en bijna 120.000 gevallen. Rio de Janeiro heeft al 5.686 doden te betreuren en meer dan 56.000 besmettingen.

(SNOOP Suriname/Belga/ANP/Twitter/MercoPress)

In totaal zijn 55 personen positief getest sinds 13 maart

Nu liggen er totaal 45 personen met Covid-19 in ziekenhuizen



De Covid-website is weer aangepast. De teller is met één gestegen. Nu liggen er totaal 45 personen in ziekenhuizen. In totaal zijn 55 personen in Suriname positief getest sinds 13 maart. Dit bericht Starnieuws vanmiddag, woensdag 3 juni 2020.

Vanaf morgen18.00 uur geldt voor een week een total lockdown. Essentiële diensten blijven echter wel actief, waardoor het publiek voeding kan aanschaffen. De winkels zullen open zijn, maar alle maatregelen moeten in acht worden genomen. Mensen die op straat gaan voor essentiële aankopen, krijgen geen problemen. In een personenauto mogen niet meer dan twee personen zitten voor het doen van boodschappen of om naar het werk te gaan.

Alleen essentiële bedrijven zullen open zijn, heeft directrice Nationale Veiligheid Danielle Veira vanmiddag uitgelegd tijdens de persconferentie van het Covid-19 Managementteam.


De directrice van het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme, Rachel Koningsbloem-Pinas, benadrukte dat er niet moet worden gehamsterd. De winkels worden normaal bevoorraad. Er zijn afspraken gemaakt met de winkeliers. De bakkerijen zullen normaal brood bakken. Belangrijke diensten blijven werken, maar kledingzaken en andere winkels die geen voeding verkopen, zijn gesloten.

Covid-19 coronavirus is ware nachtmerrie voor veel kleine Chinese winkeliers

(Bron foto: De West)
'Het gevaar is bijna niet meer te bevatten'

'Vooral grote winkeliers hebben besloten hun deuren voor zeker twee weken te sluiten'


De zeer ernstige toename van de Covid-19 coronavirus positief geregistreerden is voor veel kleine Chinese winkeliers een ware nachtmerrie. Veel van hen zijn nu huiverig om hun deuren te openen en bezorgd om hun eigen veiligheid, aldus Dde West in haar editie van dinsdagavond 2 juni 2020. 

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), bevestigt dat vooral de Chinese winkeliers inderdaad zeer angstig zijn, dat komt volgens hem, door de ervaring die zij al hebben met het virus in China. Volgens Hasnoe zijn veel winkeliers weer in een avontuur gestort door het coronavirus. 'Maar, nu is het all-hands on deck, veel wij moeten nu zelfs voorzorgsmaatregelen treffen om deze pandemie gezamenlijk te overleven’, aldus de voorzitter. 'Er is code rood alarm geslagen door de regering, hetgeen wil zeggen dat het om een vrij ernstige uitbraak gaat. Met de golf van de recente besmettingen, waarbij de bron onbekend is, is er nu sprake van lokale verspreiding, en kunnen wij zelfs zeggen, dat we in een andere fase zijn beland van dit virus.'

Hij stelt, dat als winkelier je niet meer kan controleren wanneer vele personen de winkel betreden. 'Om dit soort toestanden te voorkomen, kijken de meeste winkeliers nu de kat uit de boom', zegt Hasnoe. Volgens hem gaat het zeker om de veiligheid van de winkeliers. 'Veel van hen zijn angstig, omdat zij beseffen hoe gevaarlijk het kan worden', stelde Hasnoe. Hij beaamt dat de situatie verergert.

Hasnoe zegt, dat niet alle winkeliers hun deuren sluiten, maar sommige wel. 'Ik neem ze niet kwalijk dat ze hun deuren sluiten, omdat zij vrezen dat er burgers in de winkels komen die mogelijk besmet kunnen zijn', zegt Hasnoe. Hij adviseert daarom de handelaren, hun verkoop via een venster of luikje te doen, zodat de ‘social distancing’ tussen klant en winkelier, van kracht blijft. Maar, dat zij ook met inachtneming van de hygiënische voorschriften hun werk doen, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

'Wij als volk moeten nu zoveel mogelijk mond- en neusbedekking dragen en ook moeten wij voorzien zijn van desinfecterende middelen', merkt Hasnoe op. Daarentegen zegt hij, dat winkeliers geen vertrouwen meer hebben in het ontsmetten van handen of het opzetten van maskers. 'Zo erg is het geworden. Het gevaar is bijna niet meer te bevatten. Wij weten niet waar het is begonnen en waar het zal eindigen, dat is nog een groot vraagteken.'

Hasnoe bevestigt, dat vooral de grote winkeliers hebben besloten, hun deuren voor tenminste twee weken te sluiten. Deze hebben ook aan distributeurs gemeld, dat zij de komende tijd geen producten moeten leveren. Hasnoe zegt, dat de winkeliers die niet zo'n grote omzet hebben, eventueel normaal open blijven. 'Wat wij wel hebben aangegeven, is dat zij duidelijk op een bord aangeven, wanneer ze opengaan, zodat de klanten niet worden gedupeerd', benadrukt Hasnoe.

'De vrees voor besmetting met het coronavirus is voor ons allemaal nu een nachtmerrie, maar wij moeten zodanige maatregelen treffen, om niet alleen de samenleving, maar ook om ons zelf te beschermen', aldus Hasnoe. Hij doet een beroep op de samenleving om niet in paniek te raken.

Zo'n 50 bushouders toch de straat op ondanks Covid-19 maatregelen

Bushouders willen van regering duidelijkheid over lockdown-vergoeding


Ondanks de uitbraak van Covid-19 hebben zo'n 50 bushouders woensdag 3 juni 2020 toch het risico genomen om de straat op te gaan. De stap naar het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en het Kabinet van de President heeft echter tot niets geleid, aldus het Dagblad Suriname. 

Bushouder en initiatiefnemer Faizel Bholai zegt, dat een deel van de bushouders met de bussen was gekomen en een ander deel met eigen auto. Hij noemt het een redelijke opkomst.

De leiding van het ministerie was echter niet aanwezig om de bushouders te woord te staan over onder andere de beloofde lockdown-vergoeding. Hierna besloten zij naar het Kabinet van de President te gaan. Eugène van der San, directeur van het Labinet, bood een luisterend oor, maar het leverde uiteindelijk niets op.

De bushouders zitten inmiddels met de handen in het haar....

'Avondklok kan de alarmerende situatie waarin Suriname nu verkeert verergeren'

'Wereldwijd nergens avondklok als preventiemaatregel toegepast, Suriname maakt zich in negatieve zin uniek'


'Gebrekkige vakkennis en niet-rationeel toepassen van op evidence gebaseerde medische zorg met betrekking tot de verspreiding van Covid, kan de alarmerende situatie waarin Suriname nu verkeert, verergeren. De (gezondheids)autoriteiten belemmeren essentiële sociale en economische activiteiten van burgers bij zonsondergang. 

Niet één wetenschappelijke studie is bekend waaruit af te leiden is dat de avondklok een (correcte) Public Health interventie is. Geen van de door Covid zwaar getroffen landen heeft de avondklok als preventiemaatregel toegepast. Door dit in Suriname wel te doen, maken we ons in negatieve zin, uniek. De nadelen van de avondklok, ontwrichting van het economisch en maatschappelijk leven, ervaren we met z’n allen, maar ook de kans op verspreiding van het Coronavirus neemt hierdoor toe. 

Er zijn nu, voor de noodzakelijke dagelijkse activiteiten buitenshuis, veel minder uren beschikbaar met als gevolg een grotere kans op ‘overcrowding’ en daarmee op de overdracht van het virus door een onverantwoordelijk(e) sujet (patiënt) aan gezonde mensen. 

Bij experts in de wereld bestaan tegenstrijdige opvattingen over de wijze waarop een besmetting met het Coronavirus kan plaatshebben. We weten, dat besmetting (bijna?) altijd, zoals bij alle andere luchtweginfecties door hoesten van patiënten in de buurt van gezonde mensen plaatsheeft. 

Als onze gezondheidsautoriteiten echter het accent verleggen naar uitzonderlijke besmettingsmogelijkheden, onder andere. via handen en slijmvliezen buiten de luchtweg, dan wordt daarmee vooral angst gecreëerd. Recent moest een sporthal, de dag nadat een besmette persoon daar aanwezig was, eerst grondig ontsmet worden, voordat die weer ‘veilig’ betreden kon worden. Grotere onzin is moeilijk denkbaar. De opvatting: bij Covid is alles mogelijk, maakt de burger onzeker en angstig. Hij krijgt instructies om thuis te blijven. Als hij eruit móet, zal hij iedereen, ongeacht (griep) klachten of niet, als besmettelijk beschouwen. Al heeft niemand enig griepverschijnsel moeten o.a. (groot)ouders hun (klein)kinderen op afstand houden. 

Deze opvatting, dat ook a-symptomatische personen voor hun omgeving besmettingsgevaar opleveren, is niet op klinische studies gestoeld. Natuur- en scheikundigen vergeleken het gedrag van (an)organische fijnstof met dat van virusdeeltjes en concludeerden dat Coronavirus mogelijk ook over grotere afstanden, door de wind, kan worden vervoerd. 

Ook zijn er experts die beweren dat virusdeeltjes in de ademlucht kunnen zitten en door luchtverplaatsing worden verspreid, of gedurende langere tijd in de lucht blijven hangen, wachtend op het slachtoffer dat ze inhaleert. Het idee dat we in een oorlogssituatie verkeren en dat militairen/veiligheidsdiensten daarom de ruggengraat moeten vormen van de Coronaviruspreventie, is fout. 

Wij krijgen als burgers van Suriname de schuld dat we door ongehoorzaamheid: onvoldoende handen wassen, afstand houden, … nu we een uitbraak hebben. Als er schuldigen aangewezen moeten worden, dan zijn het de personen met Covid-klachten die uit huis gaan en door hoesten anderen besmet hebben én de autoriteiten die in de voorlichting schromelijk tekortschoten door niet te benadrukken dat zieke (hoestende) mensen verantwoordelijk zijn voor de verspreiding. 

Frank Bueno de Mesquita Stg. 
t.b.v. evidence-based geneeskunde in Suriname (EBGiS) 
ebmasu@gmail.com

Toespraak vicepresident Adhin over total lockdown...van 4 juni 18.00 uur tot 12 juni 06.00 uur





De tekst van de toespraak van de vicepresident:

"Suriname,
In twee dagen tijd hebben wij een verdubbeling gezien van 23 positief geteste Covid-19 gevallen naar 54. Het einde van deze stijging is voorlopig nog niet in zicht. Wij zitten middenin de fase van lokale verspreiding. Suriname volgt, net als alle andere landen, de zogenaamde curve van besmettingen. Dat wil zeggen dat de komende dagen nog meer mensen ziek zullen worden.

Sinds maart hebben wij steeds aangegeven dat ons gezondheidssysteem een uitbraak van Covid-19 niet aankan. De realiteit wil dat wij ons momenteel middenin een uitbraak bevinden. Het is nu aan ons allen gelegen om tenminste te helpen om de besmettingen te vertragen.

U en ik hebben daarbij één en dezelfde taak. Ervoor zorgen dat onze gezondheids- en veiligheidsdiensten hun werk kunnen doen. Dat doet u door thuis te blijven.

Gisteren, 2 juni, is met de crisis commissie in DNA vergaderd. Daarbij is er door coalitie en oppositie één gezamenlijk standpunt ingenomen; namelijk om alles te doen om grootschalig leed te voorkomen. Helaas is er onvolledige informatie naar buiten gebracht, waardoor een verkeerd beeld is ontstaan.

Op dit moment hebben wij rust nodig. Zodat u weet wat u moet doen.

Laat mij duidelijk stellen: vanaf morgenmiddag, 4 juni, om 6 uur ‘s avonds tot vrijdag 12 juni om 6 uur in de ochtend gaat Suriname in totale lockdown.

Dit houdt het volgende in:
● Iedereen blijft thuis;
● Auto’s mogen maximaal 2 inzittenden hebben. Taxi’s mogen maximaal 2 passagiers vervoeren.
● Samenscholingen blijven gesteld op maximaal 5 personen;
● Alle niet-essentiële ondernemingen zullen moeten sluiten;
● Het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme geeft de richtlijnen voor de ondernemingen die wel open zijn.

Wij weten dat u uw gezin moet verzorgen, wij weten dat er eten thuis moet zijn.
Supermarkten, kleine groentestands, bakkerijen, slagerijen, afhaalservices van restaurants, apotheken en benzinestations zullen open blijven tussen 8:00 uur ’s ochtends en 5 uur in de middag. Hamsteren is dus niet nodig. U benadeelt hiermee enkel degenen die na u komen.

Gaat u zoveel mogelijk alléén naar de winkel, bedek uw mond en neus
en neem uw hygiëne maatregelen, haal alleen de hoognodige zaken
en gaat u zo snel mogelijk weer naar huis.

Belangrijk is dat u de komende periode uw weerstand vergroot: drink voldoende water, eet daarom veel groente en fruit.

Wij hebben de beelden gezien uit landen als Ecuador, Italië, Amerika en Brazilië. Laten wij de door hen geleerde harde lessen ter harte nemen, voordat wij hetzelfde lot ondergaan.

De Covid-maatregelen zijn er niet om u onaangenaam te zijn. Er staan letterlijk levens op het spel. Wij zullen daarom niet schromen om in te grijpen indien er handelingen worden geconstateerd die anderen in gevaar brengen.

Een week lang met z’n allen thuis zijn, geeft onze diensten de kans om het virus te lokaliseren, te isoleren, te behandelen en zodoende de spreiding in te dammen.

Raakt u niet in paniek.
Steunt u uw buur of familielid die noodzakelijke diensten moet draaien.
Laten wij in gebed gaan en om kracht en wijsheid vragen.
Dank u. Sranan sa wini."

Covid-19 Managementteam stelt president Bouterse een week complete lockdown voor


Waar zijn processen-verbaal van drie stembureaus van kiesdistrict Paramaribo...

(Bron foto: Twitter/@ptmathura)
In later stadium kunnen ontbrekende pv's verwerkt worden in informele uitslag


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) kan nog steeds niet beschikken over de processen-verbaal, pv's, van drie stembureaus van kiesdistrict Paramaribo. De pv’s van stembureau 184, 186 en 196 moesten nog ontvangen en verwerkt worden in de informele uitslag. Omdat deze nog niet beschikbaar zijn, heeft BiZa besloten gistermiddag de werkzaamheden voor het verwerken van data voor de informele uitslag op de website voorlopig af te sluiten. De website blijft nog wel toegankelijk voor de media, politieke organisaties en het Onafhankelijk Kiesbureau. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 3 juni 2020.


Indien de data van de drie stembureaus in een later stadium van het hoofdstembureau in Paramaribo worden verkregen, zal die alsnog worden verwerkt in het programma voor de informele uitslag. Hierna zullen de werkzaamheden voor de informele uitslag definitief worden afgesloten, aldus BiZa.

Het ministerie meldt, dat sinds het weekend verschillende hoofdstembureaus hun openbare zittingen hebben gehouden voor de vaststelling van de formele uitslag in hun respectieve kiesdistricten. Hiermee is het traject voor het vaststellen van de formele uitslag ingezet. Alleen Paramaribo, het grootste kiesdistrict, heeft het werk niet af. Alle andere stembureaus zijn al klaar.

Sipaliwini zou gisteren de openbare zitting houden om de stembusuitslag bekend te maken, maar die is niet doorgegaan. De voorzitter van dit hoofdstembureau en de districtscommissarissen (dc's) van het district zijn vanwege besmetting met het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen of in quarantaine. De dc's Wonnie Pinas (Matawai) en Humphrey Jehroe (Boven-Suriname) zijn positief getest op Covid-19.

Bij het hoofdstembureau Paramaribo was gisteravond de verwerking van de resultaten van de 279 stembureaus nog in volle gang. Het streven was om het werk gisteren af te krijgen, maar dat schijnt niet te zijn gelukt.

Starnieuws meldt:

Het hertellen en verwerken van de uitslagen is afgelopen nacht tot rond half twee doorgegaan. Daarna zijn de leden van het Hoofdstembureau vertrokken, zonder mededelingen te doen aan de politieke waarnemers die op de tribune de nacht hebben doorgebracht. Zij werden in onzekerheid gelaten. Aangezien de lijst die er toen was, werd afgewerkt, dachten waarnemers ter plekke dat alles al geteld was.

In de Anthony Nesty Sporthal, waar het hoofdstembureau Paramaribo is ondergebracht, zijn intussen extra maatregelen getroffen vanwege de stijging van het aantal coronagevallen de afgelopen dagen. Slechts een handjevol waarnemers per politieke partij wordt toegelaten en iedereen moet mond- en neusbedekking dragen en zich houden aan de sociale afstand van twee meter. Ook wordt de temperatuur van iedereen die de sporthal wil betreden gemeten. Sommige politieke waarnemers blijven in de sporthal overnachten om een oog in het zeil te houden.

Intussen hebben de Caricom- en OAS-waarnemersmissie opgeroepen het verkiezingsproces snel af te ronden en de officiële uitslag bekend te maken.

Drie stropers krapé eieren opgepakt bij Albina 😡

Verdachten hebben 2.000 eieren bij zich in vier zakken


De 34-jarige E.A., de 20-jarige A.A. en de 23-jarige C.K. zijn vrijdag 22 mei aangehouden door de politie van het bureau Albina met in hun bezit vier zakken met zeeschildpadeieren van de krapé (soepschildpad of groene zeeschildpad - Chelonia mydas). Dit meldt het Korps Politie Suriname pas vandaag, woensdag 3 juni 2020.

In totaal hadden deze verdachten 2.000 eieren bij zich.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is dit trio opgesloten en zijn de eieren in beslag genomen door de politie.

De verdachten hebben onder andere de Jachtwet en de Natuurbeschermingswet overtreden.

Kustwacht Caribisch Gebied zet bij Aruba 'Unmanned Aerial Vehicle' in in strijd tegen Covid-19

UAV als extra middel ingezet om maritieme grens van Aruba te bewaken


Aruba heeft het Covid-19 goed onder controle en dat wil men ook graag zo houden. De interne economie op het eiland is geleidelijk aan het opstarten en de overheid is met versoepeling van de maatregelen gestart. Om de heropening van de economie te behouden en de economie nieuw leven in te blazen is het belangrijk, dat het eiland beschermt blijft van mogelijke illegale aanlandingen met boten met Cocvid-19 besmettingen aan boord, aldus de Kustwacht Caribisch Gebied vandaag, woensdag 3 juni 2020. 

Het Unmanned Aerial Vehicle (UAV) wordt als een extra middel ingezet om de maritieme grens van Aruba te bewaken. De UAV hrrft vandaag haar eerste testvlucht gevlogen.

Het UAS is onderdeel van de bijstand van Defensie in het Caribisch Gebied aan de Kustwacht voor de grensbewaking.


De specialisten van de UAV-eenheid die het apparaat gaan bedienen hebben de strenge maatregelen tegen het Covid-19 virus zelf ook ervaren. De groep heeft veertien dagen in strikte afzondering geleefd. Dagelijks is bij iedereen de temperatuur gemeten en zijn ze gecontroleerd op ziekteverschijnselen.

De UAV-eenheid van Defensie is op Aruba om te helpen voorkomen dat het Covid-19-virus weer de kop op steekt en werkt in dienst van de Kustwacht. Het team gaat boven zee patrouilleren om te bewaken of ongecontroleerde personen illegaal Aruba proberen binnen te komen.

Het UAV is voorzien van camera’s om te signaleren of vaartuigen die Aruba naderen mogelijk illegale mensen aan boord hebben. Zodra de UAV een verdacht vaartuig signaleert wordt de Kustwacht hiervan op de hoogte gesteld. De Kustwacht heeft met de komst van het UAV de ‘eyes-from-above’ en zodoende een goede aanvulling om illegale vaartuigen te onderscheppen voordat zij de kust van Aruba bereiken.

Zeker 127 journalisten afgelopen drie maanden overleden aan coronavirus, bijna helft in Latijns-Amerika

Peru telt meeste slachtoffers (15), gevolgd door Brazilië en Mexico (elk 13) en Ecuador en VS beide met 12 doden

Journalisten interviewen een man die zei dat hij besmet was met coronavirus terwijl hij protesteerde buiten het Nationaal Paleis in Mexico-Stad (Reuters)    
'Deze pandemie heeft de werkomstandigheden van journalisten blootgelegd'


Minstens 127 actieve journalisten zijn de afgelopen drie maanden overleden aan het coronavirus waarvan bijna de helft in Latijns-Amerika, meldt de non-gouvernementele organisatie Emblema de Prensa (PEC) dinsdag 2 juni 2020.

Ten minste twee derde van deze sterfgevallen hield rechtstreeks verband met de journalistieke activiteiten van de overledene, aldus de PEC, om te onderstrepen dat het werkelijke aantal bij de pandemie omgekomen communicatieprofessionals hoger zou kunnen zijn, aangezien veel gevallen niet werden geregistreerd.

Per land heeft Peru de meeste slachtoffers geregistreerd (15), gevolgd door Brazilië en Mexico (elk 13) en Ecuador en de Verenigde Staten, beide met 12 doden.



Honderden andere journalisten raakten besmet met de ziekte en de pandemie dwong ook de tijdelijke sluiting van tal van mediakanalen, zei PEC, dat al zijn gegevens had verkregen van de telling van nationale journalistenverenigingen, lokale media en medewerkers van de organisatie.

'Mediamedewerkers spelen een belangrijke rol in de strijd tegen het nieuwe virus, ze moeten verslag uitbrengen over de verspreiding van de ziekte en verscheidene zijn overleden bij gebrek aan adequate beschermingsmaatregelen bij de uitoefening van hun activiteit', aldus PEC-secretaris-generaal Blaise Lempen.

Zuliana Lainez, algemeen secretaris van de Asociación Nacional de Periodistas del Perú (ANP) in Peru, van haar kant, betreurt het hoge aantal doden. 'Deze pandemie heeft de werkomstandigheden van journalisten blootgelegd', vertelde zij aan The Guardian.



Het Committee to Protect Journalists heeft van haar kant aangegeven, dat het de dood van journalisten probeert op te sporen, maar gaf aan dat het een moeilijke taak is om te bevestigen hoeveel van hen tijdens hun professionele werk besmet zijn geraakt. 'Veel journalisten in Latijns-Amerika missen de basisbeschermingsmiddelen om zichzelf en hun bronnen te beschermen tijdens het rapporteren', zegt Natalie Southwick, coördinatrice voor Zuid-Amerika.



In Europa vielen 23 doden, 17 in Azië, 13 in Noord-Amerika en 12 in Afrika, aldus de organisatie, die vaak gegevens verzamelt over aanvallen op het journalistieke beroep.


(SNOOP Suriname/InfoBae/Twitter)

Yanomami lanceert een wereldwijde campagne om 20.000 goudzoekers uit hun land te verdrijven tijdens de coronavirus pandemie

(Bron foto: FUNAI)
Drie Yanomami gestorven aan Covid-19 en tientallen anderen zijn besmet


De Yanomami-stam heeft een wereldwijde campagne gelanceerd om 20.000 goudzoekers uit hun land te verdrijven tijdens de coronavirus pandemie. Drie Yanomami zijn gestorven aan Covid-19 en tientallen anderen zijn besmet. Er wordt gevreesd dat de ziekte duizenden Yanomami kan uitroeien en verschillende Ye'kwana-gemeenschappen kan treffen die ook in het gebied wonen. 

Uit nieuw onderzoek, dat als onderdeel van de campagne is vrijgegeven, blijkt dat duizenden Yanomami die in de buurt van de illegale mijnbouwgebieden in het Yanomami-inheemse gebied leven, besmet kunnen raken en dat het gebied in het hele Braziliaanse Amazonegebied het meest kwetsbaar is voor het virus.

Dario Yanomami van de Hutukara Yanomami Association
© Fiona Watson / Survival
Dario Yanomami van de Hutukara Yanomami Association zei: 'We volgen de ziekte van Covid-19 die zich door ons land verspreidt en zijn erg verdrietig over de eerste Yanomami-sterfgevallen. Onze sjamanen werken non-stop om deze xawara (epidemie) tegen te gaan. We zullen vechten en weerstand bieden. Hiervoor hebben we steun nodig van het Braziliaanse volk en van de hele wereld.'


De "#MinersOutCovidOut" -campagne is gelanceerd door verschillende Yanomami- en Ye'kwana-verenigingen en vele ondersteunende organisaties wereldwijd. De Yanomami hebben tot doel 100.000 mensen een petitie te laten ondertekenen waarin de regering van president Jair Bolsonaro wordt opgeroepen om de goudzoekers uit hun territorium te verdrijven - het grootste inheemse grondgebied van Brazilië. Het is sinds de jaren tachtig het doelwit van illegale goudwinning. Bij de goudzoekers in de jaren tachtig door malaria veroorzaakte epidemieën hebben een vijfde van de stambevolking in Brazilië en vele in Venezuela gedood.

Goudzoekers opereren in de buurt van een van de vele gemeenschappen van ongecontacteerde Yanomami, die bekend staan ​​als de Moxihatatea. Vooral ongecontacteerde stammen lopen het risico te worden uitgeroeid door ziekten waartegen ze niet immuun zijn.

Davi Kopenawa, een Yanomami-leider die bekend staat als de Dalai Lama van het regenwoud, waarschuwde onlangs de VN dat de ongecontacteerde Yanomami spoedig zouden kunnen worden uitgeroeid als er niets wordt gedaan om het grondgebied te beschermen.
Goudzoekers lijken de chaos veroorzaakt door het coronavirus te misbruiken en worden aangemoedigd door de pro-mijnbouw-houding van president Bolsonaro, met een toename van het Yanomami-land dat in maart door goudzoekers werd vernietigd in vergelijking met februari.

President Bolsonaro heeft landinvasies in inheemse gebieden actief aangemoedigd en heeft een wetsvoorstel ingediend om hun land te verkopen voor houtkap, mijnbouw, veeteelt en landbouw.

Fiona Watson, directrice van Survival's Research and Advocacy, zei dinsdag 2 juni 2020:
 De overleving van de Yanomami als volk hangt af van de verwijdering van de goudzoekers. Op het moment dat hun rivieren vervuild zijn met giftig kwik, hun bos wordt vernietigd, sterven hun kinderen aan malaria en vallen meer goudzoekers binnen onder dekking van de coronavirus pandemie. Er vindt een humanitaire catastrofe plaats. De Yanomami nemen het op tegen 20.000 goudzoekers en een president die vastbesloten is de inheemse volkeren van het land af te maken. Als de regering nu niets doet, kunnen we opnieuw getuige zijn van het erbarmelijke scenario van de goudkoorts in de jaren tachtig, toen een vijfde van de Yanomami-bevolking stierf aan ziekten als gevolg van een gebrek aan actie van de regering.'

Noot:
1. De campagne #ForaGarimpoForaCovid (#MinersOutCovidOut) is een initiatief van het Forum van Yanomami en Ye'kwana-leiders en de volgende organisaties: Hutukara Yanomami Association (HAY), Wanasseduume Ye'kwana Association (SEDUUME), Kumirayoma Yanomami Women's Association (AMYK) ), Texoli Ninam Association of Roraima State (TANER) en de Yanomami Association of the River Cauaburis and Affluentes (AYRCA). 

2, De campagne wordt georganiseerd met de steun van: APIB (het netwerk van inheemse organisaties van Brazilië), COIAB (coördinerende instantie van inheemse organisaties van de Braziliaanse Amazone), ISA (Socio -milieu-instituut), Survival International, Greenpeace Brazilië, Conectas Human Rights, Amnesty International, RCA (Amazonian Co-operation Network), Igarapé Institute, Rainforest Foundation US en Rainforest Foundation Norway. 

3. Als onderdeel van de campagne hebben ISA en de Federal University of Minas Gerais een rapport gepubliceerd over de impact van goudwinning op de Yanomami. Volgens hun onderzoek zou 40% van de Yanomami die in de buurt van de illegale goudmijnen wonen besmet kunnen raken met Covid-19. 

4. Het radarbewakingssysteem van ISA, Sirad, heeft een toename van de goudwinning waargenomen. Uit de resultaten van Sirad blijkt dat sinds de eerste analyses 1.925 hectare bos is aangetast dat door illegale mijnbouw is aangetast. Alleen al in maart 2020 werd 114 hectare bos vernietigd door goudzoekers. 

5. Na een lange internationale campagne onder leiding van Davi Kopenawa, Survival en de CCPY (Pro Yanomami Commission), werd het Yanomami-land in Brazilië in 1992 definitief afgebakend als het 'Yanomami-park'. In combinatie met het Yanomami-grondgebied in Venezuela is het het grootste gebied van regenwoud onder inheemse controle overal ter wereld.

(SNOOP Suriname/Survival International/YouTube)  

Zorgen ziekenhuizen over capaciteit aan zowel personeel als voorzieningen

'Wij heb- ben vijf ic- bedden waarvan er vier bezet zijn door Covid-19-patiënten'

'Het wordt rampzalig ernstig als de aantallen aan positieven de komende dagen hetzelfde blijven'


Door het toenemende aantal Covid-19-besmettingen neemt de werkdruk op zorgpersoneel toe en zal de vermoeidheid ook haar tol eisen. Een ander zorgpunt is de capaciteit aan zowel personeel als voorzieningen, zoals bedden op de intensive care (ic), medische apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen bij de behandeling van patiënten met het coronavirus. 

Bij het Sint Vincentiusziekenhuis is de situatie al zeer nijpend. 'Wij hebben vijf ic-bedden ter beschikking waarvan er vier bezet zijn door Covid-19-patiënten', zegt directeur Manodj Hindori van het Sint Vincentiusziekenhuis vandaag, woensdag 3 juni 2020, in de Ware Tijd.

Daarnaast heeft het ziekenhuis een tekort aan ic-verpleegkundigen. De situatie van de patiënten wordt intensief in de gaten gehouden. 'Daardoor is de druk op de beschikbare ic-verpleegkundigen enorm hoog. Zij moeten lange shifts draaien, maar ondanks vermoeidheidsverschijnselen is hun motivatie om goede zorg te verlenen aan de patiënten nog hoog.'

Het gebruik van beschermende uitrusting zoals kleding, handschoenen en mondkapjes is volgens Hindori bij Covid-19-patiënten heel hoog, want na elke behandeling moeten ze worden vernieuwd. 'Wereldwijd is er een schaarste en als je ze al vindt zijn ze enorm duur. Gelukkig hebben wij hierin ondersteuning gekregen van het ministerie van Volksgezondheid en van donoren in de samenleving, maar het gebruik gaat echt hard.'

Het tekort geldt ook voor medische benodigdheden voor de ic in het algemeen. 'Er is bijvoorbeeld enorme behoefte aan infuuspompen om de medicatie gedoseerd toe te dienen en uitzuigapparaten om slijm uit te zuigen. We hebben vernomen dat het Su4Su-fonds de ziekenhuizen zal bijstaan bij het inkopen van medische apparatuur en dat doet goed', zegt de directeur. Hij verwacht dat het aantal Covid-19-patiënten dat intensieve zorg en een beademingsplek nodig heeft drastisch zal toenemen. 'We maken ons enorm zorgen over het escalerende aantal besmettingen. We moeten er rekening mee houden, dat er landelijk een beperkte ic-capaciteit is en we zullen daarom het aantal ic-plekken in de ziekenhuizen moeten zien op te schalen.'

Hindori: 'Door het terugschroeven van het aantal opgenomen patiënten in de ziekenhuizen hebben we juist nu minder inkomsten. Met het beperkte geld dat we krijgen van de overheid en de zorgverzekeraars moeten we ons ziekenhuispersoneel normaal zien uit te betalen.' Extra tegenvaller is de negatieve koersontwikkeling. 'Want de meeste medische materialen worden geïmporteerd.'

Maar, het Sint Vincentiusziekenhuis neemt ondanks alles zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. 'We moeten roeien met de riemen die we hebben. Het ic-personeel zet zich dag en nacht in om de best mogelijke zorg te bieden aan de patiënten.' 

Indien het aantal coronabesmettingen in de trend van de afgelopen dagen doorgaat, stevent Suriname af op een rampzalige situatie. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) maakt momenteel zorgpersoneel vrij om een verwachte influx van Covid-19-patiënten te kunnen behandelen. 'De situatie is zeer ernstig', zegt AZP-directrice Claudia Marica-Redan. 'Het wordt rampzalig ernstig als deze aantallen aan positieven de komende dagen hetzelfde blijven.'

De druk zal een zware wissel trekken op het zorgpersoneel van de Intensive Care-afdeling. Medici van andere afdelingen en ook van de verpleging zijn al stand-by. Marica-Redan: 'Het blijft een heel grote uitdaging, omdat wij een zeer fragiel zorgsysteem hebben. De samenleving moet zich houden aan de strikte Covid-regels.'

Afgeserveerde Abdoel (NDP): 'Ik schaam me niet om het aantal stemmen dat ik heb gehaald'

'Zelfs zij die veel beter dan mij waren werden niet herkozen door het volk'


Amzad Abdoel, de scheidende fractieleider van de NDP, vindt dat het nu tijd is voor hem om een nieuw hoofdstuk te beginnen. 'Ik buig mijn hoofd voor het besluit van het volk. Echter zal ik niet stoppen met politiek voeren. Ik ben niet in het parlement, maar mijn partij is wel daar en is sterk vertegenwoordigd. De nieuwe fractie mag volledig rekenen op mijn ondersteuning. Nu is mijn beurt om aan de zijlijn te staan en kritisch het beleid te volgen. Ik garandeer u dat ik het met alle plezier zal doen. Met een opgeheven hoofd en een dankbaar hart zal ik verder door het leven gaan', zegt Abdoel vandaag, woensdag 3 juni 2020, op  Starnieuws. 

Het is voor Abdoel een eer geweest om tien jaren lang het volk te mogen dienen.

'In die tien jaren heb ik onder leiding van voorzitter Simons aan meer dan 400 wetten mogen meewerken. Wetten die soms kamerbreed werden gedragen en andere weer die zeer controversieel waren. Je moet als parlementariër sterk in je schoenen kunnen staan om altijd een uitgesproken mening te kunnen en te mogen hebben. Die had ik en heb ik nog steeds. Ik draag niets op mijn geweten daar ik weet dat er een sterk fundament is gelegd in het parlement waarop anderen kunnen voortbouwen.'

Abdoel zegt  dat hij zijn werk gedaan heeft op basis van de rol die hij moest vervullen als fractieleider.

'Mensen onthouden vaak het controversiële deel van je werk maar vergeten al het goede dat gedaan is. Gelukkig zijn de handelingen van het parlement voor eeuwig. Ik ben niet gekozen en dat doet niet pijn. In de tien jaren heb ik geleerd dat zelfs zij die veel beter dan mij waren niet herkozen werden door het volk. Ook schaam ik me niet om de aantal stemmen dat ik heb gehaald (117...). Men moet ooit nagaan hoeveel stemmen een legende als Otmar Rodgers haalde. Stemmen binnenhalen moet een aangelegenheid zijn van de partij. Mijn partij moet groot zijn en groter dan ooit worden. Ik heb eerder aangekaart dat een verkiezingsdag een dag is waarop de democratie wordt gevierd.'

'Nogmaals mijn hartelijke dank aan eenieder die mij heeft ondersteund in het bijzonder president Bouterse en voorzitter Simons. It's time to start a new chapter. Een dat ik graag wil beginnen met helpen overwinnen van het Covid-19 virus. Blijft u alstublieft thuis en volgt u alle adviezen van de deskundigen.'

Verklaring waarnemers OAS over verloop verkiezingen

'Er verandert niks meer aan officieuze cijfers van het ministerie van BiZa'


Voor de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is duidelijk, dat er niks meer veranderd aan de officieuze cijfers die bekendgemaakt zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ruim 99% van de uitslagen van de verkiezingen zijn bekend. 

De missie heeft geen reden om aan te nemen, dat de officiële resultaten op dit punt in aanzienlijke mate zullen variëren, wordt in onderstaande gisteren, dinsdag 2juni 2020, uitgebrachte verklaring meegedeeld.


Politie Bonaire: 'On de binnenstad sprake van toenemend geweld en overlast'

Agenten geconfronteerd met verzet en geweld in weekend


De politie zag zich het afgelopen weekend genoodzaakt meerdere waarschuwingsschoten te lossen. Een keer verzette een verdachte zich tegen zijn aanhouding waarna omstanders zich ermee gingen bemoeien en de politieagenten bedreigden, bij een ander incident reageerden de vechtenden niet op de sommatie om op te houden. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 3 juni 2020.

De politie geeft aan, dat er in de binnenstad sprake is van toenemend geweld en overlast die dit veroorzaakt. Zij zegt nadrukkelijker aanwezig te zullen zijn.

In de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 mei werd tijdens een patrouille op de Kaya L.D. Gerharts een dienstdoende agent beledigd door een overstekende voetganger. Nadat de voetganger hierop werd aangesproken ging iemand anders zich ermee te bemoeien. Deze persoon begon de politie te beledigen en gaf geen gehoor aan de bevelen van de politie. Daarom werd overgegaan tot aanhouding van de 31-jarige man, waarbij de verdachte zich verzette. Vervolgens begon een groot aantal omstanders zich ermee te bemoeien en bedreigingen te uiten richting de politieagenten. Een agent zag zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen waarop door de menigte echter niet werd gereageerd. Om de rust te herstellen werd er door een andere agent nog een waarschuwingsschot gelost.

Een dag later was het weer raak.

Zondagochtend omstreeks 3.00 uur werd er in het centrumgebied preventief gepatrouilleerd door de politie. Een bestuurder van een auto ging demonstratief feveren in het bijzijn van de politie en de aanwezige menigte, en reed vervolgens weg. Er werd een achtervolging ingezet die in Nort Saliña eindigde. De 28- jarige bestuurder van de auto, een man met de initialen Y.J.C., werd aangehouden wegens het in gevaar brengen van verkeer en verzet tijdens zijn aanhouding. De medepassagier, een man van 26 jaar met de initialen J.M.M.B., werd aangehouden wegens het niet voldoen aan de identificatieplicht. De auto werd in beslag genomen. Even later kregen in het centrum van Kralendijk twee personen ruzie. 

Regering Aruba werkt hard aan het heropenen van de grenzen

'Plan om half juni de grenzen te openen voor reizigers, maar definitieve datum staat nog niet vast'


De regering werkt hard aan het heropenen van de grenzen. Dat meldde minister-president Evelyn Wever-Croes maandagavond, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 3 juni 2020.


Ze bevestigde, dat het plan is om half juni de grenzen weer te openen voor reizigers, maar dat een definitieve datum nog niet vaststaat. 'Onze minister van Toerisme, Dangui Oduber, doet zijn uiterste best. Het punt is dat er heel veel mensen in de toeristische sector werken en die moeten allemaal worden klaargestoomd voor het nieuwe normaal. Daarbij houden we veel rekening met de gezondheid van onze bevolking.'

De Aruba Tourism Authority heeft de afgelopen tijd een aantal cursussen en trainingen verzorgd, om het personeel goed voor te bereiden om de ontvangst van toeristen. Zodra de regering een beslissing heeft genomen over de heropening van de grenzen, wordt de bevolking geïnformeerd.

Wever-Croes benadrukte dat de bevolking zelf ook moet helpen. 'Ik heb met bezorgdheid kennisgenomen van groepen mensen die genoten van een gezellig samenzijn. Probleem was wel, dat ze veel te dicht bij elkaar waren en veel rommel op het strand achterlieten. Dat kunnen we niet hebben als er weer toeristen zijn.'

'Als grenzen Curaçao niet spoedig volledig openen zullen er veel gedwongen faillissementen komen'

Van der Valk van Kontiki Beach Resort doet dringend beroep op regering


De enige manier om de economie (lees: het toerisme) weer op te kunnen starten is door de grenzen volledig open te stellen met inachtneming van de juiste veiligheids- en gezondheidsprotocollen. 'Als dat niet spoedig gebeurt zullen er veel gedwongen faillissementen komen en belanden er meer en meer mensen die in onze branche werkzaam zijn op straat, met alle gevolgen van dien. Zie Santa Barbara Resort', aldus Terentius ‘Terence’ van der Valk van Kontiki Beach Resort Curaçao, vandaag, woensdag 3 juni 2020  in het Antilliaans Dagblad.

'Het opstarten kan dan niet meer op korte termijn en dan zullen we als Curaçao het toerisme weer van nul moeten opbouwen. Dit gaat dus jaren duren, waardoor we de toeristische strijd met andere landen gaan verliezen, aan landen die wél voortvarend te werk zijn gegaan. Een economische malaise die zijn weerga niet kent staat ons dan te wachten.'

Van der Valk Kontiki, Cabana Beach, Wet & Wild en Mood Beach bieden direct en indirect werkgelegenheid en daarmee inkomen aan ruim 275 gezinnen op Curaçao. 'Bij het uitblijven van duidelijkheid en het op korte termijn openstellen van de grenzen, is het voor ons heel erg moeilijk om ontslag op grote schaal te voorkomen', zegt de directeur. ,

'De reeds gestarte nieuwbouw en uitbreiding van ons resort zal door het uitblijven van duidelijkheid over wanneer de grenzen opengaan, noodgedwongen gestaakt worden. De 50 extra arbeidsplaatsen die hierdoor gecreëerd worden zullen eveneens verloren gaan. Als werkgever en ondernemer dringen we er bij de overheid op aan om op zeer korte termijn het toerisme onder genoemde voorwaarden toe te laten op dushi Kòrsou.'

Waar het Van der Valk om gaat is te wijzen op ‘de keerzijde van de coronamaatregelen’. 'Laat me vooropstellen dat we geen medische achtergrond hebben, laat staan experts zijn op het gebied van virussen. Wij zijn ondernemers in de toeristische sector, de grootste en meest groeiende branche van Curaçao.'

Van der Valk stelt dat de keuzes van de lokale autoriteiten om de grenzen te sluiten en orde op zaken te stellen ‘van zeer grote waarde zijn geweest’ en op die manier is een piek in het aantal virussen voorkomen ‘waar we op dat moment niet op voorbereid waren’.

Personeel gevangenis Curaçao schiet zeker vijf drones uit de lucht

Met drones wordt getracht smokkelwaar de gevangenis in te krijgen


Personeel van Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) heeft in de afgelopen weken zeker vijf drones neergeschoten waarmee getracht werd smokkelwaar de gevangenis in te krijgen. Dat bevestigt gevangenisdirecteur Urny Floran vandaag, woensdag 3 juni 2020, het Antilliaans Dagblad. 

De drones konden dankzij de anti-drone apparatuur van SDKK tijdig worden gedetecteerd en vervolgens neergeschoten. De installatie stuurt een signaal uit waarmee de drones tijdelijk geblokkeerd worden in hun beweging.

'Wij krijgen dan de kans om ze neer te schieten', zo legt Floran uit. 'En dat hebben we de afgelopen weken verschillende keren succesvol kunnen doen.'De neergeschoten drones droegen drugs bij zich, maar ook scheermesjes, lijm, mobiele telefoons en alcohol.

In sommige gevallen heeft de directie een vermoeden voor wie de smokkelwaar bestemd was, in andere gevallen weer niet. Daar wordt nu onderzoek naar verricht, aldus Floran.

Het gebruik van drones om smokkelwaar in de gevangenis te krijgen, is geen nieuw probleem. Juist om dit aan te pakken is ruim een jaar geleden besloten anti-drone apparatuur bij SDKK te installeren. Floran legt uit, dat de installatie eind 2019 klaar was, maar dat het apparaat pas sinds ongeveer anderhalve maand operationeel is. 'Sindsdien hebben we ook resultaat kunnen boeken', aldus de gevangenisdirecteur.

In mei 2019 erkende minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie dat de drones boven de gevangenis een probleem vormden dat dringend moest worden aangepakt. De Justitie-minister kondigde toen in dit kader het traject aan om van de gevangenis een anti-drone omgeving te maken.

Ex-werknemers Refineria Isla Curaçao: 'Allen overgaan en doorbetaald na 30 juni of geen'

PWFC: Desnoods na 30 juni tegen helft van salaris 


De ex-werknemers van Refineria Isla, sinds begin dit jaar op de payroll van overheids-nv’s CRU/RdK, hebben zich op het standpunt gesteld dat allen overgaan en doorbetaald worden na 30 juni of geen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 3 juni 2020.

Na beëindiging van het leasecontract met Isla/PdVSA per 31 december 2019 namen Curaçao Refinery Utilities (CRU) en Refineria di Kòrsou (RdK) het op zich om alle personeelsleden van de raffinaderij gedurende maximaal zes maanden over te nemen en volledig door te betalen, in afwachting van overname van de raffinaderij door Klesch Group. Klesch heeft, mede door de coronacrisis, (veel) meer tijd nodig. Tot december 2020.

Maar, intussen is het zeer de vraag of de deal met Klesch überhaupt nog wel doorgaat.

De petroleumindustrie is wereldwijd nauwelijks nog renderend en internationaal zijn banken erg terughoudend met financiering ervan.

De ontevreden leden hebben de Isla-bonden PWFC, Apri en STK een aantal eisen doorgegeven. De eerste is inzage in de contracten en afspraken met Klesch. De tweede is de ‘allen of geen’-conditie. En als derde geldt helderheid over de gelden van Isla/PdVSA bij Girobank, waar een moratorium op rust, maar die deels bestemd zijn voor de volgende tranches van hun afvloeiingsregeling.

PWFC-voorman Angelo Meyer geeft toe, dat de leden zich ‘scherp’ opstellen. Sinds de geruchten rondgaan dat na 30 juni lang niet alle werkers kunnen blijven, hebben de bonden opheldering gevraagd aan de regering. Vorige week zijn de gesprekken gestart met interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy van RdK. Onder meer over de nieuwe structuur van CRU, hoeveel in dienst kunnen blijven, hoeveel parttime en hoe zoveel mogelijk aannemerswerk kunnen doen.

Goudzoeker op goudconcessie te Mamaini in district Brokopondo doodgeschoten

Braziliaanse bende overvalt goud- zoekerskamp


Goudzoeker Praveeen Kandhaila is dinsdagmiddag doodgeschoten op een goudconcessie te Mamaini in het district Brokopondo. De politie kon nog niet met zekerheid aangeven of het om een roofmoord gaat. Een onderzoeksteam is ter plaatse voor onderzoek. 

Volgens De Ware Tijd van vandaag, woensdag 3 juni 2020, stormden enkele mannen van Braziliaanse komaf het kamp binnen en werd één van de arbeiders neerschoten. Het slachtoffer liet ter plaatse het leven. Het lijk is voor obductie in beslag genomen.

Het is vooralsnog onduidelijk of de verdachten spullen hebben buit gemaakt. Naar verluidt gaat het waarschijnlijk om dezelfde bende die eerder had toegeslagen bij de goudconcessie. De eerste keer was niet zo lang geleden.

De verschillende eenheden van de politie, waaronder de forensische opsporing en rechercheurs, zijn nog ter plaatse bezig met het onderzoek. De zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname.

Prijzen producten supermarkten schrikbarend omhoog gegaan

(Bron foto: Starnieuws)
'Wat voor reden is er om prijzen zo te verhogen, terwijl de koers juist is gedaald'

'Nu is de winkel van Chotelal een van de duurste geworden'


Veel winkels hebben de afgelopen dagen hun winkels gesloten, nadat bekend werd dat er veel Covid-19 besmettingen zijn. Sommige winkels openen enkele uren hun deuren, terwijl andere alleen via een luik producten verkopen. Vanaf maandag hebben veel mensen extra inkopen gedaan, omdat de situatie onoverzichtelijk aan het worden is, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 3 juni 2020. 

'Het is verschrikkelijk. Babymelk Lactogen 2 is in één dag van Srd 55 per blik van 400 gram, naar Srd 74.50 gegaan. Zo'n blik gaat nauwelijks een week mee. Het zal erg moeilijk worden om baby's te voeden. Zoveel mensen hebben het al moeilijk. Een pak pampers is van Srd 115 naar Srd 156 gegaan. Dit is heel erg. Wat voor reden is er om de prijzen zo te verhogen, terwijl de koers juist is gedaald', vraagt een moeder van een baby van 8 maanden zich af. 'Ik ben bang dat veel kinderen ondervoed zullen raken', voegt zij toe.

Ook bij Chotelal zijn de prijzen schrikbarend omhoog gegaan. 'Het lijkt alsof hij alleen vóór de verkiezingen van de Surinamers hield. Nu is de winkel een van de duurste geworden', zegt een man die elke week inkopen deed in deze winkel.

'Ik ging niet meer naar een gewone winkel, alleen voor brood en melk, maar nu ben ik echt geschrokken. Nu met lockdown en sluiting van markten, weet ik niet hoe wij het hoofd boven water gaan houden', zegt de man die landbouwer is.

Nagenoeg alle producten zijn in prijs verhoogd. 'Een pakje gist van Srd 1,25 is nu ineens Srd 3', zegt een huisvrouw. 'Ik weet echt niet hoe wij nog zullen uitkomen.'

Nieuw personeel Esther Stichting ontvangt geen salaris, maar slechts voorschot

Medewerk- (st)ers in november 2019 en januari dit jaar in dienst genomen


Ongeveer dertig personen die in november 2019 en januari dit jaar in dienst zijn genomen bij de Esther Stichting hebben timmer een salaris ontvangen. Dit zeggen 'ingewijden' dinsdag 2 juni 2020 in de Ware Tijd. Ze kregen wel een voorschot van Srd 1.000 per maand, maar voor mei is ook dit bedrag uitgebleven. 

Toen deze medewerk(st)ers contact maakten met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) werd hen gezegd, dat er geen geld is, maar dat er wel naar toe gewerkt wordt, dat de mensen krijgen waarop ze recht hebben.

Mensen zijn aangetrokken, omdat er een personeelstekort was. Het gaat om verpleegsters, keukenpersoneel, portiers, wasserijmedewerkers en administratieve krachten. Ze zouden drie maanden moeten werken voordat ze salaris zouden ontvangen. Een bron vertelt, dat er niet alleen bij Esther Stichting mensen in dienst zijn genomen, maar ook bij andere dienstonderdelen.

De gedupeerden zijn ook boos dat iemand die in maart is begonnen met werken al een vaste aanstelling heeft. 'Wij vragen ons af hoe dat kan. Hoe staat het met hen die het vorig jaar in dienst zijn getreden?' 

Directrice Liefda Somo van Esther Stichting was niet bereikbaar. Twee weken geleden had de Ware Tijd de kwestie al aangekaart bij de directrice van SoZaVo, Angela Salmo, die toen had beloofd te onderzoeken wat er gaande is...

Woning aan de Van Kallenweg, Wintiwai, in de as gelegd

Bewoner zou met brandstichting zijn bedreigd door een buurman...


Een laagbouw woning is dinsdagochtend 2 juni 2020 tegen kwart voor twaalf volledig afgebrand aan de Van Kallenweg, een zijstraat van de Indira Gandhiweg, Wintiwai. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, aldus de Ware Tijd en Waterkant.net.

De bewoner was op weg naar huis toen hij merkte dat zijn woning in brand stond. De buren hadden intussen de brandweer ingeschakeld, maar die kon niet veel uitrichten.

De woning, die niet tegen brand was verzekerd, ging met inboedel en al in vlammen op. Enkele schroten van een belendend pand liepen schroeischade op.

Uit het voorlopig onderzoek blijkt dat de bewoner van het afgebrande huis eerder was bedreigd door een buurman. Die zou daarbij hebben gezegd de woning in brand te zullen steken. De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend.

Onderzoek zal moeten uitwijzen of er inderdaad sprake is geweest van brandstichting. De politie van Latour is belast met het onderzoek.

Extra patrouilles, repatriëringsvluchten voorlopig opgeschort

Aantal controleposten aan de grenzen en in het binnenland verruimd


De persconferenties van het Covid-19 Managementteam hebben sinds dinsdag 2 juni 2020 een nieuw gezicht gekregen: vrijwel iedereen aan de tafel droeg een masker of neus/mondbedekking. Zowel kolonel Daniëlle Veira als onderdirectrice van het Directoraat Nationale Veiligheid majoor Gwendoline Babel, gaven op de Covid-19 persconferentie aan, dat niet alleen het aantal controleposten aan de grenzen en in het binnenland verruimd zijn, maar dat ook de surveillances en patrouilles opgevoerd zijn.

De Nickerie- en Corantijnrivier, te South Drain, Wakai, de backtrack route, Burnside, de dijk bij Totness en andere posten hebben extra bemensing gekregen. Benadrukt werd, dat de controleposten en checkpoints, net als alle andere maatregelen, er niet zijn om mensen te duperen, maar om de hele gemeenschap te helpen beschermen, en er werd weer opgeroepen tot de medewerking van een ieder.


Veira zei ook, dat tot nader order de repatriëringsvluchten zijn opgeschort, omdat de capaciteit aan mankracht en quarantaineplekken, maar ook eventuele opvang van positieve gevallen, met de nieuwe situatie nu ontoereikend zou zijn. De laatste exit screening van de repatrianten uit Nederland is maandag prima verlopen.

Veira ontkende, dat de districtscommissarissen in Sipaliwini Humphrey Jeroe of Yvonne Pinas in de Anthony Nesty Sporthal, ANS, waren geweest, maar er zijn wel berichten, dat andere mogelijk besmette personen of mensen die met besmette personen in contact zijn geweest, waaronder een rekruut, in de ANS waren de laatste dagen. Dat was de reden, dat de werkzaamheden gestaakt werden en de ANS volledig ontsmet werd, waarna het werk weer verder kon dinsdag.

Kolonel Veira zei, dat indien er een totale lockdown vereist is, omdat de gezondheid van de gemeenschap dat vereist, die alleen zal komen na overleg tussen alle relevante actoren en met goede overweging van alle mogelijke aspecten. Het wordt inderdaad wel overwogen en besproken, maar alle stakeholders worden geraadpleegd en bij beslissingen betrokken.