woensdag 3 juni 2020

Zeker 127 journalisten afgelopen drie maanden overleden aan coronavirus, bijna helft in Latijns-Amerika

Peru telt meeste slachtoffers (15), gevolgd door Brazilië en Mexico (elk 13) en Ecuador en VS beide met 12 doden

Journalisten interviewen een man die zei dat hij besmet was met coronavirus terwijl hij protesteerde buiten het Nationaal Paleis in Mexico-Stad (Reuters)    
'Deze pandemie heeft de werkomstandigheden van journalisten blootgelegd'


Minstens 127 actieve journalisten zijn de afgelopen drie maanden overleden aan het coronavirus waarvan bijna de helft in Latijns-Amerika, meldt de non-gouvernementele organisatie Emblema de Prensa (PEC) dinsdag 2 juni 2020.

Ten minste twee derde van deze sterfgevallen hield rechtstreeks verband met de journalistieke activiteiten van de overledene, aldus de PEC, om te onderstrepen dat het werkelijke aantal bij de pandemie omgekomen communicatieprofessionals hoger zou kunnen zijn, aangezien veel gevallen niet werden geregistreerd.

Per land heeft Peru de meeste slachtoffers geregistreerd (15), gevolgd door Brazilië en Mexico (elk 13) en Ecuador en de Verenigde Staten, beide met 12 doden.



Honderden andere journalisten raakten besmet met de ziekte en de pandemie dwong ook de tijdelijke sluiting van tal van mediakanalen, zei PEC, dat al zijn gegevens had verkregen van de telling van nationale journalistenverenigingen, lokale media en medewerkers van de organisatie.

'Mediamedewerkers spelen een belangrijke rol in de strijd tegen het nieuwe virus, ze moeten verslag uitbrengen over de verspreiding van de ziekte en verscheidene zijn overleden bij gebrek aan adequate beschermingsmaatregelen bij de uitoefening van hun activiteit', aldus PEC-secretaris-generaal Blaise Lempen.

Zuliana Lainez, algemeen secretaris van de Asociación Nacional de Periodistas del Perú (ANP) in Peru, van haar kant, betreurt het hoge aantal doden. 'Deze pandemie heeft de werkomstandigheden van journalisten blootgelegd', vertelde zij aan The Guardian.



Het Committee to Protect Journalists heeft van haar kant aangegeven, dat het de dood van journalisten probeert op te sporen, maar gaf aan dat het een moeilijke taak is om te bevestigen hoeveel van hen tijdens hun professionele werk besmet zijn geraakt. 'Veel journalisten in Latijns-Amerika missen de basisbeschermingsmiddelen om zichzelf en hun bronnen te beschermen tijdens het rapporteren', zegt Natalie Southwick, coördinatrice voor Zuid-Amerika.



In Europa vielen 23 doden, 17 in Azië, 13 in Noord-Amerika en 12 in Afrika, aldus de organisatie, die vaak gegevens verzamelt over aanvallen op het journalistieke beroep.


(SNOOP Suriname/InfoBae/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten