zaterdag 4 april 2020

Ministerie van Volksgezondheid zeer ontstemd dat media naam eerste Covid-19-dode hebben bekendgemaakt

'De kinderen hebben het via de media moeten vernemen, dit mag zich nooit meer herhalen'


Het ministerie van Volksgezondheid laat zaterdag 4 april 2020 via het Nationaal Informatie Instituut, NII, weten 'zeer ontstemd' te zijn over de diverse berichtgevingen in de media en op social media over de eerste Covid-19 overledene vrijdag. 

Reeds voordat de autoriteiten de familie goed op de hoogte had kunnen stellen, hadden diverse media en anderen via Facebook al naam en toenaam en foto van de overledene rondgestuurd. 'Het is toch onmenselijk en verschrikkelijk dat met het leed van de familie op deze manier wordt omgegaan? De kinderen hebben het via de media moeten vernemen. Dit mag zich nooit meer herhalen', zegt directrice van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, namens het ministerie.

Maar, minister Antoine Elias van Volksgezondheid zei donderdag tijdens de persconferentie van het Covid-19 Managementteam, dat de echtgenote van de overledene, aanwezig was tijdens het overlijden van haar man. Maar, Jessurun beweert dus dat de familie het via de media heeft moeten vernemen.

Jessurun die zelf ook arts is, benadrukt dat er wetgeving is voor wat betreft de privacy van patiënten. 'Vanaf het begin hebben mensen er plezier in gehad om persoonlijke informatie van de patiënten en nu ook van de overledene te verspreiden.'

Ze benadrukt, dat dit eenieder kan overkomen. Verscheidene malen is benadrukt om geen persoonlijke informatie te verspreiden over de Covid-19 gerelateerde personen. 'Dit werkt zeer emotioneel op deze mensen en hun privacy wordt enorm geschaad.' 

Jessurun vraagt zich af wat voor meerwaarde de samenleving en de verspreiders kunnen hebben als ze precies weten om wie het gaat. 'Is de ene persoon meer waard dan de andere? Zijn we niet allemaal gelijk? Maar, nu worden familieleden gestigmatiseerd en dat ligt aan deze berichtgevingen', beweert Jessurun. De familie van deze personen worden anders bekeken. Zo heeft de familie van de overledene gisteren hun ongenoegen geuit aan de directrice. Ze ervaren dit als zeer emotioneel.

'De directrice verwacht van de samenleving, dat iedereen zich kritisch opstelt naar dit vraagstuk, want dit kan eenieder overkomen. Ook van de media verwacht ze dat ze beeldmateriaal, naam en toenaam van patiënten en/of overledene niet publiceren, omdat dit alleen maar voor ellende zorgt.'

Ter extra informatie dit bericht van Starnieuws van vrijdag waarin duidelijk wordt gesteld:
 
'(....) Starnieuws heeft bevestiging gekregen van zijn heengaan. De naaste familie is al op de hoogte gesteld. (....)'


https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/57940

Militair aangehouden voor schenden avondklok

Avondklok geldt ook voor militairen en agenten tenzij ze een dienst draaien


Een militair is in de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 april 2020 aangehouden, omdat hij zich niet heeft gehouden aan de partiële lockdown ofwel avondklok. De man is aan de Militaire Politie overgedragen, aldus de Ware Tijd. 

Nadat president Desi Bouterse op 27 maart tijdens een televisietoespraak de partiële lockdown aankondigde, benadrukte luitenant Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) dat de beperking ook geldt voor militairen en politie tenzij ze een dienst draaien.

Vrijdag onderstreepte Slijngard nog tijdens de dagelijkse persconferentie van het Covid-19 Managementteam nogmaals, dat de regels van de partiële lockdown 'in hun algemeenheid voor eenieder gelden'.

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in totaal zeven personen in Paramaribo aangehouden, die het verbod om tussen acht uur 's avonds en zes uur 's morgens op straat te zijn hebben geschonden. Een van de ongehoorzame burgers was onder invloed van alcohol.

Tijdens de controle kwam de politie een wegbarricade tegen op de hoek van de Toekomst- en Martin Luther Kingweg. Er werden geen personen ter plaatse aangetroffen.

Wayne Telgt, verdacht van seksueel misbruik minderjarig meisje, plotseling weer op tv

Telgt te zien als interviewer in 'In de Branding' van Apintie TV


De Ware Tijd online bericht zaterdagavond 4 april 2020 dat Wayne Telgt, die eind vorig jaar werd aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van een minderjarig meisje, weer normaal op tv te zien is. 

Hij dook vrijdag op als interviewer in het actualiteitenprogramma 'In de Branding' van Apintie TV, waar hij als omroeper en presentator werkte.

Het vermeende slachtoffer, een zestienjarig meisje, presenteerde toentertijd een kinderprogramma bij Apintie TV. Telgt is sinds de aanklacht niet meer in het openbaar verschenen. Telgt was voor de Ware Tijd onbereikbaar voor een reactie.

De rechtszaak van Telgt stond op 26 februari op de rol. Maar, hij verscheen niet. Zijn advocaat Benito Pick had een bezwaarschrift ingediend bij het Hof tegen zijn dagvaarding.

Telgt, die ook een prominente rol vervulde binnen de Nationale Partij Suriname, legde na zijn aanhouding al zijn functies binnen die partij neer.

Bewaking voor thuis-quarantaine kost mensen maar liefst Srd 9.500

Diverse mensen die in thuis-quarantaine zouden willen, kunnen zich dat niet permitteren

'Er wordt geld gemaakt op ons'


Veel mensen die thuis in quarantaine willen klagen over de Srd 9.500 die betaald moet worden voor bewaking. Een deel van de mensen dat in thuis-quarantaine zou willen, kan zich dat niet permitteren, aldus Starnieuws zaterdag 4 april 2020.

De meeste mensen die uit Miami, Florida (VS), en de Braziliaanse stad Belem zijn aangekomen, zijn tevreden over de opvangfaciliteiten van de overheid. Daarover wordt niet geklaagd.

'Ik zou graag in mijn eigen omgeving willen zijn, maar het bedrag gelijk cash betalen is voor mij niet mogelijk', zegt een ingezetene. Doordat ze gestrand waren in het buitenland, zijn ze door hun geld heen. Sommigen hebben geld van familieleden geleend om de dagen in het buitenland door te kunnen komen. Anderen die het wat beter hebben, vinden het heel goed dat ze naar huis kunnen gaan. Zij hebben dat geld wel ervoor over.

'Er wordt geld gemaakt op ons', is de meest gehoorde klacht. Mensen hebben openlijk hun mening gegeven dat zo'n hoog - niet gespecificeerd - bedrag gevraagd wordt voor de bewaking.

Nurmohamed (VHP):: 'Vijf jaar lang was er geld voor populistische projecten, niet voor gezondheidszorg'

'Regering heeft gezondheidssector opzettelijk verwaarloosd net als onderwijs'

'Nu komt men met een Wet Uitzonderingstoestand'


VHP-Assembleelid Riad Nurmohamedzegt zaterdag 4 april 2020 in het Dagblad Suriname, dat de huidige regering onderwijs en volksgezondheid zwaar heeft verwaarloosd vanaf dag één. 

'En nu zitten we opgescheept met een situatie waarin gezondheidsinstellingen zonder handschoenen en mondkapjes zitten. Het Wanica Ziekenhuis is afgekeurd door de WHO (World Health Organization). Het is een feit, dat de regering vijf jaren geleden opgeroepen werd door de VHP-fractie om de slechter wordende situatie in de gezondheidssector, met name in de ziekenhuizen, aan te pakken. Elk jaar kwamen de ziekenhuizen in de kranten. De voorzitter van de VHP heeft zelfs geprobeerd om in het buitenland middelen te halen voor de ziekenhuizen, dat zelfs is afgewezen door de president.'

Deze regering heeft de gezondheidssector opzettelijk verwaarloosd net als onderwijs, stelt Nurmohamed.

'Nu kunnen ze het Coronavirus niet optimaal aanpakken. Ze zijn vijf jaren lang bezig geweest populistische projecten uit te voeren, namelijk met geweldige gebouwen en wegen die uiteindelijk toch geen resultaat hebben geleverd. Zelfs het Wanica Ziekenhuis is afgekeurd door de WHO, want men heeft onvoldoende geld gestopt voor een goed project. De regering heeft zich bezig gehouden met showprojecten. En dit heeft allemaal ervoor gezorgd dat de gezondheidssector vandaag de dag in deplorabele toestand verkeert. Er zijn niet genoeg medicijnen, pleisters en schoonmaakmiddelen voor de ziekenhuizen.'

'Nu komt de regering met een uitzonderingswet. Maar, bij deze regering gaat de noodwet niet helpen. Er is een zeer slecht beleid uitgevoerd. Er is te veel geleend en meer uitgegeven dan dat er inkomsten waren. De conclusie is, dat de financieel-economische situatie niet te redden is door deze regering. De dollars zijn er niet om de broodnodige investeringen te plegen in de zorg. Geld voor populistische projecten was er wel, maar voor duurzame investering was er niet. Nu wordt de prijs betaald. Een uitzonderingstoestand gaat de problemen echt niet verhelpen', stelt Nurmohamed.

Door mankement aan vliegtuig zijn repatrianten vanuit Suriname, naar Nederland, gestrand

Zo'n 200 personen in twee hotels in Paramaribo ondergebracht, in quarantaine

Door overheid ingehuurd vliegtuig van TUI defect


Het Nederlands persbureau ANP bericht zaterdag 4 april 2020, dat zo'n 200 mensen die vrijdag vanuit Suriname naar Nederland teruggebracht zouden worden, zijn gestrand. Het door de overheid ingehuurde vliegtuig van TUI bleek een mankement te hebben. Alle passagiers zijn in twee hotels in Paramaribo ondergebracht. 

Dat heeft Jerry Slijngard, voorzitter van het Covid-19 Managementteam, zaterdag bevestigd aan het ANP.

De gestrande passagiers mogen de hotels niet verlaten, ze zijn formeel in quarantaine, zo hebben de Surinaamse autoriteiten besloten. Volgens Slijngard was dit nodig, omdat de groep Nederlanders samen met reizigers uit buurland Guyana in één ruimte zijn geweest.

De bedoeling is dat het TUI-toestel via Aruba naar Nederland vliegt zodat daar gestrande mensen mee terug kunnen naar Nederland. Ook enkele vakantiegangers die op Aruba wonen en in Suriname gestrand waren, behoren tot de groep passagiers.

Sham Binda vermoedt politieke agenda achter mogelijk uitroepen noodtoestand

'De NDP begint in te zien dat ze geen kans meer maakt op 25 mei'

'Is het aantoonbaar dat de avondklok bijdraagt aan het indammen van Covid-19?'


Voor ondernemer en politicus Sham Binda (VHP) is er nu geen noodzaak voor de Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand voor verdere bestrijding van Covid-19. Hij zegt zaterdag 4 april 2020 in het Dagblad Suriname, dat de samenleving grotendeels gehoor geeft aan de coronavirus maatregelen.

Zo wordt social distancing toegepast in supermarkten en bedrijven. Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden mogen medewerkers van diverse bedrijven van huis uit werken. Op de werkplek zijn hygiënevoorschriften verscherpt, zowel voor bezoekers, klanten en personeel.

Binda ziet geen burgerlijke ongehoorzaamheid als zodanig. 'Waarom moet je dan een noodtoestand afkondigen? Wat is het strategisch beleid achter de noodtoestand? Heeft men een programma uitgewerkt in samenspraak met alle relevante actoren, het bedrijfsleven en maatschappelijke groepen?', vraagt hij zich af.

De avondklok bijvoorbeeld kwam als een donderslag bij heldere hemel, terwijl menigeen zich afvraagt wat het praktisch nut is om tussen 20.00 uur en 06.00 uur het volk te verbieden zich op straat te begeven. 'Is het aantoonbaar dat de avondklok bijdraagt aan het indammen van Covid-19?'

Binda voert aan, dat op het moment de regering overgaat om allerlei zaken te verbieden, er alternatieven gepresenteerd moeten worden. Welk invloed een noodtoestand kan hebben op de kleine ondernemers, kan Binda niet aangeven daar het niet duidelijk is welke regelen de regering zal hanteren.

Daar Binda een adequate onderbouwing mist voor het uitroepen van een noodtoestand, proeft hij een politieke agenda. 'Ik zie geen andere reden dan de verkiezing te verschuiven. De NDP begint in te zien dat ze geen kans meer maakt op 25 mei. Ze hebben al genoeg ellende veroorzaakt en het wordt met de dag erger.' 

Dat vicepresident Ashwin Adhin verkondigd heeft, dat de verkiezingen wel doorgaan op 25 mei geniet geen geloofwaardigheid gezien het tempo waarmee de NDP de noodtoestand voorbereid. 'Zelfs Nederland, waar het aantal coronagevallen aanzienlijk is, heeft geen noodtoestand afgekondigd', aldus Binda.

EBGS-dominee Hesdie Stuart Zamuel (74) overleden

'Wij missen in broeder Zamuel een zeer toegewijde dienaar van de Heer van kerk en zending'


Hesdie Stuart Zamuel, dominee van de Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS), is vandaag, zaterdag 4 april 2020, overleden. Hij vierde op 19 maart nog zijn 74e verjaardag. Het nieuws van zijn overlijden wordt bevestigd door het provinciaal bestuur, aldus de Ware Tijd. 

Zamuel behaalde zijn doctoraat in de theologie aan de Universiteit van Kampen in Nederland.

In Suriname heeft hij twee termijnen de functie van praeses bekleed, inclusief zijn uitverkiezing tijdens de synode van augustus 2014. Hij was docent aan het Theologisch Seminarie der EBGS, dat hij ook heeft geleid als directeur (1990-1999) en was van 1987 tot en met 1996 voorzitter van het zendingsbestuur. In zijn kerkelijke loopbaan was hij verder negen jaar legerpredikant.

'Broeder Zamuel staat bekend als een man die God met wijsheid heeft gezegend', aldus het provinciaal bestuur. Hij wordt geprezen voor zijn theologische publicaties waarmee hij heeft geholpen de theologie vanuit een Surinaamse context te ontwikkelen.

Zamuel heeft verschillende kleine profeten uit het Oude Testament naar het Sranantongo vertaald. 'Wij missen in broeder Zamuel een zeer toegewijde dienaar van de Heer van kerk en zending.' 

Voor de EBGS een tweede klap in korte tijd. Op 27 februari overleed dominee Karel Zeefuik op 86-jarige leeftijd. Zeefuik was 'doctorandus in de theologie', promoveerde in 1973 aan de Universiteit Utrecht in de godgeleerdheid en stichtte het Surinaams Bijbel Comité, de voorloper van het nu ingeburgerde Surinaams Bijbelgenootschap.

Woning aan de Toscastraat door brand verwoest

Bejaarde bewoonster die in thuis-quarantaine verbleef ongedeerd


Een woning aan de Toscastraat, waar een bejaarde vrouw in thuis-quarantaine verbleef, is gisteravond tegen kwart voor negen in vlammen opgegaan. Niemand raakte gewond. Wel liep één van de drie voertuigen in de garage brandschade op. De woning was tegen brand verzekerd, aldus vandaag, zaterdag 4 april 2020, de Ware Tijf. 

Toen de brandweer arriveerde, stond het huis al in lichter laaie. De vrouw keek in de woonkamer naar televisie toen er een stroomschommeling was. Kort daarna rook ze een brandlucht uit haar slaapkamer. Toen ze poolshoogte nam, bleek het vuur al om zich heen te grijpen. De vrouw rende de woning uit en sloeg alarm bij de buren, die de brandweer inschakelden.


Bij aankomst kon de brandweer slechts nablussen en ervoor zorgen dat een belendend pand geen vlam vatte.

Leden van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) hebben de vrouw naar een andere locatie in Paramaribo gebracht voor verdere zorg.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De politie van Geyersvlijt is belast met het onderzoek.

Auto belandt in trens na aanrijding hoek Anamoestraat

(Bron foto's: Facebook)
Bestuurder weet ongedeerd uit zijn auto te komen


De bestuurder van deze auto kon zichzelf vanmorgen, zaterdag 4 april 2020, snel in veiligheid brengen, nadat zijn voertuig in de trens langs de Copernicusstraat was beland, na een aanrijding rond half elf op de hoek van de Anamoestraat in Paramaribo. Dit meldt Waterkant.net.

De automobilist reed over de Anamoestraat richting Jozef Israelstraat en had voorrang. Een andere automobilist reed over de Copernicusstraat. Bij de kruising verleende hij geen voorrang waardoor een aanrijding ontstond. Daarbij werd de auto van de gedupeerde zo hard geraakt, dat het voertuig in de trens terecht kwam.

De bestuurder wist zelf ongedeerd uit zijn auto te komen. Er raakte verder niemand gewond.

De politie kwam ter plekke en heeft de zaak in onderzoek. Een bergingsbedrijf werd ingeschakeld om het voertuig weer op het droge te krijgen.

Bekende radio-journalist en programmamaker Luciën Pinas (68) overleden

Oorzaak van zijn overlijden nog niet bekend, hij is thuis overleden

(Bron foto: G. Cheng Jr. / Bombelman.com)

De bekende radio-journalist en programmamaker Luciën Pinas is overleden. Radio Apintie heeft zijn heengaan overlijden inmiddels bekendgemaakt. Collega's reageren geschokt op het plotselinge overlijden van de 68-jarige reporter met onafscheidelijke pet en herkenbare wijze van interviewen en verslag doen waar dan ook. 

Pinas was deze week nog actief en heeft verschillende interviews gedaan. Hij was meer dan 30 jaar verbonden aan Apintie. Pinas was vader van 3 kinderen en auteur van 3 gedichtbundels

Wat de oorzaak is van zijn overlijden is, is nog niet bekend. Hij is thuis overleden.

VHP geeft ondersteuning aan alternatieve vormen van onderwijs op afstand

Multidisci- plinair team VHP onder leiding van Henri Ori werkt alternatieven uit


Leerlingen die nu verstoken zijn van onderwijs moeten snel alternatieven worden aangeboden. De VHP wil alle positieve krachten daarvoor bundelen. Zoals het nu ernaar uitziet zullen de scholen voor langere tijd nog gesloten zijn gelet op de risico’s van Covid-19, aldus de partij zaterdag 4 april 2020 in een persbericht. 

'Vele leerlingen kijken uit naar hun klasgenoten, leerkrachten en school. Vooral de examenkandidaten willen zich voorbereiden op hun schoolonderzoeken en examens. De VHP denkt vooral aan onze jonge kinderen van de basisschool en met name Voortgezet onderwijs voor junioren (MULO en LBO). 

In dit kader heeft de partij vrijdag een multidisciplinair team samengesteld onder leiding van prof. dr. Henri Ori om alternatieven uit te werken die verlichting kunnen brengen in het onderwijsveld. Alternatieven voor onderwijs moeten we zoeken in de sfeer van de inzet van radio, TV, computers en mobiele telefoons.

Gezien het gegeven, dat veel Surinamers in het bezit zijn van een tv, televisie het medium bij uitstek is, om de leerlingen te bereiken. Afstandsonderwijs via het netwerk en via laptops is mogelijk, maar veel leerlingen hebben thuis daarvoor mindere ICT-voorzieningen, zoals een stabiele toegang tot internet, computers en soms zelfs elektriciteit. 

Ons hart gaat ook naar de leerlingen van de verder gelegen districten. Tijdens het laatste Wereldkampioenschap Voetbal, zijn er infrastructurele maatregelen genomen om het volgen van het voetbal voor deze doelgroep mogelijk te maken. De VHP vindt dat we op dezelfde manier gebruik kunnen maken van deze ICT-infrastructuur om ook deze leerlingen in de districten te bereiken via de Televisie. 

De VHP zal deze ondersteuning aanbieden aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om zo onze kinderen professioneel te begeleiden. 

Inmiddels heeft de VHP al enkele TV stations benadert om zendtijd beschikbaar stellen. De TV kanalen 10.2, 14.2 en 7.3 hebben inmiddels positief gereageerd.'

Eenheden die tijdens avondklok belast zijn met controle dispensatiepasjes moeten instructies opvolgen'

'Bedrijven moeten hun productie voortzetten, willen wij als land niet in elkaar storten'


Eenheden die tijdens de partiële lockdown ofwel avondklok belast zijn met de controle van dispensatiepasjes, moeten de instructies die onder meer per schrijven zijn vastgelegd, opvolgen. Kolonel Jerry Slijngard zei gisteren tijdens de reguliere persconferentie van het Covid-19 Managementteam, dat het team vaak berichten ontvangt dat de pasjes, ondanks dat zij getekend en gestempeld zijn, door individuen niet altijd geaccepteerd worden als te zijn een pas die valide is. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, zaterdag 4 april 2020.

Hij vroeg de aandacht van de ambtenaren die belast zijn met de controle van deze pasjes om zich te houden aan de instructies die hierover gegeven zijn. Volgens Slijngard worden namelijk ernstige problemen ondervonden in de verdere uitvoering van werkzaamheden.

Hij benadrukte, dat er een algemene instructie per schrijven is vastgelegd dat vooral grote bedrijven die essentiële werkzaamheden uitvoeren, zoals Staatsolie, nutsbedrijven en productiebedrijven, op straat moeten zijn. Hun personeel, dat in shiftverband moet werken, mag zich verplaatsen van en naar het werk. Het bedrijfsvervoer moet duidelijk herkenbaar zijn en de nummers van de bussen zijn genoteerd op de formulieren. Het personeel moet in uniform gekleed zijn en over een bedrijfspas beschikken.

Kolonel Slijngard zei ook, dat vooral productiebedrijven hun productie moeten blijven voortzetten, 'willen wij als land niet in elkaar storten'. Hij zei, dat bij twijfel men altijd contact kan opnemen met het NCCR (Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing).

Er dient ook rekening te worden gehouden met nood- c.q. spoedverkeer. Vrouwen die moeten bevallen of personen die vanwege ziekte met spoed naar het ziekenhuis moeten, mogen niet teruggestuurd worden. Kolonel Slijngard: 'Wij willen niet dat mensen het leven laten doordat controlerende eenheden mensen hebben weerhouden medische hulp toegediend te krijgen.'

Volgens de functionaris is er nog steeds een grote vraag naar dispensatiepasjes. Hij zei echter, dat niet wordt afgeweken van de manier waarop deze pasjes moeten worden aangevraagd.

Regering waarschuwt mensen die valutawet overtreden

Personen die langs de weg illegaal vreemde valuta verhandelen ook strafbaar


Tegen personen die zich schuldig maken aan het overtreden van de valutawet, zal streng worden opgetreden. Dit maakten de ministers van Handel, Industrie & Toerisme en Justitie & Politie vandaag, zaterdag 4 april 2020, bekend. 

In de afgelopen periode hebben diverse klachten vanuit de samenleving de ministeries bereikt over het niet naleven van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren.

• De ministeries wensen de samenleving erop te attenderen dat de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren (S.B. 2020 no.73) is afgekondigd in het Staatsblad van de Republiek Suriname en reeds op 25 maart 2020 inwerking is getreden. 

• Op grond van deze wet zullen stringente maatregelen worden getroffen tegen allen die zich schuldig maken aan de overtredingen genoemd in deze wet. 

• Het optreden zal ook gericht zijn op individuen die zich langs de openbare weg schuldig maken aan het illegaal verhandelen van vreemde valuta.

Duitse avonturier en activist Rüdiger Nehberg (84) overleden

Nehberg streed voor de rechten van de Yanomami-bevolking in de Amazone

'Sir Vival' stak de Atlantische Oceaan over op een vlot


Rüdiger Nehberg, een bakker van beroep, stak de Atlantische Oceaan over op een vlot, vocht voor de rechten van de Yanomami-bevolking in de Amazone en voerde campagne tegen genitale verminking van vrouwen in Afrika en Azië. 


De Duitse survivalist en campagnevoerder voor inheemse volkeren Rüdiger Nehberg is op 84-jarige leeftijd overleden, zei zijn familie vrijdag. 'We rouwen', las een bericht op zijn website,eenvoudig.


Nehberg, ook wel bekend als 'Sir Vival', werd aanvankelijk banketbakker en bezat een keten van bakkerijen in de Duitse stad Hamburg. Hij richtte zijn aandacht echter steeds meer op buitenleven.



Hij werd beroemd vanwege zijn reizen over zee en in de wildernis zonder voorzieningen.


Het was echter zijn activisme voor de inheemse Yanomami - wiens leefgebied in het Braziliaanse regenwoud steeds meer bedreigd werd door goudzoekers - die zijn reputatie versterkten.


Nehberg zette zijn naam hoog met een reeks 'exploits' zoals 'The Tree' - een controversiële eenmans oversteek over de Atlantische Oceaan op een boomstam om de zaak van de Yanomami te promoten.

In de jaren tachtig vielen tot wel 40.000 Braziliaanse goudzoekers het land van de Yanomami in Brazilië en over de grens in Venezuela binnen. Goudzoekers schoten de lokale bevolking neer, verwoestten dorpen en stelden de inheemse bevolking bloot aan ziekten waartegen ze geen immuniteit hadden. Een vijfde van de Yanomami stierf in slechts zeven jaar.


Nehberg, die zijn roem vergrootte door Duitsland te doorkruisen, gevolgd door een cameraploeg en te overleven op wat hij in de natuur kon vinden, promootte ook de oorzaken van andere onderdrukte groepen. Hij en zijn vrouw Anette Weber vochten ook tegen de praktijk van genitale verminking van vrouwen en organiseerden een bewustmakende 'karavaan van hoop' in de Sahara. Ze organiseerden in 2006 een conferentie van vooraanstaande islamitische geleerden in Caïro. Daar werd een religieus decreet uitgevaardigd waarin genitale verminking van vrouwen volgens de islamitische wet werd verboden.

Voor zijn campagnewerk kreeg Nehberg in 2008 de 'Order of Merit' van de Bondsrepubliek Duitsland.

(De Surinaamse Courant/DW/DPA/AFP/YouTube/Twitter)

Braziliaanse goudkoorts in Amazone gaat ondanks Covid-19 pandemie gewoon door

Voortzetten ontbossing en goudwinning zorgen voor vrees onder inheemse gemeenschappen

(Bron foto: Congresso em Foco)
Sommige inheemse groepen hebben hun dorpen afgesloten vanwege angst voor verspreiding van het Coronavirus


Terwijl het Coronavirus zich verspreidt, blijft de Braziliaanse goudkoorts in de Amazone doorgaan - wat de angst voor inheemse groepen aanwakkert. Met de terugtrekking van de milieuregelgevers, wekt een nieuwe goudkoorts de vrees op dat de ontbossing zou kunnen verviervoudigen in de Amazone-staat Pará, het epicentrum van de illegale goudmijnindustrie in Brazilië, restaurants en balken zijn gesloten om de verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. 

Maar, in de belangrijkste illegale goudmijngebieden van de staat, dicht bij Novo Progresso en Itaituba - plaatselijk bekend als Nugget Town - slaat de lokale politie het staatsbesluit in de wind en blijven de goudzoekerskampen open. Scholen, kerken en winkelcentra zijn gesloten. Maar, bedrijven die reserveonderdelen voor machines verkopen en de graafmachines repareren die worden gebruikt in de bloeiende goudmijnindustrie van de staat zijn open. Hetzelfde is te zien in Rondônia, waar winkels, die kettingzagen en mijnbouwapparatuur verkopen en verhuren in de steden Ji Paraná, Ariquemes en Espigão do Oeste, deze week open waren, terwijl andere niet-essentiële winkels gesloten waren.


Te midden van een wereldwijde lockdown als gevolg van het coronavirus, vertelden goudzoekers van locaties in vijf Amazone-staten aan Unearthed, dat ze niet van plan waren te stoppen met werken tijdens de pandemie, waardoor de angst voor verhoogde ontbossing en de mogelijke verspreiding van ziekten naar kwetsbare inheemse groepen werd gewekt.

Ondertussen zeiden bronnen binnen en in de buurt van de Braziliaanse milieubeschermingsinstanties, Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais) en ICMBio (Instituto Chico Mendes de Conservao da Biodiversidade), dat ze weinig andere keus zouden hebben dan hun inspanningen te verminderen om illegale activiteiten in de hele Amazone te voorkomen, aangezien oudere personeelsleden van het rooster werden gehaald en reisbeperkingen de activiteiten beperkten.

De pandemie zal het werk van de Braziliaanse milieu-inspectiebureaus nog meer in gevaar brengen, na meer dan een jaar van wat de medewerkers van het bureau hebben beschreven als een opzettelijke poging van de regering van president Jair Bolsonaro om hun werk te ondermijnen. 'Zelfs voordat de pandemische ontbossing snel groeide, en nu, met de terugtrekking van de inspectieteams, konden we in sommige gebieden een verviervoudiging van de ontbossing zien', zei een senior medewerker van ICMBio met grondige kennis van het inspectieproces.

Inheemse vertegenwoordigers in de Amazone-staten vertelden Unearthed, dat ze doodsbang zijn voor de pandemie die hun gemeenschappen bereikte en voor een golf van landroof en geweld door groepen, die willen profiteren van het verzwakte toezicht op een regio die al berucht moeilijk te controleren is.

Anderen melden, dat ze al een stijging van de activiteit op hun land hadden opgemerkt. 'Sinds het begin van het jaar was houtkap begonnen, maar het was nog niet zo ver. Maar, nu handelen ze sneller tijdens quarantaine', vertelde Eric Karipuna, leider van de Karipuna-bevolking in Rondônia, aan Unearthed.
 
Sommige inheemse groepen hebben hun dorpen afgesloten vanwege de angst voor de verspreiding van het virus en hebben de regering opgeroepen om houtkappers en mijnwerkers uit hun territoria te verdrijven.

Lees hier het gehele Engelstalige artikel!

(De Surinaamse Courant/Unearthed-Greenpeace UK)  

Gevangenisstraffen van 4-16 jaar voor 12 verdachten cocaïnesmokkel in Guinee-Bissau

1,8 Ton cocaïne verstopt in meelzakken in september 2019 onderschept


Een rechtbank in Guinee-Bissau heeft 12 mensen veroordeeld wegens smokkel van cocaïne na de inbeslagname van vorig jaar van 1,8 ton van de drug die verstopt zat in meelzakken, de grootste vangst in de geschiedenis van de West-Afrikaanse natie. 

De twee waarvan wordt aangenomen dat ze de leiders van de groep zijn, zijn nog steeds op de vlucht, maar ze werden allebei bij verstek veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van drugs, het witwassen van geld en het financieren van terrorisme, aldus de regionale rechtbank in een uitspraak die laat op donderdag 2 april 2020 werd gepubliceerd.

Tien anderen die in hechtenis zijn genomen, kregen gevangenisstraffen van vier tot veertien jaar. De groep bestond uit burgers van Colombia, Guinee-Bissau en Portugal, aldus de rechtbank.

De voormalige Portugese kolonie aan de Atlantische kust is lange tijd een belangrijke oversteekplaats geweest voor Latijns-Amerikaanse cocaïne op weg naar Europa. De politie deed in maart 2019 een vangst van 800 kilo voordat
in september vorig jaar de 1,8 ton in beslag werd genomen.

Antonio Mazzitelli, het hoofd van het regionale bureau van de Verenigde Naties voor drugs en misdaad, feliciteerde Guinee-Bissau met wat hij een stoutmoedig vonnis noemde. 'We groeten deze belangrijke stap op weg naar de consolidering van de rechtsstaat', zei Mazzitelli. 'We staan ​​klaar om de VN-steun aan Guinee-Bissau voort te zetten.'



Guinee-Bissau is de thuisbasis van slechts 1,8 miljoen mensen en beslaat slechts 10.800 vierkante mijlen (27.97187 km²), maar de overvloed aan afgelegen eilanden en ongepolijste mangrovekreken maakt het een ideaal gebied voor smokkelaars.


(De Surinaamse Courant/La Libre Afrique/Reuters/Twitter)

Landbouwgebieden in het Coppenamegebied in Coronie aangetast door zout water

Coroniezwamp
'Water is binnenge- drongen via afvoerkanalen die rechtstreeks in verbinding staan met de zee'


Landbouwgebieden in het Coppenamegebied in Coronie zijn recentelijk aangetast door zoutwater. 'Het gaat om kostbare grond die verzilt is geraakt waarop wij niet meer kunnen produceren', zegt PALU-Assembleelid Cleon Gonsalves Jardin de Ponte vandaag, zaterdag 4 april 2020, in de Ware Tijd.

Volgens hem is het zoute water binnengedrongen via de afvoerkanalen die rechtstreeks in verbinding staan met de zee. De politicus is er niet over te spreken dat er geen kleppendeksels zijn aangebracht bij de buizen die onder de nieuwe asfaltlaag op de Oost-Westverbinding zijn geplaatst.

Ook is hij bezorgd, dat  buizen met een kleinere diameter zijn geplaatst die ook heel weinig water kunnen verwerken. 'Dat zal maken, dat in de grote regentijd de gebieden in het zuidelijk deel van Coronie langer onder water zullen liggen dan voorheen het geval was.'

Gonzalves Jardin de Ponte vraagt de overheid nu er ook voor te zorgen dat het water uit de Coroniezwamp kan worden geleid naar de plantages waardoor de mensen hun landbouwactiviteiten kunnen voortzetten. 'We hebben gebieden waar er helemaal geen zoet water is en men is daar dus geheel afhankelijk is van regenwater.'

In de droge tijd ontstaan hierdoor bevloeiingsproblemen. Coronie heeft meer dan vierduizend hectare areaal dat geschikt is voor de rijstteelt, maar de arealen worden niet benut. 'Alleen de ondernemer Tjon A Loi heeft iets meer dan 200 hectare beplant, omdat hij over alle machines beschikt.'

De vraag die de politicus bezighoudt is of Coronie de rijstbouw weer zal oppakken of kiest voor veeteelt. Volgens hem is voor het laatste gekozen, omdat de waterkerende dam in het zuiden geen garantie biedt voor rijstbouw.

Bedrijfsleider André Mora van Tjon A Loi: 'Vanwege de extreme droogte zijn wij genoodzaakt via een ander kanaal water aan de zwamp te onttrekken voor de bevloeiing van de rijstarealen.' Volgens hem wil het bedrijf meer dan vijfhonderd hectare inzaaien, 'maar door al deze problemen kunnen we dat niet realiseren'.

Particuliere lijnbushouders de wanhoop nabij

Al twee weken mogen ze niet rijden als maatregel tegen Covid-19 - Derde week gaat in...

Daarenboven heeft overheid 9 maanden betalingsachterstand brandstofcompensatie


Particuliere lijnbushouders mogen al twee weken niet rijden vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Dit betekent géén inkomsten voor tientallen lijnbushouders en hun gezinnen. Zeker nu de regering al negen maanden achterloopt met het betalen van de brandstofcompensatie zijn buschauffeurs ten einde raad. 

'We hebben geen geld meer om zelfs onze vaste lasten te kunnen betalen', zei Faizel Bholai, een boze lijnbushouder, gisteren op een massaal bezochte samenkomst van lijnbushouders nabij de Dr. Jules Sedney Haven, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 4 april 2020.

De lijnbushouders hadden gehoor gegeven aan de oproep voor de bijeenkomst waar zij uitleg zouden krijgen van John Mahadewsing, voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO). Hij zou gisteren met de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Vijay Chotkan, praten over de uitbetaling van achterstanden en de verdere gang van zaken rond de ingestelde veiligheidsmaatregel. Maar, de voorzitter kwam niet opdagen, tot grote teleurstelling van de leden.

'We voelen ons ernstig in de steek gelaten. We begrijpen de maatregel dat we niet mogen rijden. Maar, door ons ook de negen maanden achterstand van de brandstofvergoeding niet uit te keren, zitten we nu zonder één cent', zegt Bholai. 'Het is ons eigen zweet en bloed. We wensen opheldering, we willen gehoord worden.'

Zijn collega Fabian Sichtman voegt toe: 'We zitten al twee weken zonder werk thuis. Dat is lang zonder geld. We komen op voor onze belangen en hebben zelfs een brief gestuurd naar de president, De Nationale Assemblee, de minister van OWT&C en de PLO-voorzitter om onze noodsituatie duidelijk te maken. Maar we kregen geen reactie.'

Hij legt uit, dat de lijnbushouders de kosten voor brandstof zelf moeten voorschieten en dat de overheid dan per kwartaal terugbetaalt. Dat is negen maanden lang niet gebeurd.

Voorzitter Mahadewsing zegt, dat het gesprek met de minister niet heeft plaatsgevonden. Hij heeft wel te horen gekregen, dat de gedeeltelijke lockdown nog zeker een week zal voortduren. Dat betekent dat de lijnbushouders ook volgende week niet mogen rijden.

Het probleem van de negen maanden achterstallige brandstofcompensatie is volgens Mahadewsing 'in behandeling'. Het zou zijn doorgestuurd naar het ministerie van Financiën. De PLO-voorzitter zegt verder, dat hij bij de minister heeft aangedrongen op betaling van compensatie voor de tijd dat de lijnbushouders niet aan het werk kunnen.

OFAC verlengt tijdelijk licenties voor brandstof Bonaire

Noodmaat- regelen waardoor levering stroom en drinkwater veilig is gesteld


Onder leiding van Gezaghebber Edison Rijna werkt de stuurgroep Brandstoffen aan maatregelen die ervoor zorgen dan Bonaire hoe dan ook verzekerd is én blijft van water en stroom. Dit meldt het Openbaar Lichaam Bonaire vrijdag 3 april 2020.

De gezaghebber stelt het volgende: 'Van uitval van stroom en water is geen sprake, maar in een transitie periode om te komen tot een nieuwe veilige en duurzame opslagterminals om Bonaire in de komende jaren te voorzien van de nodige brandstoffen zijn tussenoplossingen nodig. Dat is onze taak en daar werken wij is samenwerking met het Rijk aan.'

Curoil en Contour Global hebben van OFAC (Office of Foreign Assets Control) toestemming gekregen om de laatste bruikbare zware stookolie (HFO) afkomstig van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA te gebruiken voor de productie van stroom en water. De toestemming maakt het mogelijk de huidige bruikbare voorraad op te maken.

Direct hierna wordt diesel gebruikt om elektriciteit te produceren. Zonder een OFAC licentie kunnen de brandstofleverancier Curoil en elektriciteitscentrale Contour Global deze zware stookolie voor Bonaire niet aankopen en gebruiken voor de productie van stroom.

De stuurgroep heeft in samenwerking met betrokken bedrijven een aantal noodmaatregelen voorbereid, waardoor de levering van stroom en drinkwater op Bonaire veilig is gesteld. Deze voorbereidingen gaan gewoon door en worden ingezet zodra het aanwezige bruikbare voorraad van zware stookolie op is. Oplossing korte termijn: diesel gebruiken om elektriciteit te produceren Het coronavirus vertraagt de aanvoer van de nodige materialen om de noodvoorziening bij BIA klaar te maken voor gebruik.

Contour Global gaat zodra de laatste bruikbare zware stookolie bij Bopec op is, diesel gebruiken om elektriciteit te produceren. Dit is de noodmaatregel voor de korte termijn en wordt ingezet zodra en zolang dat nodig is. De diesel wordt aangevoerd via schepen richting Curoil in Hato. Curoil slaat de diesel op in tanks en rijdt twee keer per dag met een tankauto vol diesel naar Contour Global.

Oplossing middellange termijn: Tot voor kort werd de zware stookolie die als brandstof wordt gebruikt voor het maken van drinkwater en stroom, aangekocht bij PdVSA en opgeslagen bij Bopec, een dochterbedrijf van PdVSA. Zonder een OFAC licentie is het onmogelijk om via de actuele aankoop en aanvoerroute Bonaire te voorzien van HFO. Daarom wordt in opdracht van de stuurgroep Brandstoffen, een noodvoorziening gebouwd op het terrein van de airport (BIA). Deze wordt verbonden met een transportleiding naar de airport pier. Bij de pier worden een ponton aangelegd, waar de niet uit Venezuela afkomstige stookolie wordt opgeslagen. De stookolie wordt vanaf het moment dat deze maatregel ingezet wordt vijf dagen per week (buiten spitstijden en niet in ochtend- en avonduren) met vrachtwagens naar Contour Global Bonaire gebracht. Curoil is gevraagd om de aanvoer en opslag van diesel als brandstof voor de elektriciteitscentrale mogelijk te maken. Aan deze maatregel wordt gewerkt zodat het zo snel als mogelijk klaar is voor gebruik.

Beide noodmaatregelen worden gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Structurele oplossing: Bovenstaande noodmaatregelen zijn allemaal van tijdelijke aard en hebben alleen betrekking tot de zware stookolie. In de tussentijd wordt er gewerkt aan een structurele oplossing, waarbij twee nieuwe opslagterminals op Bonaire worden gebouwd voor alle type brandstoffen die gebruikt worden op Bonaire. Hiermee wordt zowel de drinkwater- en stroomvoorziening gewaarborgd, maar ook ervoor gezorgd dat opslag op een veilig en duurzaam manier gebeurd. Dit doet de stuurgroep Brandstoffen, samen met de Taskforce Brandstoffen onder voorzitterschap van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De Taskforce Brandstoffen is een samenwerkingsverband tussen het Openbaar lichaam Bonaire en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden over de stroom- en drinkwatervoorziening op Bonaire vindt u op https://www.facebook.com/notes/openbaar-lichaam-bonaire/toelichting-op-noodmaatregelen-om-brandstofvoorziening-veilig-te-stellen/697526167449792/

3,5 Miljoen gulden beschikbaar op Curaçao voor kleine bedrijven getroffen door maatregelen inzake Covid-19

Minister Mc William: 'Dit gaat om het hart van onze economie'


Voor de financiering van het micro-, klein- en middenbedrijf is er 3,5 miljoen gulden beschikbaar. De kredietfaciliteiten zijn bedoeld voor kleine bedrijven die zijn getroffen door de voorzorgsmaatregelen die de overheid heeft genomen om een uitbraak van de ziekte Covid-19 te voorkomen op Curaçao. De financieringsaanvragen worden verwerkt via het online steunpunt Mi Negoshi van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Dit meldt vandaag, zaterdag 4 april 2020, het Antilliaans Dagblad.

'Het gaat om het hart van onze economie', zei MEO-minister Giselle Mc William gisteren tijdens een persconferentie.


Het bedrag van 3,5 miljoen gulden voor noodsteun aan ondernemingen in het micro-, klein- en middenbedrijf die in problemen zijn geraakt is beschikbaar dankzij ontwikkelingsbank Obna en Korpodeko.

Mc William: 'De bedoeling is dat het bedrag wordt verhoogd tot 40 miljoen gulden.' De steun aan het micro-, klein en middenbedrijf is een van de voorstellen van de Commissie Noodfonds Covid-19. Bedrijven in de zwaarst getroffen sectoren kunnen een beroep doen op een kredietfaciliteit tot maximaal 100.000 gulden. Werkgevers die de inkomsten van hun bedrijf met meer dan 25 procent zagen afnemen, krijgen via de Noodregeling overbrugging werkgelegenheid (NOW) financiële hulp om maandelijks 20 tot 80 procent te kunnen dekken van de loonkosten. Maar, wel onder voorwaarde dat vaste krachten niet worden ontslagen. Want uitgangspunt van het solidariteitspakket van de regering is dat een massaal ontslag van werknemers in ieder geval de komende drie maanden wordt voorkomen.

Kleine ondernemers en ondernemers zonder personeel krijgen maandelijks 1.335 gulden, maar allereerst diegenen die de hardste klappen kregen, zoals in het openbaar vervoer, kleinhandel en entertainment.

Minister Mc William constateert, dat de meeste financiële instellingen hun klanten tegemoetkomen in de crisistijd en wat soepeler zijn wat betreft het afbetalen van leningen. Maar, de MEO-minister is ook bezorgd, omdat niet álle banken dat beleid volgen en klanten meer ruimte geven wat betreft het aflossen van hun schuld. Mc William vindt het immoreel ‘dat een instelling nu geld verdient bovenop de pijn die mensen lijden’. 'Als iemand zijn baan kwijt is, dan is het niet meer dan menselijk om de regeling aan te passen.'

Mc William roept de bankiersvereniging op actie te ondernemen als blijkt dat een financiële instelling niet solidair is.

Land Curaçao vraagt Nederland 765,5 miljoen gulden voor steun coronacrisis

Meeste geld nodig voor begrotingssteun; 466 miljoen

Bijna 300 miljoen bestemd voor ‘noodpakket banen, economie en sociale weerbaarheid'


Van de 765,5 miljoen gulden die het Land Curaçao vraagt aan Nederland ter financiële ondersteuning in verband met de coronacrisis, is bijna 300 miljoen bestemd voor het ‘noodpakket banen, economie en sociale weerbaarheid’, terwijl 466 miljoen ‘begrotingssteun’ betreft. Dat blijkt uit informatie waarover het Antilliaans Dagblad beschikt, aldus het dagblad vandaag, zaterdag4 april 2020. 

Genoemde bedragen zijn ter overbrugging van de komende drie maanden: april, mei en juni.

In eerste instantie wordt verzocht om een initiële ondersteuning van 255,2 miljoen, namelijk voor de maand april. Het gisteren door de regering-Rhuggenaath bekendgemaakte totaalbedrag van 765,5 miljoen - op basis van input van de Commissie Noodfonds - is nog zónder ondersteuning voor de betalingsbalans meegerekend; voor bijstand aan de deviezenpositie van de monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten zal in Den Haag een separate aanvraag worden ingediend.

Eerder becijferde de Centrale Bank CBCS dit op 60 tot 70 miljoen per maand; 180 tot 210 miljoen over drie maanden. Bij elkaar opgeteld gaat het voor Curaçao om een klein miljard voor het tweede kwartaal van dit jaar.

In het noodpakket van 299,1 miljoen voor de economie, behoud banen en sociale steunacties is 126 miljoen gereserveerd voor specifiek ‘behoud werkgelegenheid werknemers’; 30 miljoen voor ‘behoud werkgelegenheid zelfstandigen’. Samen 156 miljoen. Daarnaast 38 miljoen in verband met de doorlopende kosten van ondernemingen (kredietfaciliteit); 20,7 miljoen voor (al) ontslagen flexwerkers en vaste werknemers; 20,5 miljoen voor de weerbaarheid van mensen met een onderstanduitkering; 30 miljoen ten behoeve van sociale ondersteuning; en 33,9 miljoen in het kader van de reeds aangekondigde maatregelen, waaronder uitstel en afstel van bepaalde belastingen (‘Alivio 1’).

Ook voor overtreding 'shelter in place' op Curaçao geldt transactie van Naf. 750

OM waarschuwt iedereen om maatregelen ter voorkoming Covid-19 na te leven


Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao bericht vrijdag 3 april 2020, dat afgelopen zondag de overheid van Curaçao de huidige maatregelen heeft uitgebreid om de gevallen van Covid-19 op Curaçao in te dammen. De 'shelter in place' (keda kas/schuil thuis) maatregel is bedoeld om ervoor te zorgen, dat minder mensen zich op straat voortbewegen om zo een mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen.

Het Openbaar Ministerie, als onderdeel van de justitiële keten belast met de handhaving van de openbare orde, benadrukt ook de noodzaak en het belang van een goede naleving van de door de overheid gestelde regels. In dit verband kondigt het OM aan, dat voor de 'shelter in place' (keda kas) maatregel - net als voor de 'toque de queda' (avondklok) maatregel - ook een transactie van Naf. 750,- geldt. Als iemand zich tussen 6 uur 's ochtends en 9 uur 's avonds op straat bevindt zonder geldige reden zoals aangegeven door de Curaçaose overheid, overtreedt deze persoon de regels en zal hij of zij de transactie moeten betalen.

De overheid stelt strenge en concrete regels op voor de redenen en momenten dat een burger zich overdag op de openbare weg kan bevinden. De niet-naleving hiervan brengt een transactie met zich mee van Naf 750,-. Uiteraard blijven alle andere transactiebedragen die al in eerdere persberichten zijn genoemd van kracht, zoals bijvoorbeeld het bedrag van Naf. 750,- als iemand zich tussen 9 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends op straat bevindt (dus tijdens de zogenaamde 'toque de queda' avondklok).

Het OM waarschuwt iedereen om deze maatregelen met betrekking tot het voorkomen van Covid-19 nauwkeurig na te leven om verdere besmetting te voorkomen, maar ook om een transactiebedrag te vermijden dat kan oplopen als het naar het gerecht gaat.

VSB en ASFA willen ministerie van HI&T advisren bij uitbreiden negatieve lijst

'Door over- leg en af- stemming kan voorkomen worden, dat onnodig weerstand ontstaat tegen deze overheidsmaatregel'


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft samen met de Surinaamse Associatie van Fabrikanten (ASFA) minister Stephen Tsang van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) dringend aandacht gevraagd voor de kwestie Besluit Negatieve Lijst. 

Uit de media hebben zij vernemen, dat er momenteel wordt gewerkt aan de uitbreiding van de negatieve lijst. De VSB heeft aangeboden het ministerie graag van dienst te willen zijn bij het samenstellen van die lijst zodat wij haar kunnen informeren over de mogelijke effecten, die zo'n maatregel zou kunnen hebben op een bepaalde industrie. Ook kunnen wij het ministerie adviseren of een mogelijke importrestrictie in strijd zou kunnen zijn met andere overeenkomsten, die de staat heeft met ondernemingen uit bijvoorbeeld de mijnbouw- en olie-en gassector.

Verder is ook aandacht gevraagd voor het direct treffen van de nodige voorzieningen voor reeds bestelde en betaalde goederen en of zeilende goederen. Ook pleiten de VSB en ASFA voor een transparante procedure om een eventuele ontheffing aan te vragen.

'Door overleg en afstemming kan voorkomen worden, dat er onnodig weerstand ontstaat tegen deze overheidsmaatregel.'


Digicel doneert producten aan medisch personeel en eerste hulpverleners ter waarde van US$ 115.000

Ook gratis toegang tot websites who.int en covid-19.sr voor iedereen met Digicel smartphone



Digicel zal gratis smartphones, belminuten, data en persoonlijke beschermingsmiddelen leveren voor het medische personeel en eerste hulpverleners ter waarde van US$ 115.000. 

Daarnaast zal er gratis toegang zijn tot de websites who.int en covid-19.sr voor iedereen met een Digicel smartphone. Dit betekent dat Digicel abonnees geen data nodig hebben om toegang te krijgen tot eerdergenoemde websites vanaf hun Digicel mobiel. Dit om te helpen accurate informatie over Covid-19 te verstrekken.

Digicel Suriname bood de gratis connectiviteit gisteren aan aann gezondheidswerkers die rechtstreeks betrokken zijn bij de strijd tegen Covid-19 aan het ministerie van Volksgezondheid, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 4 april 2020.

Mobiele communicatie is een essentiële dienst, waardoor artsen en verpleegkundigen 24/7 in communicatie kunnen zijn. CEO Digicel Suriname, Deonarine Gopaul, zei tijdens de ontmoeting met minister Antoine Elias van Volksgezondheid, dat het bedrijf veel geeft om de mensen en gemeenschappen waarin het opereert. 'Daarom vonden we het onze verantwoordelijkheid om te reageren en te helpen. We blijven zoeken naar andere manieren om een bondgenoot te zijn in de strijd tegen dit virus. We roepen alle bedrijven op om ook hun steentje bij te dragen.'

Minister Elias is bijzonder blij en dankbaar met het gebaar van Digicel. 'Communicatie is essentieel in de strijd tegen deze wereldwijde pandemie en met deze donatie kan de medische staf zich concentreren op wat belangrijk is, namelijk de zorg voor de patiënten. We danken Digicel voor de medische benodigdheden, want dit zijn broodnodige items om onze medewerkers te beschermen. Dit is niet alleen een geschenk voor gezondheidswerkers, maar voor de hele gemeenschap. We hebben alle hulp nodig die we kunnen krijgen om dit virus te overwinnen.'

Marktventers Centrale Markt: 'Marktmeester Lecton is onbeleefd en schreeuwt je als een hond'

Lecton eist dat standhouders, terwijl markt dicht is, toch standgeld betalen

- Standhouder: 'Wie niet betaalt krijgt een boete van Srd 100'
- Minister Dikan zoekt oplossing: 'Je kan niet verwachten dat de mensen alles gaan kunnen betalen'


Terwijl marktventers door de coronavirusmaatregelen van de overheid geen omzet hebben, omdat de markt gesloten is, moeten ze toch standgeld betalen. Dat eist marktmeester John Lecton van hen, omdat volgens hem de kosten, zoals die voor nutsvoorzieningen, normaal doorlopen. Hij beroept zich op instructies van hogerhand, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 4 april 2020.

Marktverkopers beklagen zich ook erover dat hij hen onbeschoft behandelt.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, onder wie het marktwezen valt, zegt dat de regering bezig is te bekijken hoe ze marktventers tegemoet kan komen. De Centrale Markt gaat na een paar dagen gesloten te zijn geweest nu deels open voor groothandelaren.

Standhouders zijn boos en willen kwijtschelding voor de periode dat ze verplicht thuis moeten blijven. Pogingen om tot een vergelijk te komen met de marktmeester zijn vruchteloos gebleven. 'Yu no man taki nanga a man dati. Hij is onbeleefd en schreeuwt je als een hond. A man no wani verstan san unu e taki', zegt een van de venters.

Over Lecton's verweer, dat hij geld nodig heeft voor nutsvoorzieningen stelt een venter: 'Ik kan niet begrijpen dat hij dat zegt. A no kan toch, dus na tapu unu a man wani kon puru a moni fu stroom nanga watra? De markt is van de overheid, dus zij moet ons helpen. Zij moet ons juist tegemoetkomen zoals het gebeurt in het buitenland. We verkopen niet, hoe moeten we dan betalen? We hebben ook een gezin te onderhouden.'

Volgens de ontevreden groep betalen de mensen uit vrees voor rancune vanuit de marktleiding. 'Den sma e frede daarom betalen ze. Want wie niet betaalt krijgt een boete van Srd 100.'

Dikan verzekert dat de mensen niet hoeven te vrezen. Volgens hem zullen belanghebbenden, onder wie marktventers worden uitgenodigd voor overleg. 'We gaan samen bekijken hoe we gezamenlijk het leed kunnen dragen. Je kan niet verwachten dat de mensen alles gaan kunnen betalen, want ze verkopen immers niet, maar laten we kijken wat er uit de gesprekken komt.'

Regering creëert meerdere medische controleposten langs grote ontsluitingswegen naar binnenland

Bewoners binnenland krijgen binnenkort voedsel- pakketten vanwege extreme droogte


Er komen meerdere medische controleposten langs de grote ontsluitingswegen naar het binnenland. Mensen die uit het binnenland komen of uit de stad vertrekken zullen onderweg gescreend worden op verschijnselen van het coronavirus. 'De deskundigen kijken nu nog naar geschikte locaties waar deze posten moeten komen', zegt minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 4 april 2020. 

Op dit moment worden medewerkers van dit ministerie getraind door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg om de screening te kunnen doen. Volgens de minister worden ook inwoners van het binnenland getroffen door drastische maatregelen als gevolg van het coronavirus.

Bovendien hebben ze ook geleden onder de 'extreme droogte'. De kleine droge tijd heeft langer geduurd dan voorzien. Daarom krijgen de bewoners binnenkort voedselpakketten en andere benodigdheden. De pakketten zijn samengesteld op basis van hun behoeften. Op advies van deskundigen zijn ook vitamine C-tabletten hieraan toegevoegd, zegt de bewindsman. De 49 inheemse dorpen en 185 dorpen van andere tribalen zijn al in kaart gebracht.

De bewindsman wijst erop, dat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, zoals beperkt sociaal contact en het stopzetten van persoonlijk verkeer naar het binnenland, consequenties hebben voor het leven van de mensen in het binnenland. 'We weten dat de mensen daar heel kwetsbaar zijn. Wanneer deze zaken erbij komen wordt het erger, vandaar dat wij als overheid inkomen', zegt Dikan. Hij geeft aan dat dit project samen met verschillende ministeries wordt uitgevoerd.

Regering dringt ongegeneerd volhardend bij Staatsolie-directeur aan op verkoop 20% aandeel

'We onderhandelen niet en al helemaal niet over blok 58'

'De enige partij die daarover kan onderhandelen is conform de wet Staatsolie, niet de regering'


Starnieuws bericht vandaag, zaterdag 4 april 2020, dat vanuit de regering druk uitgeoefend wordt op Staatsolie om investering van buitenlandse bedrijven toe te laten in blok 58 vóór de kust, waar een tweede significante olievondst is gedaan. Dit houdt in verkoop van de (20%) aandelen van Staatsolie. 

Algemeen directeur Rudolf Elias herhaalt het eerder ingenomen standpunt van het bedrijf. 'We onderhandelen niet over de study area net onder blok 58 zolang we niet precies weten wat er is. En we onderhandelen al helemaal niet over blok 58', benadrukt de topman van Staatsolie.

Er is heel veel belangstelling voor Staatsolie's participatie van 20% in blok 58, maar ook in de study area. 'De enige partij die daarover kan onderhandelen is conform de wet Staatsolie. Niet de minister van Financiën en ook niet de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, kan onderhandelen hierover', stelt Elias.

Vanuit de regering zouden gesprekken gevoerd worden met buitenlandse investeerders.

Er ligt een nieuwe brief op het bureau van de Staatsolie-directeur waarin wordt aangedrongen op de verkoop van aandelen. Van alle kanten is er belangstelling voor blok 58 en de study area. 'Alleen via Staatsolie is verkoop mogelijk. Dit is bij wet geregeld en op dit moment zijn wij niet open. En als we gaan onderhandelen is het volgens een transparant systeem, may the best bidder win & be our partner.'

SZF introduceert sproeicabine voor personeel bij ingang gebouw.

'Maatregel om personeel te beschermen in de strijd tegen het Coronavirus'


Het Staatsziekenfonds (SZF) heeft donderdag een sproeicabine geplaatst bij de ingang van het gebouw om medewerk(st)ers te desinfecteren. De medewerk(st)ers gaan door de cabine, terwijl micro zeepdruppels worden gesproeid. Hiermee wordt getracht eventuele virusdeeltjes op het lichaam, en kleding te vernietigen. Dit meldt Starnieuws vrijdagavond 3 april 2020.

Het is volgens de directie van het SZF een maatregel om het personeel te beschermen in de strijd tegen het Coronavirus. Tot maandag is een testperiode ingelast voor deze sproeicabine.

Iedereen die het SZF-terrein wil betreden, zal door de sproeicabine moeten gaan. Voorts wordt de lichaamstemperatuur van elke medewerk(st)er opgenomen. Er is een box met tissues speciaal om brillen te ontsmetten. Ook wordt personeel aangeraden volgens de Covid-19 richtlijnen een selfassessment te doen, voordat zij aan het werk komen.

De leiding laat via het SZF Team Awareness Covid-19 optekenen, dat de overige hygiënemaatregelen van kracht blijven.