'Sir Vival' stak de Atlantische Oceaan over op een vlot
Rüdiger Nehberg, een bakker van beroep, stak de Atlantische Oceaan over op een vlot, vocht voor de rechten van de Yanomami-bevolking in de Amazone en voerde campagne tegen genitale verminking van vrouwen in Afrika en Azië.
De Duitse survivalist en campagnevoerder voor inheemse volkeren Rüdiger Nehberg is op 84-jarige leeftijd overleden, zei zijn familie vrijdag. 'We rouwen', las een bericht op zijn website,eenvoudig.
Nehberg, ook wel bekend als 'Sir Vival', werd aanvankelijk banketbakker en bezat een keten van bakkerijen in de Duitse stad Hamburg. Hij richtte zijn aandacht echter steeds meer op buitenleven.
Hallo Freunde!— Harro Füllgrabe (@Harro_Extrem) April 4, 2020
Die Welt hat einen liebevollen, begeisterungsfähigen und unglaublich starken Menschen verloren.
R.I.P. Rüdiger Nehberg 😢
LG Euer Harro#extremreporter #rüdigernehberg #menschenrechtsaktivist #vorbild #immerfürdiekleinenda #traurig #TARGET pic.twitter.com/F2tnEbCCvn
— Silvan (@buk4l4i4) April 4, 2020
Hij werd beroemd vanwege zijn reizen over zee en in de wildernis zonder voorzieningen.
Het was echter zijn activisme voor de inheemse Yanomami - wiens leefgebied in het Braziliaanse regenwoud steeds meer bedreigd werd door goudzoekers - die zijn reputatie versterkten.
R.I.P Rüdiger Nehberg pic.twitter.com/kTgmQPJIhz— OliverWeinrich💚🌲🚵♂️🌬🌏💻📲 (@officewerk) April 4, 2020
Nehberg zette zijn naam hoog met een reeks 'exploits' zoals 'The Tree' - een controversiële eenmans oversteek over de Atlantische Oceaan op een boomstam om de zaak van de Yanomami te promoten.
In de jaren tachtig vielen tot wel 40.000 Braziliaanse goudzoekers het land van de Yanomami in Brazilië en over de grens in Venezuela binnen. Goudzoekers schoten de lokale bevolking neer, verwoestten dorpen en stelden de inheemse bevolking bloot aan ziekten waartegen ze geen immuniteit hadden. Een vijfde van de Yanomami stierf in slechts zeven jaar.
Nehberg, die zijn roem vergrootte door Duitsland te doorkruisen, gevolgd door een cameraploeg en te overleven op wat hij in de natuur kon vinden, promootte ook de oorzaken van andere onderdrukte groepen. Hij en zijn vrouw Anette Weber vochten ook tegen de praktijk van genitale verminking van vrouwen en organiseerden een bewustmakende 'karavaan van hoop' in de Sahara. Ze organiseerden in 2006 een conferentie van vooraanstaande islamitische geleerden in Caïro. Daar werd een religieus decreet uitgevaardigd waarin genitale verminking van vrouwen volgens de islamitische wet werd verboden.
Voor zijn campagnewerk kreeg Nehberg in 2008 de 'Order of Merit' van de Bondsrepubliek Duitsland.
(De Surinaamse Courant/DW/DPA/AFP/YouTube/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten