Dagelijkse selectie Surinaams nieuws en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en Caribisch gebied - Verrassend, actueel, informatief, met oog voor haar lezers!
'Vijf jaar lang hebben we geploeterd onder de moeilijkste omstandigheden'
Dilip Sardjoe, voorzitter van de Surinaamse onderhandelingscommissie belast met de overname van de Afobakadam, is lovend over het binnenhalen van de stuwdam. 'Ik ben heel blij. Vijf jaar onderhandelen. Van Pittsburg naar New York. New York naar Amsterdam. Amsterdam naar Aruba, Miami en Paramaribo', aldus de voorzitter vandaag, vrijdag 3 januari 2020, in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII).
De dam is op 31 december door Alcoa overgedragen aan de Surinaamse regering. Deze formaliteit heeft plaatsgevonden, nadat de regering de laatste openstaande rekening bij Alcoa heeft betaald.
'Vijf jaar lang hebben we geploeterd onder de moeilijkste omstandigheden en vandaag kunnen we met trots zeggen we hebben het voltooid. De president heeft ons vijf jaar lang onafgebroken keihard ondersteund en heeft nooit het vertrouwen verloren', aldus de onderhandelaar. De ondersteuning vanuit president Desi Bouterse beschrijft de voorzitter als bijzonder prijzenswaardig.
'Wij moesten vechten tegen de Alcoa aan de ene en tegen onze eigen mensen aan de andere kant. De president heeft ons nooit het gevoel gegeven van ik wantrouw en we hebben nu een prachtig moment. We zijn trots om hetgeen wij vandaag de daag in huis hebben.'
De onderhandelaar zegt, dat de dam eigenlijk gratis aan Suriname is gegeven. 'Wat wij hebben betaald zijn de achterstallige stroomrekeningen. Volk van Suriname u hebt een waardevol instrument teruggekregen. Wij kunnen het koesteren en heel veel goeds ermee doen. De productie kan opgevoerd worden en als we goed met deze dam omgaan dan gaan er meerdere generaties hiervan kunnen genieten.'
Organismo de Investigación Judicial registreert in 2019 560 moorden
Aantal moorden in 2018 585 en in 2017 603
Voor de tweede keer op rij sloot Costa Rica een kalenderjaar af met een daling van het aantal moorden.
De Organismo de Investigación Judicial (OIJ) heeft in 2019 560 moorden geregistreerd, volgens de leider van de organisatie, Walter Espinoza. Dat cijfer ligt aanzienlijk onder het uiteindelijke aantal moorden voor 2018 (585), wat zelfs een vermindering betekende ten opzichte van een recordbrekend 2017 (603). 'Dit is zeer belangrijk', zei Espinoza.
Onderzoeken van OIJ hebben een significante afname van geweld tussen criminele groepen en een afname van het aantal sterfgevallen als gevolg van huiselijk geweld in 2019 vastgesteld.
Voorlopige aanwijzingen wijzen echter op een toename van moorden die het gevolg zijn van andere pogingen tot misdaden, zei Espinoza. 'Uiteindelijk zijn er 25 minder slachtoffers.'
De provincie met de meeste moorden was San José, hoewel het een daling zag in vergelijking met 2018. Guanacaste en Puntarenas tonen duidelijke stijgingen van moorden (respectievelijk van 22 tot 38 en 57 tot 74). 'De zaak Puntarenas baart ons zorgen', zei Espinoza. 'We hebben berichten, dat de sociale situatie in de provincie niet de beste is - er zijn problemen met werkloosheid, jeugdbendes en sociale problemen in het algemeen. Dit kunnen indicatoren zijn van toenemende moorden.'
Minister van Openbare Veiligheid Michael Soto, die afgelopen mei werd benoemd door president Carlos Alvarado, moest het aantal moorden helpen verlagen. Zijn 'Megaoperativ'-strategie coördineert alle politiediensten van de natie om zich op risicovolle gebieden te richten, en Espinoza zei dat de toegenomen politie-aanwezigheid heeft geleid tot een afname van de criminaliteit.
Ondanks de vermindering van het aantal moorden, komen de gegevens van 2019 nog steeds uit op ongeveer 11,2 moorden per 100.000 inwoners in Costa Rica - boven het percentage van 10 per 100.000 dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwt als een basis voor een 'epidemie'. 'We hebben nog steeds werk te doen, inclusief niet-politiewerk, om ervoor te zorgen dat de vermindering van moorden constant, permanent en duurzaam is', zei Espinoza.
'Sinds mijn terugkeer is in de lucht geschoten en weerklinkt iedere nacht mortiervuur'
'Onze ruiten worden ingegooid met stenen en
mijn familie is lastiggevallen, mijn broer beestachtig in elkaar
geslagen'
De Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens heeft zich donderdag 2 januari 2020 in verschillende Nicaraguaanse media beklaagd over de 'aanhoudende aanvallen' die zij en haar familie ondergaan sinds haar vrijlating op 30 december.
Coppens werd vrijgelaten samen met negentig andere politieke gevangenen. Het boegbeeld van de protestbeweging tegen het autoritaire regime van president Daniel Ortega spreekt van vandalisme aan haar woning en schoten.
De gevel van het huis van de familie-Coppens in Esteli, in het noordoosten van het land, is besmeurd met motorolie. 'Sinds mijn terugkeer is er in de lucht geschoten en weerklinkt er iedere nacht mortiervuur. Onze ruiten worden ingegooid met stenen en mijn familie is lastiggevallen, mijn broer beestachtig in elkaar geslagen', zegt de studente geneeskunde.
👉🏿The Bianca Jagger Human Rights Foundation @BJHRF denounces the vicious and relentless attack from the #Ortega regime and his paramilitary forces against Amaya Coppens and her family. We call... https://t.co/5U1tFKd7uE
— Bianca Jagger Nicaraguense por gracia de Dios 🇳🇮 (@BiancaJagger) January 3, 2020
Het autoritaire regime van Ortega beschuldigt de jonge vrouw, een van de leiders van de protestbeweging tegen Ortega, van 'terrorisme'.
@WHAAsstSecty This is what's happening to Amaya Coppens just two days after she was freed from jail. They want to force her to leave the country. https://t.co/Y3OXl35ArK
'Sinds dag één filmt een paramilitair ons, met zijn gezicht afgedekt', zegt ze in de lokale krant La Prensa. 'Constant zijn er bedreigingen (...) met goedkeuring en duidelijke bescherming van de politie.' De daders zijn niet geïdentificeerd.
De jonge vrouw zegt, dat ze niet de enige is die thuis bedreigd werd door politie. Bij andere activisten is hun huis in brand gestoken en werd hun familie aangevallen.
Het autoritaire regime van Ortega liet maandag 91 politieke gevangenen vrij, onder wie Coppens. De Belgisch-Nicaraguayaanse werd samen met dertien anderen opgepakt op 14 november toen ze water wilden brengen aan vrouwen die in hongerstaking waren. De vrouwen vroegen de vrijlating 'van alle politieke gevangenen'.
Daniel Ortega kwam dertien jaar geleden voor de tweede keer aan de macht in Nicaragua. Zijn eerste ambtstermijn was van 1985 en 1990, nadat zijn Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (FSLN, Frente Sandinista de Liberación Nacional) zelf de dictatuur van de Somoza-familie had omvergeworpen. De oppositie in Nicaragua beschuldigt Ortega nu van corruptie.
De repressie tegen de actievoerders die sinds 2018 zijn vertrek eisen, kostte het leven aan 328 personen. Honderden belandden in de cel. Ook vluchtten 88.000 personen het land uit, zegt de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten.
'De vicepresidente (Rosario Murillo, de vrouw van Ortega) spreekt vredestaal. Ze zegt dat we zijn vrijgelaten om de situatie te verbeteren', zegt Coppens. Maar, de studente ziet er eerder een poging in van het regime om zijn internationaal blazoen op te poetsen. In december nog had het Europees Parlement de vrijlating geëist van iedereen die willekeurig gearresteerd was. 'Paramilitairen sturen is een manier van het regime om te zeggen dat we zelfs buiten de gevangenis noch vrij, noch veilig zijn.'
De Spaanse kwaliteitskrant El Pais heeft Coppens uitgeroepen tot meest markante
persoonlijkheid van Zuid-Amerika in 2019. De activiste geldt als
uithangbord van het protest tegen het regime van de Nicaraguaanse
president Daniel Ortega.
De grootste Spaanse krant maakte een klassement op van de
tien meest markante persoonlijkheden van 2019 in het Zuid-Amerikaanse
medialandschap. Bovenaan staat de 25-jarige Amaya Coppens. Zij heeft een
Belgische vader en een Nicaraguaanse moeder.
Uribe speelde een sleutelrol bij het opzetten van een drugshandelroute
(Bron foto: Twitter)
Voormalig president Alvaro Uribe faciliteerde drugshandel tussen Colombia en Mexico terwijl hij in functie was, aldus het voormalige hoofd van een vrachtluchtvaartmaatschappij tegenover een verbannen onderzoeker.
De als een bom ingeslagen beschuldiging door het anonieme voormalige hoofd van de afdeling Veiligheid van de Colombiaanse maatschappij Air Cargo Lines werd onthuld door Richard Maok Riaño, een voormalig Officier van Justitie die in 2002 naar Canada vluchtte, nadat hij uitgebreide banden tussen de paramilitaire groep Autodefensas Unidas de Colombia, AUC, en staatsfunctionarissen had onthuld.
Volgens het voormalige hoofd Veiligheid speelde Uribe een sleutelrol bij het opzetten van een drugshandelroute waardoor de late 'El Mono Vides' van drugshandelgroep 'Los Paisas' 10 ton cocaïne van de luchthaven El Dorado naar Bogota naar het Sinaloa-kartel in Mexico smokkelde in 2007.
Vides, een voormalig lid van de paramilitaire groep AUC, werd gedood in een politieoperatie in de noordwestelijke provincie Antioquia in oktober 2010. Anderen die naar verluidt betrokken waren bij de plot van drugs- en wapenhandel waren topfunctionarissen van de luchtvaartnaatschappij, topambtenaren van luchtverkeersautoriteit Aerocivil en een top Anti-Narcotica-commandant met dezelfde achternaam als voormalig hoofd van de Nationale Politie Jose Roberto Leon.
Uribe heeft $ 1 miljoen aan steekpenningen ontvangen voor het helpen opzetten van de drugshandelroute, volgens de bron, die documenten heeft overgeleverd die naar verluidt voorkennis van Air Cargo Lines aantonen. Volgens de bron hadden Air Cargo Lines-directeur Raul Jimenez en politicus Enrique Gomez voor het eerst een ontmoeting met Uribe in het presidentiële paleis in Bogota in 2007. Na deze ontmoeting, zei de bron, dat hij naar Medellin vloog om het smeergeld aan twee vermeende boodschappers van de voormalige president te overhandigen op 15 minuten rijden van de luchthaven Rionegro.
I had no idea that Colombia’s ex-president Alvaro Uribe — now accused of taking bribes to allow cocaine trafficking to Mexico — is related to the Cifuentes family, whose members Alex and Jorge were key players in El Chapo’s faction of the Sinaloa cartel https://t.co/1vtmnxLJIMpic.twitter.com/O69pZCQrCx
De voormalige president gaf vervolgens de opdracht aan burgerluchtvaartautoriteiten om de bouw van een hangar buiten het toegestane gebied toe te staan en zou tussenbeide zijn gekomen om een DC-8-vliegtuig toe te staan dat vanwege meerdere technische storingen geen toegang had tot het Colombiaanse luchtruim, volgens de bron.
De drugshandel stopte nadat een ton cocaïne was verdwenen nadat de vijfde vlucht met 6,3 ton ton uit Bogota in Mexico was aangekomen.
Ten tijde van de vermeende drugshandel was de Colombiaanse drugshandelaar Alex Cifuentes de rechterhand van Sinaloa Cartel-baas Joaquin Guzman, ook bekend als 'El Chapo'. Uribe's overleden broer Jaime had twee kinderen met Cifuentes' zus Dolly.
De voormalige president wordt momenteel door het Hooggerechtshof berecht voor zijn vermeende pogingen om getuigen te manipuleren die hebben getuigd over het vermeende criminele verleden van zijn familie. El Chapo en de twee broers en zussen van Cifuentes zitten momenteel gevangen in de Verenigde Staten wegens drugshandel. Toen El Chapo vorig jaar berecht werd in de Verenigde Staten, beschuldigde Cifuentes de voormalige nationale politiechef Oscar Naranjo van Colombia ook van het aannemen van steekpenningen van het Sinaloa-kartel. Tijdens datzelfde proces beschuldigde Cifuentes ook de voormalige Mexicaanse president Enrique Peña van het accepteren steekpenningen van het kartel.
Het Sinaloa-kartel blijft actief in Colombia, volgens het Openbaar Ministerie.
GreenTown Curaçao voorziet veel schonere Isla-raffinaderij
'De kans om met Klesch samen te werken is vele malen groter dan
samenwerken was met PdVSA.' GreenTown Curaçao geeft Klesch Group dan ook ‘de
benefit of the doubt’. Zo meldt de organisatie op haar pagina op Facebook, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 3 januari 2020.
'Meer dan honderd jaar heeft de bevolking zich
aan de stank en luchtvervuiling van de
raffinaderij geërgerd. Shell en PdVSA hebben
altijd in eigen belang gehandeld. Met Klesch
wordt een gewiekste zakenman binnengehaald,
en ook hij zal - net als Shell en PdVSA - het
beste ervoor zichzelf uithalen', zo begint het
bericht.
Maar, er is een groot verschil, meent GreenTown Curaçao. 'Zijn plan is, om net zoals hij het in Duitsland doet, zich aan de strenge Duitse
milieuwetten te houden.' Met ‘zijn plan’ wordt bedoeld het plan van Gary Klesch met de
Isla-raffinaderij en de Oilterminal. In Duitsland heeft Klesch Group in Heide een
raffinaderij.
GreenTown Curaçao: 'De Heide-raffinaderij van Klesch produceert reeds de .05pc zwavel
content, die sinds 1-1-2020 over de wereld verplicht is gesteld.' Het stuk op Facebook
vervolgt met de mededeling dat een groep van de beste werknemers waarschijnlijk door
Klesch zal worden overgenomen en opgeleid.
'Laten we onze energie gebruiken om te
construeren in plaats van te destrueren'
Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft het jaar 2020 aangegrepen om
vooruit te kijken naar de komende tien jaar. 'Het is 10 jaar geleden dat Curaçao een
autonoom land werd in het Koninkrijk, waar
staan we in 2030?', zo vroeg de premier het
kijk- en luisterpubliek in zijn nieuwjaarsrede, aldus vandaag, vrijdag 3 januari 2020, het Antilliaans Dagblad.
'Elk nieuw moment is een moment om een
nieuwe keuze te maken. Het belangrijkste is de
angst voor verandering los te laten. Verandering
is een gegeven en we kunnen deze met moed en
voorbereid tegemoet treden, of ons erdoor laten
verrassen en destabiliseren.'
'Laten we onze energie gebruiken om te
construeren in plaats van te destrueren.'
En daarna beschreef Rhuggenaath hoe hij 2030 visualiseert. Vrij vertaald:
'Curaçao heeft
dan een bloeiende haven met veel bedrijvigheid, een vernieuwde raffinaderij en nieuwe
industrieën in het havengebied en bij Bullenbaai. In 2030 kunnen we van de boulevard bij
Marie Pampoen wandelen naar Piscadera. Bij het Rif is een mangrovepark en in Zakitó is
er een ‘cooling area’, waar koude lucht gewonnen wordt uit diepzeewater. De stad is weer
bewoond vanaf de haven tot Scharloo en in Otrobanda is een levendig Sint Elisabethgebied
ontstaan. Er zijn veel toeristen die komen en terugkomen en er zijn 2.500 nieuwe
kamers bijgebouwd. Het nieuwe ziekenhuis heeft ons gezondheidsbewustzijn veranderd en
de mensen leven bewust gezonder. Er zal meer eigen landbouw zijn. Er komen 5.000
nieuwe woningen bij, onder andere bij Wechi. Dit alles genereert werkgelegenheid en
meer welzijn voor iedereen. De wijken worden sterker en weerbaarder en in het onderwijs
worden kinderen voorbereid op de competenties die zij in 2030 nodig hebben.'
Personeel raffinaderij meldt zich massaal bij CRU/RdK
De ex-medewerkers van Refineria Isla lijken massaal gehoor te geven aan
het advies van de Isla-vakbonden om zich te melden bij Curaçao Refinery Utilities (CRU).
Van de ongeveer 900 werknemers hadden zich gisteren ‘al ongeveer 475
geregistreerd’.
Dat zegt interim-directeur
Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy van Refineria di
Kòrsou (RdK) vandaag, vrijdag 3 januari 2000 in het Antilliaans Daglad in antwoord op de vraag hoeveel personen zich hebben ingeschreven om
in dienst te treden bij CRU tijdens de
transitieperiode.
CRU valt onder overheids-nv
RdK en levert perslucht, gedistilleerd water,
stroom en stoom aan de raffinaderij en
elektriciteit aan Aqualectra.
Alle werknemers die
tot 31 december in dienst waren van Refineria
Isla Curaçao, dochterbedrijf van PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.), kunnen hun werk voortzetten in dienst van
CRU. De arbeidsovereenkomst geldt tot 30 juni 2020, tenzij Klesch Group al vóór die tijd
een contract aanbiedt.
Ruim de helft van de werknemers bij de raffinaderij en olieterminal Bullenbaai had zich
dus gisterochtend al gemeld.
Zondag leken de Isla-medewerkers zich nog als een blok
achter hun Venezolaanse werkgever te scharen. 'Het voorstel van de regering is unaniem
afgekeurd door onze leden', zei vicevoorzitter Dennis Daal van vakbond PWFC na de
ledenvergadering die avond over Plan B, waarbij overheids-nv RdK de exploitatie tijdelijk
overneemt. Het personeel eist op dat moment nog dat Refineria Isla/PdVSA een jaar
langer aanblijft.
'Elk jaar nieuwe plannen realiseren is de key en deze directie gaat voor maximale realisatie'
Voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is 2020 een jaar vol uitdagingen. De herstructurering en verdere professionalisering van dit ziekenhuis wordt voortgezet, waarbij het verzelfstandigingsproces en een nieuwe beloningsstructuur de boventoon zullen voeren.
'Samen met de vakbond zullen wij dit traject gestalte geven. De directie heeft de vakbond reeds medegedeeld dat het FISO-beloningssysteem (Functie Informatiesysteem Overheid) niet werkbaar is voor ons ziekenhuis', aldus algemeen directrice Claudia Redan over haar verwachtingen voor dit nieuwe jaar, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 3 januari 2020.
De slogan 'Change is coming' zal dit jaar domineren. De verander- en verbeterprocessen worden voortgezet en ook de kwaliteit van de medische dienstverlening wordt verder verhoogd.
2020 staat bij AZP ook in het teken van de vele bouwwerkzaamheden.
De nieuwe projecten die van start zullen gaan, zijn:
- voorbereiding bouw Kinderziekenhuis.
- Het Pathologisch Anatomisch Laboratorium zal bouwkundig én medisch een transformatie ondergaan.
- Parkeergarage 4-hoog voor ruim 500 auto’s zal verder gestalte krijgen na afronding van de ontwateringswerkzaamheden.
- De Spoedeisende Hulp en de poliklinieken zullen een facelift ondergaan.
De projecten die nu in uitvoering zijn zullen dit jaar volledig opgeleverd worden, waaronder de eerste hart hulp op de SEH, renovatie beddenhuis, OK complex, nieuwbouw ICU en het oogziekenhuis.
Het OFID (OPEC Fund for International Development) heeft positief gereageerd op het verzoek van AZP om de renovatie van de westvleugel te financieren. Dit project is ook goedgekeurd door de ministers van Volksgezondheid en Financiën. De start is gepland na ingebruikname van het nieuwe OK-complex in 2020, deelt Redan mee.
'In 2020 zullen wij het beleid voortzetten en de nodige investeringen spreiden over alle afdelingen; ook de facilitaire diensten zoals de keuken en wasserij worden meegenomen. Op het gebied van financieel beheer, verwachten wij nog geen significante structurele verbetering. Wij zullen daarom op korte termijn op basis van ons jaarplan 2020 verdere uitvoering geven aan onze gezondmakingsplannen en nauw met onze stakeholders de ontwikkelingen op de voet volgen.'
Redan benadrukt, dat een ziekenhuis niet slechts een gebouw is, 'maar onze human resources die wij ter beschikking hebben, van medische specialisten, artsen, verpleegkundigen, para medici, overige medewerkers en alle andere randvoorwaarden, maken een ziekenhuis'.
'Elk jaar nieuwe plannen realiseren is de key en deze directie gaat voor maximale realisatie. When you believe… Change is coming.'
'Ondernemers kunnen vaak niet discipline kunnen opbrengen om vereiste documenten in orde te maken'
Het fonds voor Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO-fonds) verwacht meer toewijding en doorzettingsvermogen van ondernemers die aankloppen voor financiële ondersteuning. Volgens voorzitter Donaghy Malone schort het hieraan vooral tijdens het proces dat voorafgaat aan de toekenning van een lening.
'Een financiering krijgen is niet gemakkelijk. Er is een weg die je moet afleggen', aldus Malone vandaag, vrijdag 3 januari 2020, in de Ware Tijd. Hij merkt dat ondernemers vaak niet de discipline kunnen opbrengen om vereiste documenten in orde te maken. 'Daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig. Wanneer je die zaken goed op orde hebt en dus ook je administratie, heb je al voor zeker dertig procent succes als ondernemer. Als je die discipline hebt gecreëerd, kun je makkelijker overweg.'
De Ware Tijd sprak Malone maandag bij de jaarafsluiting van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) waar het fonds onder valt. Ondernemers kunnen er terecht voor financiële ondersteuning, tegen lage rente, en voor begeleiding. De voorzitter noemt de toeloop van ondernemers tot nu toe goed. Hij spreekt van tientallen die in het afgelopen jaar hebben aangeklopt voor ondersteuning.
Er zijn verbeterpunten, zegt Malone. Zo wil het fonds meer ondernemers van dienst zijn en de capaciteiten van de doelgroep meer helpen versterken. 'We bemoeien ons niet met wat de ondernemers doen, maar we willen ze begeleiden in het proces om de risico's te minimaliseren en de kans van slagen groter te maken.'
Een ander streven is om nauwer samen te werken met de private sector en daarmee kleine ondernemers verder omhoog te trekken.
Het fonds heeft sinds vorig jaar een eigen kantoor in het voormalige gerechtsgebouw aan de Fred Derbystraat. Hiermee wil het de toegankelijkheid van ondernemers vergroten.
HI&T-minister Stephen Tsang benadrukte in zijn toespraak maandag, dat, anders dan velen denken, zijn ministerie er vooral is voor ondernemers. Hij kondigde aan meer vestigingen op te zullen zetten voor een betere bereikbaarheid.
'De Franse ambassade is slechts een donateur en geen lid van de Vereniging'
'In tegenstelling tot wat de Franse ambassade heeft bekendgemaakt, zegt het huidige bestuur van de 'Vereniging Alliance Française de Paramaribo' dat er absoluut geen sprake is van ontbinding van de Vereniging, noch is er door de leden verzocht om deze te ontbinden.
De vereniging Alliance Française de Paramaribo die een rechtspersoon is, kent statuten en een huishoudelijk reglement. Volgens haar statuten, is de Franse ambassade slechts een donateur en wordt hij nimmer genoemd als hoger gezag of lid van de Vereniging.
Het is voor de vereniging op zijn minst gezegd, erg verbazingwekkend dat de ambassadeur uitspraken doet over interne zaken die hem toevertrouwd zijn als donor en welke enorme schade hebben toegebracht aan de Vereniging met een bestuur dat geheel vrijwillig fungeert om eveneens de culturele projecten van de Franse Ambassade uit te voeren.
De Franse ambassadeur en de Foundation zullen nader geïnformeerd worden door onze juridisch adviseur omtrent de statuten en de rol van de Ambassade. Het bestuur respecteert de vrije keuze van de ambassadeur om de samenwerking met de vereniging stop te zetten, maar geeft te kennen dat het bestuur nimmer schriftelijk is geïnformeerd over zijn besluit, zowel komende van de Ambassade als de Foundation, en de reden(en) daartoe.
De vereniging 'Alliance Française de Paramaribo' is een non-profit organisatie, die langer dan 60 jaar fungeert in Suriname, heeft als voornaamste doel de Franse taal en cultuur te bevorderen in Suriname. Zij wordt bestuurd door grotendeels Surinaamse burgers die geheel vrijwillig de organisatie ondersteunen en die zich volledig inzetten met hun eigen middelen om de gestelde doelen van de vereniging te bereiken.
De bestuursleden die de afgelopen 5 jaar gefungeerd hebben, hebben hun zorgpunten wel degelijk zowel mondeling als schriftelijk medegedeeld aan de leden en donateurs bij elke bijeenkomst, bestuursvergadering of algemene ledenvergadering, dat continuering van de vereniging heel moeizaam verloopt, omdat subsidies en donaties minder worden en subsidies vaak lang op zich laten wachten en of zelfs uitblijven. Hierdoor is de vereniging vaak in een penibele situatie komen te verkeren. Slechts culturele activiteiten werden ondersteund middels deze subsidies en het hoofddoel, te weten het opleiden in de Franse taal, werd nimmer ondersteund door de donateurs.
De Foundation Alliance Française zelf is tijdig geïnformeerd over de groei van de vereniging en tevens de functionele problemen die zij treft. Helaas heeft de vereniging tot heden, nimmer van haar ondersteuning mogen genieten in welke vorm dan ook.
Echter, hebben enkele leden van het bestuur consequent hun ondersteuning verleend aan de vereniging, totdat er een enorme groei is ontstaan aan interesse voor de Franse taal. De cursussen hebben zelfs bijgedragen tot het afleveren van docenten in de Franse taal.
Ook heeft de vereniging de afgelopen 5 jaren een reeks aan succesvolle activiteiten ontplooid, welke hebben zorg gedragen voor uitwisselingsprogramma's tussen Suriname en Frans-Guyana waarbij zowel Franse als Surinaamse artiesten hun talenten konden tonen.
Op een bijeenkomst op 13 december 2019, hebben 3 bestuursleden hun ontslag ingediend. Deze aftredende leden zullen vervangen worden en bij de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering zullen de nieuwe kandidaten voorgesteld worden, voor goedkeuring en aanname.
Het huidige bestuur benadrukt en bevestigt dat het continueert met het uitvoeren van zijn doelen, omdat het vindt dat het moet blijven investeren in het opleiden in de Franse taal aan lokale burgers en zodoende zijn bijdrage kan leveren in het bevorderen van de toerismesector, handel en industrie, kunst en cultuur, educatie etc. met de Franse taal als communicatie-tool.
De administratie van de vereniging is al vanaf 2 januari 2020 open en de aanvang van de lessen staat gepland voor 8 januari 2020.
Wij wensen een nieuw leven te blazen in onze vereniging AF de Paramaribo, samen met u, de cursisten, het personeel, leraren, supporters en donateurs.
Met grote dankbaarheid kijken wij terug naar de afgelopen tijd, waarin u ons met uw hart en harde werk heeft ondersteund. Wij spreken de hoop uit dat u ons zult blijven ondersteunen in ons nobel streven om de Franse taal te blijven onderwijzen, zodat ons geliefd land Suriname er profijt van heeft. Moge de toekomst voorspoedig zijn voor ons en en moge wij met wijsheid, enthousiasme, toewijding en kracht ons werk continueren.
'Nieuws'websites als FamilieNieuws, Suriname Herald en GFC Nieuws vooral uit op sensatie en 'scoren'
Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ, lijkt geen zelfreinigend journalistiek vermogen te kennen
Je hebt journalistiek en journalistiek in Suriname. Je hebt een handjevol zichzelf journalist noemende 'journalisten' in het land, de rest zijn over het paard getilde 'opstel-schrijvers' op lager onderwijsniveau, die amper in staat zijn een volzin Nederlands correct te schrijven en de wie, wat, wanneer, waar w's niet kennen. Daar bovenop wordt het internet vervuild door ranzige, onbetrouwbare, onzorgvuldige à-journalistieke op sensatie geilende nieuwswebsites als FamilieNieuws, Suriname Herald en GFC Nieuws.
Dit soort nieuwswebsites heeft weinig tot niets van doen met journalistiek, laat staan met het brengen van nieuwswaardig nieuws.
Ze schromen ook niet om gevoelloos, puur gericht op sensatie, foto's te publiceren van doden en gewonden bij bijvoorbeeld verkeersongelukken. Niet prettig om te zien en helemaal niet voor familie, nabestaanden, et cetera, zoals de foto – en nog in groot formaat ook, met een onjuist onderschrift: 'Twee doden bij verkeersongeval in Marowijne', terwijl op de foto vijf slachtoffers te zien zijn - in onderstaand bericht van Suriname Herald, dat ook nog eens fouten bevatte. Dit is geen serieuze journalistiek, maar riooljournalistiek.
Onbetrouwbaar, dat zijn die nieuwswebsites ook. Met regelmaat gaan ze met berichtgeving de mist in. Fouten lijken soms aan de orde van de dag. Onzorgvuldig, dat zijn de figuren achter die nieuwswebsites, die enkel en alleen snel willen scoren. Het wordt tijd dat bezoekers van deze ranzige nieuwswebsites hun verstand gaan gebruiken, gaan nadenken.... Maar, wellicht is in het land der blinden éénoog koning.
Suriname heeft een Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ, maar die lijkt geen zelfreinigend journalistiek vermogen te kennen, door bijvoorbeeld de ordenings-bezem door het lokaal journaille te halen en ranzige nieuwswebsites publiekelijk aan te spreken en ze te attenderen op ethiek, op fatsoensnormen, op respect.
'Nieuws'websites als FamilieNieuws, Suriname Herald en GFC Nieuws vooral uit op sensatie en 'scoren'
Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ, lijkt geen zelfreinigend journalistiek vermogen te kennen
Je hebt journalistiek en journalistiek in Suriname. Je hebt een handjevol zichzelf journalist noemende 'journalisten' in het land, de rest zijn over het paard getilde 'opstel-schrijvers' op lager onderwijsniveau, die amper in staat zijn een volzin Nederlands correct te schrijven en de wie, wat, wanneer, waar w's niet kennen. Daar bovenop wordt het internet vervuild door ranzige, onbetrouwbare, onzorgvuldige à-journalistieke op sensatie geilende nieuwswebsites als FamilieNieuws, Suriname Herald en GFC Nieuws.
Dit soort nieuwswebsites heeft weinig tot niets van doen met journalistiek, laat staan met het brengen van nieuwswaardig nieuws.
Ze schromen ook niet om gevoelloos, puur gericht op sensatie, foto's te publiceren van doden en gewonden bij bijvoorbeeld verkeersongelukken. Niet prettig om te zien en helemaal niet voor familie, nabestaanden, et cetera, zoals de foto – en nog in groot formaat ook, met een onjuist onderschrift: 'Twee doden bij verkeersongeval in Marowijne', terwijl op de foto vijf slachtoffers te zien zijn - in onderstaand bericht van Suriname Herald, dat ook nog eens fouten bevatte. Dit is geen serieuze journalistiek, maar riooljournalistiek.
Onbetrouwbaar, dat zijn die nieuwswebsites ook. Met regelmaat gaan ze met berichtgeving de mist in. Fouten lijken soms aan de orde van de dag. Onzorgvuldig, dat zijn de figuren achter die nieuwswebsites, die enkel en alleen snel willen scoren. Het wordt tijd dat bezoekers van deze ranzige nieuwswebsites hun verstand gaan gebruiken, gaan nadenken.... Maar, wellicht is in het land der blinden éénoog koning.
Suriname heeft een Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ, maar die lijkt geen zelfreinigend journalistiek vermogen te kennen, door bijvoorbeeld de ordenings-bezem door het lokaal journaille te halen en ranzige nieuwswebsites publiekelijk aan te spreken en ze te attenderen op ethiek, op fatsoensnormen, op respect.
'Het overnameproces is niet kies verlopen, het kon beter'
DOE wil goede uitleg regering over deals in kader van lening en overname van de dam
De overname van de Afobakka-stuwdam moet voordelen opleveren voor Suriname. Volgens voorzitter Steven Alfaisi van de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) moet het niet alleen gaan om overname. Er moet voor gezorgd worden, dat de druk op de weinige en precaire middelen niet wordt opgevoerd. Het Nationaal Informatie Instituut (NII) sprak Alfaisi op donderdag 2 januari 2020 nadat hij samen met DOE-parlementariër Carl Breeveld door president Desi Bouterse ontvangen was voor een informatiesessie betreffende de overname van het waterkrachtwerk.
De stuwdam is per 31 december 2019 officieel in Surinaamse handen gekomen, waarmee er ook einde is gekomen aan Suralco/Alcoa in Suriname. Hoewel de DOE-voorzitter blij is dat de stuwdam nu in Surinaamse handen is, ontvangt de partij dit gebeuren toch met gemengde gevoelens. Alfaisi meent dat het proces niet kies is verlopen en dat het beter kon, hetgeen ook aan het staatshoofd kenbaar is gemaakt.
De partijvoorzitter meent ook, dat de overname reeds had moeten plaatsvinden toen de Alcoa in 2015 het besluit nam om te stoppen met de raffinage van bauxiet tot aluinaarde in Suriname. Hij betitelt het besluit van het staatshoofd om de politieke organisatie te informeren een nationale zaak. 'Wanneer er wordt gesproken over energie is de stuwdam de meest primaire energie opwekkingsbron die we hebben', zei Alfaisi. 'Als erover gesproken wordt, dan moet je gaan luisteren', voegde hij eraan toe.
Met het staatshoofd is ook gesproken over de laatste horde die genomen is om de dam in eigen beheer te krijgen, namelijk de lening van US$ 125 miljoen. De DOE-voorzitter meent, dat er een betere deal kon worden uitgeschreven. Ook zou er beter onderhandeld moeten zijn met de Alcoa, die jarenlang in Suriname is geweest. Alfaisi zegt te begrijpen dat Suriname nu zal gaan besparen, maar meent dat er niet aan de ene kant verlicht moet worden en de druk aan de andere kant moet worden opgevoerd.
De DOE-vertegenwoordiging wenste een goede uitleg over de deals in kader van de gedane lening en de overname van de dam. Alfaisi benadrukte, dat de partij altijd een visie heeft hoe om te gaan met zaken wanneer het een nationaal belang betreft. Zij levert altijd haar bijdrage in de persoon van parlementariër Breeveld en zal dit ook doen wanneer erom gevraagd wordt.
Over het vervolgtraject zei Alfaisi dat dit koffiedik kijken is. Hij meent dat nog niet alles in kannen en kruiken is en dan vanuit de overheid een aantal zaken nog vorm moet krijgen. Volgens hem moeten details over de overname nog in place komen. 'In elk geval is het volgens de partijvoorzitter nu aan ons als Suriname om na te gaan hoe wij dit alles tot een goed en voordelig einde voor Suriname kunnen brengen', aldus Alfaisi.
'De politieke partij PALU, vertegenwoordigd door voorzitter Jim Hok en bestuurslid Imran Taus, was de laatste in de lijn van parlementaire oppositionele partijen die donderdag door het staatshoofd werden ontvangen. Eerder op de dag waren dat achtereenvolgend VHP en ABOP gevolgd door DOE. PALU-voorzitter Hok wenste hetgeen met president Bouterse was besproken eerst met zijn partijbestuur te delen. De Nationale Partij Suriname (NPS), die ook een uitnodiging had ontvangen, liet per schrijven echter weten af te zien van de informatiesessie met het staatshoofd.'
PL ziet graag weer aandacht voor stopgezet TapaJai-project
(Bron foto: NII)
De Pertjajah Luhur (PL) is op basis van antwoorden die zij in gesprek met president Desi Bouterse heeft gehad op vragen betreffende de overname van de Afobaka stuwdam, content met het feit, dat de waterkering nu in Surinaamse handen is, zo schrijft althans het Nationaal Informatie Instituut (NII). Het staatshoofd informeerde de politieke organisaties die in het parlement vertegenwoordigd zijn donderdag 2 januari 2020 over het traject naar het moment van de overname van de stuwdam en het proces hierna.
De PL werd bij deze informatiesessie vertegenwoordigd door Robert Soentik, Hendrik Setrowijojo, Bronto Somohardjo, Martha Djojoseparto en Nasier Eskak.
Soentik zei, dat de PL helemaal content is met de overname van de dam, vooral vanwege het argument dat Suriname de Suralco moest betalen. Hij zegt dat de overheid de Alcoa hiermee in principe subsidieerde. Volgens de PL-secretaris maakt ook het feit, dat de vertegenwoordiging op al haar vragen antwoorden heeft gekregen, haar content.
Hoewel de partij achter de overname van de stuwdam staat, wil zij toch het fijne weten van het beheer hiervan. Soentik wijst erop, dat over het opzetten van een eigen entiteit was gesproken. De stuwdam zal worden beheerd door SPCS (Staatsolie Power Company Suriname), een dochteronderneming van Staatsolie. Soentik zegt, dat de PL graag wil weten hoe de aanpak eruit zal zien, dit tegen de achtergrond van het feit dat Staatsolie al fossiele brandstof levert.
De PL-vertegenwoordiging had ook vragen over het subsidiebeleid, eventuele verhoging van de energietarieven, de precieze betekenis van de overdracht en wat er met overtollige energie zal gebeuren. Verder maakte de PL-vertegenwoordiging ook kenbaar, dat het intussen stopgezette TapaJai-project als additionele energiebron gebruikt kon worden. Hierover zou het staatshoofd hebben aangegeven, dat de stopzetting een politiek besluit is geweest.
Setrowidjojo zei, dat zij nu de partijleiding gaan informeren over het gesprek met het staatshoofd. De bijdrage van de PL in het natraject zal binnenskamers besproken worden. Een besluit over hoe verder zal ook in het partijprogramma terug te zien zijn.
Bij sommige huizen gingen meerdere glazen shutters kapot
Brandweer en politie: 'Wij kunnen niets doen, omdat het om legaal vuurwerk gaat'...
Bewoners van de Berthastraat in Peu-et-Content, ofwel Rensproject, zijn misnoegd en teleurgesteld over de wijze waarop hun klacht over vuurwerkoverlast is aangepakt door de 'formele instituten' en de veroorzaker. De politie en brandweer waren volgens hen onwillig om gepaste acties te ondernemen.
Ook de opstelling van de veroorzaker, die volgens de gedupeerden vooral interesse toonde in het snel afhandelen van de materiële schade en geen oor zou hebben voor hun welzijn, rust en woongenot, is niet in goede aarde gevallen bij sommige bewoners.
'31 December is hier niet meer prettig. Het is gewoon een nachtmerrie', zegt Harriët Lafour.
Omstreeks half tien dinsdagavond veroorzaakte een enorm harde knal afkomstig van vuurwerk schade aan enkele woningen in de Berthastraat en zorgde voor opschudding onder de bewoners. Een 98-jarige bewoonster schrok zo hevig dat ze onophoudelijk begon te huilen en pas na geruime tijd tot bedaren kon worden gebracht.
In de straat woont een aantal senioren-burgers van tachtig jaar en ouder, vertellen Lafour en Eugenie Esajas, twee buurtbewoners, vandaag, vrijdag 3 januari 2020, in de Ware Tijd. Bij Lafour viel een schilderij van de muur, ontplofte een tl-buis en raakte een lamp in de badkamer los van het plafond. Bij Esajas sneuvelden de ruitjes van twee ramen en raakte een plafondplaat los. 'Ik heb niet zo veel schade, maar bij andere buurtbewoners is het erger', zegt Lafour. Bij sommige huizen gingen meerdere glazen shutters kapot en zou naar verluidt bij een van de woningen ook een deur zijn losgeraakt door de kracht van de explosie. 'Het leek wel een kleine aardbeving', zegt Judith Bruster.
Volgens de bewoners is de vuurwerkoverlast veroorzaakt door de buren in Prins Park pas enkele jaren gaande. Zij hebben zich niet eerder publiekelijk beklaagd, 'maar, deze keer was gewoon te erg'. Zij maakt zich niet druk om de schade, maar om de emotionele toestand waarin haar 98-jarige moeder sinds het incident verkeert.
Esajas zegt totaal geen moeite te hebben met buurtbewoners die voor hun plezier vuurwerk afsteken, ongeacht de hoeveelheid. Ze verwacht evenwel dat bewoners rekening houden met elkaar en zodanig handelen dat er niet al te veel overlast ontstaat voor anderen. 'Vuurwerk hoort bij onze oudejaarstraditie, dus daaraan komen we niet. Daarom bereid ik mijn moeder, ze is 82 jaar, elk jaar vanaf 1 december erop ,dat de vuurwerkperiode aanbreekt en leg ik haar uit wat ze moet doen als de knallen haar te veel worden. Maar, dit jaar was het gewoon vreselijk', zegt ze.
Esajas vindt het ongehoord dat brandweer en politie aangeven niets te kunnen doen, omdat het om legaal vuurwerk gaat en dat gedupeerden te horen krijgen dat zij een civiele procedure zouden moeten beginnen tegen de veroorzaker. 'Wanneer je mij als brandweer en politie, de formele instituten, dit soort antwoorden geeft zonder dat onderzoek is gedaan of het resultaat van een eventueel onderzoek bekend is, zijn we verloren in dit land. Burgers kunnen dus niet meer rekenen op deze instituten, want ze zijn kennelijk bezig partij te kiezen. We hebben die instituten fu soso.'
Politiekorpschef Roberto Prade zegt, dat in dergelijke gevallen onderzoek moet uitwijzen wat er aan de hand is. 'Als er opzet in het spel is dan zal de pleger vernieling worden aangerekend. Het wordt dan een aangifte. Indien niet, kan een rapport worden opgemaakt, waarmee een civiele procedure kan worden gestart', zegt Prade.
Ook Ulrich Coats, voorlichter bij de brandweer, geeft aan dat benadeelden aangifte bij de politie zouden moeten doen, zodat een onderzoek ingesteld kan worden. Als zou blijken dat, ofschoon het om legaal vuurwerk gaat, de veroorzaker onzorgvuldig handelen kan worden verweten, wordt die persoon officieel in gebreke gesteld. Dan kan de zaak verder afgewikkeld worden.
'Deze informatie moet in De Nationale Assemblee verstrekt worden'
De Nationale Partij Suriname (NPS) is de enige oppositiepartij in De Nationale Assemblee die zich consequent heeft opgesteld en niet is ingegaan op de uitnodiging van president Desi Bouterse om binnenkamers geïnformeerd te worden over overname van de Afobakadam. De NPS is net als de overige partijen blij dat de dam in Surinaamse handen is, maar vindt dat deze informatie in De Nationale Assemblee verstrekt moet worden. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 3 januari 2020.
In een brief aan de president heeft NPS-voorzitter Gregory Rusland aangegeven dat zijn partij altijd een nationale aanpak heeft voorgestaan over Alcoa/Suralco.
'Wij hebben steeds getracht onze oprechte bijdrage te leveren, zowel binnen als buiten De Nationale Assemblee (DNA). Echter, zijn door DNA besluiten genomen, die helaas niet in lijn zijn met inzichten van de NPS', staat in de brief.
Rusland voert aan, dat hij recentelijk tijdens een openbare vergadering vragen heeft gesteld over de afhandelingen en consequenties verbonden aan de overname van de dam. 'Wij stellen daarom voor om eventueel nog nader te nemen stappen in DNA te bespreken', staat in de brief.
'Op grond hiervan kan de NPS niet ingaan op de uitnodiging en kijkt uit naar de behandeling over deze kwestie in DNA. Als je in deze case ingaat op de uitnodiging, wordt het college uitgehold omdat de president niet deelnam aan de discussies', licht Rusland het besluit nader toe.
Tijdens de behandeling van de Brokopondo Overeenkomst is herhaaldelijk gevraagd naar de aanwezigheid van de president. Er zijn toen besluiten doorgedrukt door de coalitie, die niet stroken met de opvattingen van de NPS, stelt Rusland. 'We zijn nu voorbij het punt waarbij de dam al in Surinaamse handen is en de additionele informatie kan in DNA worden gegeven', zegt de partijvoorzitter. 'Zo kan ook het volk hier kennis van nemen.'