zondag 5 juli 2020

Covid-19 beperkingen worden versoepeld - Oost-Suriname is een 'hot zone'

Avondklok geldt vanaf maandag van 22.00 uur tot 05.00 uur



Op Oost-Suriname na worden de Covid-19 beperkingen versoepeld, waarbij de hygiëne maatregelen en de afstand van 1.5 tot 2 meter in acht moeten worden genomen.

'(...) De gezondheidsmonitoring van de afgelopen twee weken heeft ons de volgende analyse opgeleverd: 

• De clusters van besmettingen zijn in beeld gebracht. 
• Hoewel er nog steeds nieuwe clusters ontstaan, zijn er aantallen clusters aan het verdwijnen. 
• Paramaribo was voor wat betreft de uitbraak van de afgelopen weken een zogenaamde 'hotzone' en is nu aan het afkoelen. 
• In het oosten neemt een andere zogenaamde 'hotzone' steeds verder toe. 
• Het medisch team geeft echter aan, de zaak onder controle te hebben. 

Op basis hiervan, hebben wij voldoende reden om de maatregelen verder aan te passen. (...)'

Het onderwijsproces voor de examenklassen wordt maandag 6 juli 2020 hervat, behalve voor het oosten van het land.

'(...) De afgelopen dagen hebben wij veel berichten ontvangen van bezorgde ouders van examenklasleerlingen. Wij begrijpen dat u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw kind. Tegelijkertijd hebben wij een verantwoordelijkheid om onze leerlingen te garanderen van onderwijs, en in dit geval, van een diploma. Het ministerie heeft duidelijke protocollen ontwikkeld. Gezien de voorbereidingen die zijn getroffen, heb ik er vertrouwen in dat teamwork tussen u als ouders, onze docenten en het ministerie ervoor zullen zorgen dat onze kinderen op een veilige manier de eindstreep kunnen halen. Ook hier geldt het stuk van verantwoordelijkheid die wij met z’n allen dragen voor elkaar. Laten wij als volwassenen het goede voorbeeld geven en samenwerken. Spreekt u elkaar op respectvolle manier aan op zaken die beter of anders zouden kunnen, opdat wij veilig onderwijs kunnen garanderen. (...)'

De avondklok geldt vanaf maandag van 22.00 uur tot 05.00 uur de volgende dag. Religieuze groeperingen, de horecasector, sportscholen en casino’s die in overleg met het Covid-19 Managementteam de benodigde voorzorgsmaatregelen hebben getroffen, mogen weer mensen toelaten in hun bedrijf en/of gebedshuis.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft zondagavond de aanpassingen die per morgen ingaan, bekendgemaakt in een televisietoespraak. Hij kondigde aan dat contactberoepen, zoals kapsalons, barbershops, fysiotherapie, weer kunnen openen, mits zij de gestelde maatregelen van het Covid-19 Managementteam opvolgen.

De samenscholing blijft gesteld op maximaal 5 personen. In grote ruimtes, waarbij er voldoende afstand mogelijk is tussen personen en waar er ventilatie aanwezig is, wordt echter een groter totaal aantal personen toegestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten