donderdag 11 juni 2020

VHP-voorzitter Santokhi ontkent in media Nederland gezegd te hebben bereid te zijn Bouterse uit te leveren

'Als het rechtshulp- verzoek komt, zullen wij ons houden aan de wettelijke bepalingen'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi ontkent woensdagavond 10 juni 2020 op Starnieuws, dat hij heeft gezegd dat hij bereid is president Desi Bouterse uit te leveren aan Nederland om zijn straf daar uit te zitten. Hij heeft in een interview aan de Nederlandse radio op een vraag geantwoord, dat 'als er een rechtshulpverzoek komt, er wettelijke regelingen zijn die bepalen hoe met rechtshulpverzoeken om te gaan. Wij zullen dat voorleggen aan de procureur-generaal. Dat is het systeem zoals dat werkt in Suriname'. 

Op basis van dit interview hebben De Telegraaf, Algemeen Dagblad en andere Nederlandse media hun bericht gebaseerd. 'Dus wat u betreft moet Desi Bouterse zijn straf in Nederland uitzitten?', vraagt de verslaggever van BNR Radio. Hierop antwoordt Santokhi: 'Wij kijken uit naar het rechtshulpverzoek. Wij kijken ook uit naar wat het advies zal zijn van de procureur-generaal. Nogmaals het zijn zaken die zich voltrekken binnen het rechtssysteem. Tuurlijk zijn er interstatelijke handelingen die verricht moeten worden tussen twee staten. Maar nogmaals als het rechtshulpverzoek komt, zullen wij ons houden aan de wettelijke bepalingen en dat doorgeleiden naar de procureur-generaal en we kijken uit wat het advies van de procureur-generaal kan zijn.'


Santokhi betreurt het ten zeerste, dat journalist Roelof Hemmen van BNR oneigenlijke conclusies heeft verbonden aan hetgeen hij heeft gezegd in het interview met hem woensdagochtend. Gevraagd naar de uitlevering van een Surinamer, heeft de VHP-voorzitter slechts aangegeven wat de procedure is voor uitleveringen in het algemeen en de rol van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht in deze. Op geen enkel moment heeft de VHP-voorzitter gesuggereerd of gezegd, dat hij openstaat voor uitlevering van een Surinamer, in dit geval de persoon van de zittende president.

Het is bekend dat Surinamers, volgens de bestaande wetgeving, niet uitgeleverd kunnen worden.

De VHP betreurt dat deze Nederlandse journalist gemeend heeft onjuiste conclusies te verbinden aan een interview welke gericht was op het aangeven van de noodzaak tot verbetering van de relaties.

VHP voorzitter: 'Ons land kampt met zoveel andere problemen van financieel-economische en maatschappelijke aard en de aandacht van de VHP gaat daar naar toe. Op basis van de stembus uitslag wordt thans in eensgezind gewerkt aan een sterke coalitie, welke in de afgelopen dagen maatschappelijke organisaties heeft geconsulteerd in voorbereiding van het regeerprogramma. Ik doe een beroep op elke Surinamer om niet afgeleid te worden door deze verkeerde berichtgeving van het doel om een beter Suriname te creëren'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten