donderdag 4 juni 2020

Oud-president van Ecuador gearresteerd in corruptieonderzoek naar aankoop ziekenhuisbenodigdheden tijdens Covud-19 pandemie

Abdala Bucaram (68) gearresteerd bij huiszoeking in zijn huis in Guayaquil


De voormalige president van Ecuador, Abdala Bucaram, is gearresteerd in het kader van een corruptieonderzoek naar de aankoop van ziekenhuisbenodigdheden tijdens de pandemie van het coronavirus, zei het Openbaar Ministerie woensdag 3 juni 2020. 

De 68-jarige, die in 1997 werd ontslagen, werd gearresteerd tijdens een huiszoeking in zijn huis in Guayaquil, de grootste stad van Ecuador, het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus in dit land.



'De ex-president Abdala B. werd aangehouden, omdat hij in het bezit was van een vuurwapen, zonder opgaaf van redenen', aldus het Parket op Twitter.


Hij wordt verdacht van verduistering van medische voorraden in het Hospital del Seguro.

Bucaram werd in februari 1997 ontslagen na slechts zes maanden toen het parlement hem mentaal ongeschikt verklaarde te midden van wijdverbreide protesten tegen zijn regering, ondanks dat er geen medische rechtvaardiging was voor zijn uitspraak. Daarna bracht de populistische Bucaram twee decennia in ballingschap door in Panama.


De Officier van Justitie onderzoekt verschillende verdachte gevallen van corruptie in verband met het ziekenhuissysteem tijdens de coronaviruspandemie, waardoor Ecuador bijna 3.500 doden en 40.000 besmettingen heeft. Het land van 17,5 miljoen heeft de op drie na meeste gevallen van coronavirus in Latijns-Amerika geregistreerd, volgens een telling door persbueeau AFP.

Naast de officiële cijfers vermoedt de regering nog eens 2.200 doden als gevolg van Covid-19.

Het huis van Carlos Luis Morales, de prefect van de provincie Guayas, wiens hoofdstad Guayaquil is, is ook doorzocht op basis van een onderzoek naar de bemoeienis bij de verwerving van medische benodigdheden, aldus de Officier van Justitie.


Tijdens de piek van de pandemiecrisis in april stortte het gezondheidssysteem van Guayaquil in, met lichamen opgestapeld in gangen en zelfs toiletten in openbare ziekenhuizen. Wachtrijen van lijkwachten stonden buiten de ziekenhuizen in de rij om te wachten met het meenemen van lijken naar het mortuarium, waar sommigen vermist raakten, waardoor rouwende familieleden hun geliefden niet konden begraven.

Minister van Binnenlandse Zaken Maria Paula Romo vertelde de Ecuavisa-televisiezender dat 14 mensen zijn gearresteerd in Guayaquil en de hoofdstad Quito na 23 huiszoekingen.

(SNOOP Suriname/AFP/BBC Mundo/Twitter/El Universo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten