Nieuwe fabriek zet afval om in kookgas voor huishoudens, gas voor elektriciteit opwekking en biomest voor landbouwsector
Suriname krijgt in de komende regeertermijn een compleet modern afvalverwerkingsbedrijf te Ornamibo in het district Wanica. Volgens planning zal er volgend jaar een start worden gemaakt met de bouwwerkzaamheden van de fabriek. Er is vanuit de particuliere sector een voorstel gedaan aan de overheid om het vraagstuk van vuilverwerking adequaat aan te pakken. De overheid is vervolgens akkoord gegaan met het plan, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, vrijdagavond 22 mei 2020.
Om over te gaan tot concrete acties is vrijdag een Memorandum of Understanding getekend met de Surinaamse overheid. Het project is reeds bestudeerd door de ministeries van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Natuurlijke Hulpbronnen, Financiën, Volksgezondheid en milieuorganisaties in Suriname. Gesprekken zijn gevoerd vanaf vorig jaar oktober.
Dit project komt tot stand door middel van een Public Private Partnership. De overheid komt met grond in en andere randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om dit project tot een succes te maken. Het Nederlandse KPP Energy & Waste Solutions B.V. in Leeuwarden komt in met 100 procent financiering.
Tekst van website van KPP Energy & Waste Solutions B.V.:
'TECHNOLOGY AS A DRIVER FOR SUSTAINABLE PROSPERITY OF SURINAME
An agreement has been concluded with the government of Suriname (Public Private Partnership)
to tackle the national waste and energy issue. To the south of
Paramaribo (Ornamibo) KPP is going to build a complete factory with Hogen Biovergister and several Gasifiers.
A second Gasifier plant will also be built in Nickerie. With the
generated gas, electricity will be produced and gas bottles (gas bombs)
can be filled for cooking purposes, for example. The CO2 will
be captured for industrial applications. In addition, the digistate
will be used to make biofertilizer for agriculture. The Leachbuster®
is used to transform the water that is released as part of the
production process into clean drinking water. The secondary goal is to make Suriname one of the greenest countries in the world and to grow the economy in a green way. Suriname then acquires an exemplary function.?'
Vanaf de start van het bedrijf wordt een Naamloze Vennootschap opgezet, waarvan de Surinaamse overheid voor 50% mede-eigenaar is en de Nederlandse onderneming voor de overige 50%.
Bij de nieuwe fabriek zal afval worden omgezet in kookgas voor de huishoudens, gas ten behoeve van elektriciteit opwekking en biomest ten behoeve van de landbouwsector. Een voordeel voor de staat is dat zij vanaf de eerste dag dat het bedrijf in productie gaat zal verdienen, zonder zelf een financiële investering te hebben verricht. Suriname heeft hiermee ook de mogelijkheid om lokaal kookgas produceren in plaats van dat langer te blijven importeren. Het opwekken van elektriciteit vanuit afval zal in dit gevallen ook potentiële mogelijkheden bieden als het gaat om goedkope elektriciteit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten