In januari werd bekend, dat bijna tweehonderd miljoen US$ was verdwenen
Naar aanleiding van de aangifte van een paar burgers en de Finabank wordt binnenkort een aanvang gemaakt met een gerechtelijk vooronderzoek (gvo) naar de onrechtmatig door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aangewende vreemde valuta-kasreserve van banken. In deze zaak is al een politieonderzoek verricht, meldde de procureur-generaal (pg) maandag 4 mei 2020 schriftelijk aan personen die aangifte hebben gedaan. Dit meldt de Ware Tijd.
Onder andere Strei!-voorzitster Maisha Neus, activiste Xaviera Jessurun en DA' 91-voorzitster Angelic del Castilho hadden een klacht bij het Openbaar Ministerie gedeponeerd.
In januari werd bekend, dat bijna tweehonderd miljoen US$ van de kasreserve, onder beheer bij de CBvS, was verdwenen. Niet lang daarna kwam ook naar buiten, dat ongeveer een even groot bedrag aan termijndeposito's van de banken waren verdwenen.
Volgens het schrijven van de pg aan belanghebbenden geldt voormalig CBvS-governor Robert van Trikt als verdachte. Door de regering is nimmer een afdoende verklaring gegeven aan welke zaken de verdwenen middelen zijn besteed.
Vorige week publiceerde avondblad De West op basis van documenten die zijn ingezien, dat de verdwenen gelden onder meer zijn besteed aan het staatsbezoek van de president aan China, aankoop van voertuigen bij Rudisa, leasen van een Russische helikopter en schuldaflossingen bij het Opec Fund.
Ook zouden uit de kasreserve betalingen zijn gedaan aan een advocatenkantoor, Vlatacom, het Servische bedrijf dat het e-ID-systeem leverde en aan de Watergroep in België.
Vanuit diverse maatschappelijke groepen is opgeroepen tot een diepgaand onderzoek naar de kasreservekwestie. Vanwege malversaties bij de CBvS is Van Trikt ontslagen als governor en zitten hij en zakenpartner Ashween Angnoe sinds begin februari in voorarrest. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën geldt intussen ook als verdachte.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten