woensdag 27 mei 2020

Nog zo'n 490 ingezetenen Suriname gestrand in vele landen

Suriname zal tot 30 mei repatriatie- vluchten plannen, daarna is het wachten op reguliere vluchten


Kolonel Danielle Veira deelde woensdag 27 mei 2020 mee op de persconferentie van het Covid-19 Managementteam dat de grenzen voorlopig gesloten blijven en nog niet gezegd kan worden wanneer de grenzen of het luchtruim weer open zullen kunnen, daar is Suriname nog niet ready voor. Dit beticht het Dagblad Suriname.

Deze week zal meer info volgen over het vervolg van de repatriatievluchten, maar op dit moment zijn nog zo'n 490 ingezetenen gestrand in andere landen. Dat zijn vooral de landen waar Suriname geen rechtstreekse vliegverbindingen mee heeft en waar ter plekke het luchtruim/de grenzen ook gesloten zijn.

Veira somde een waslijst aan landen op waar nog Surinamers zitten, waaronder Mexico, Panama, Bonaire en Aruba, Sint Maarten en Curaçao, Barbados, Jamaica, Grenada, Cuba, Haïti, St. Lucia, Colombia, Ecuador, Frankrijk, Nepal en Taiwan en vele andere landen.

Suriname zal tot 30 mei repatriatievluchten plannen, daarna zal men moeten wachten totdat er weer reguliere vluchten zijn. Deze week zal er in elk geval geen vlucht zijn.

Veira zei verder, dat er gesprekken gaande zijn met de mensen die het openbaar vervoer verzorgen, met het oog op het feit dat de crèches en peuterscholen weer opengaan, en per 1 juni de examenklassen ook weer beginnen. Formele mededelingen volgen nog, evenals de protocollen die gehanteerd zullen moeten worden. Vrijdag geeft het team hierover meer info.

Ze besloot met een beroep op de samenleving zich aan de Covid-19 regels te blijven houden.


Kolonel Jerry Slijngard zei, voor het eerst in de geschiedenis van Suriname  personen in quarantaine hun stem maandag hebben kunnen uitbrengen. Het ging in totaal om ongeveer 216 personen die allen bij het Zorghotel konden stemmen.

Slijngard gaf mee, dat er nog ongeveer 372 personen in quarantaine zijn, waarvan binnenkort een aantal de exit screening zullen ondergaan. Op 29 mei zullen dat de mensen zijn die uit Guyana kwamen, die uit Miami en nog 1 persoon van de Nederland 3 groep.

Velen in quarantaine zijn illegalen, en zelfs dinsdag werden nog mensen in Albina, waaronder een vrouw en haar dochter, opgepakt en in quarantaine geplaatst. Er komen ook nog steeds mensen aan met schoeners uit Brazilië en Venezolaanse vaartuigen. Die mensen worden in quarantaine geplaatst, en wie geen bescheiden heeft wordt het land meteen uitgezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten