VHP-Assembleelid Mahinder Jogi beweert woensdag 20 mei 2020 in het Dagblad Suriname, dat het geenszins de bedoeling was om zijn collega-parlementariër Silvana Afonsoewa (NDP) deze week in de Assemblee te beledigen met de uitspraak ‘yapyapi hori mofo’.
'Ik wil benadrukken, dat ik het niet racistisch heb bedoeld. Het is geen opzet en er staat geen enkele kwade bedoeling erachter. Noch minder is het de bedoeling geweest iemand hiermee te beledigen. Maar, het zijn woorden die ook Afonsoewa heeft geuit in Ocer. Zij had in Ocer ook gezegd dat no wan yapyapi kan stop a show. In de wandelgangen hebben wij een bepaalde gewoonte om elkaar spelenderwijs met troetelnamen te noemen en aan te spreken. Zo zeg ik soms ook aan Edward Belfort ‘Belly’ of ‘Tigri Barba, tap i mofo’, Ronnie Brunswijk ‘Bravo, tan rustig’. Aan Carl Breeveld zeg ik soms ook ‘Ey dominee, a sari yere’. Omdat Afonsoewa storend bezig was tijdens de vergadering en zij de woorden ‘yapyapi’ eerder heeft gebezigd, heb ik haar op zo een manier aangesproken. Het is meer als een grapje. Het was een kiek', zegt de VHP’er
Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons ontnam maandagavond Jogi het woord en zette hem uit de vergaderzaal. De VHP’er vermoedt dat Geerlings-Simons gewoon een punt heeft gevonden om hem het woord te ontnemen. 'Ik denk dat ze ook een beetje geïrriteerd was en ik heb ook geen rekening gehouden met haar leeftijd', aldus Jogi. Hij zou samen met de overige 14 leden van de oppositie voor stemmen bij de in staat van beschuldiging stelling van Financiën-minister Gillmore Hoefdraad,
Tijdens zijn toespraak zei Jogi, nadat er buiten de microfoon opmerkingen werden gemaakt uit de zaal, ‘yapyapi hori mofo’. Deze woorden passeerden Simons niet. Hij moest ze terugnemen. De Assembleevoorzitter waarschuwde hem om niet op zodanige wijze de woorden terug te nemen, dat ze genoodzaakt zou zijn hem het woord te ontnemen. Jogi zei toen, dat hij deze woorden terug zou terug nemen, maar gelijk daarna maakte hij lachend de opmerking: ‘Mi no ben sabi dat yapyapi de in a parlement’. Hierna ontnam Geerlings-Simons hem het woord. Jogi weigerde te gaan zitten, waarop de Assembleevoorzitter de politie vroeg om hem de zaal uit te zetten. Diverse fractieleden hebben nog geprobeerd de schade te beperken, maar tevergeefs. Uiteindelijk vertrok de VHP’er zelf uit de zaal.
Opmerkingen Bouva wel hamer gepasseerd
Jogi vindt wel, dat Geerlings-Simons met twee maten meet, omdat in dezelfde vergadering nog diverse coalitieparlementariërs denigrerende uitspraken richting oppositieparlementariërs hebben gedaan en deze uitspraken gewoon haar hamer zijn gepasseerd.
Als voorbeeld noemt hij het geval dat vicevoorzitter Melvin Bouva het gedrag van NPS-parlementariër Patricia Etnel typeerde als dat van iemand onder de markt. Eerder heeft Bouva Etnel ook marktvrouw genoemd. 'Althans woorden van gelijke strekking. Daar wordt het Openbaar Ministerie van alles beticht, zonder dat de leiding ze tot de orde heeft geroepen. Ook het vergelijken van leden van de rechterlijke macht door Afonsoewa met ‘yapyapi’s’ werd de microfoon van de NDP in Ocer gepasseerd, terwijl Simons als topper van de NDP ook erbij zat. Men heeft gewoon de meerderheid in de Assemblee gebruikt om dingen naar hun hand te zetten. Hebben ze zo trouw gezworen aan de grondwet van Suriname?', aldus Jogi.
Jogi tweede keer uit zaal gezet: incident 13 mei 2018
Het is overigens niet de eerste keer dat Jogi, die bekend staat als één van de mondigste parlementariërs, uit de vergaderzaal is gezet door Geerlings-Simons. Dat gebeurde ook precies twee jaren geleden, op 13 mei 2018. De Assemblee-voorzitster heeft toen geweigerd om Jogi een persoonlijk feit te geven, waardoor hij buiten de microfoon bleef aandringen naar een beurt. Hierop werd hij uit de zaal verwijderd.
De VHP’er zei toen, dat de voorzitster niet conform het Reglement van Orde had gehandeld, maar slechts op een goedkope manier haar ‘makkers’ André Misiekaba en Amzad Abdoel, in de gelegenheid had gesteld om zogenaamd politiek te scoren.
Somohardjo ook slachtoffer in 2016
Het is niet de eerste keer in deze zittingsperiode dat Geerlings-Simons hard heeft moeten optreden tegen oppositie parlementariërs. Op 28 januari 2016 werd PL-voorzitter Paul Somohardjo ook met politie ondersteuning uit ’s lands vergaderzaal verwijderd, nadat hij de parlementsvoorzitster schreeuwend in de zaal ervan beschuldigde gefraudeerd te hebben met authentieke stukken.
Somohardjo had samen met de totale oppositie ontdekt, dat er geknoeid zou zijn met authentieke stukken, waarbij de namen van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan toe waren gevoegd aan de originele lijst die hij op 23 juni 2015 in het parlement had ingediend. Daarin zouden slechts de namen van hem, William Waidoe en Ingrid Karta-Bink zijn aangegeven als leden van de PL-fractie. Somohardjo presenteerde deze valse stukken in de Assemblee.
In 2012 hele oppositie uit parlement gezet
Op 16 april 2012 zijn ook verschillende leden van de oppositie in opdracht van voorzitster Geerlings-Simons door de politie uit de vergadering gezet. Aanleiding was, dat de oppositie zich met slaan op de tafels en geschreeuw door de zaal zich hevig verzette tegen de manier waarop Geerlings-Simons de vergadering leidde. De voorzitster duldde op geen enkele manier, dat de oppositie bij de behandeling van de wet ‘belagen’ enige link maakte met de eerder aangenomen Amnestiewet. Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh en enkele leden werden in opdracht van Geerlings-Simons door de politie uit de zaal verwijderd.
Jogi benadrukt, dat hij dit gedrag van Geerlings-Simons niet had verwacht, omdat ook zij als oppositieparlementariër tussen 2005 en 2010 door toenmalige voorzitter Somohardjo uit ’s landsvergaderzaal werd gezet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten