- CBB-directeur Menso duldt geen negatieve kritiek: 'Bepaalde politieke partijen smijten met vuil'
- OKB-voorzitster Van Dijk-Silos: 'De kiezerslijst is dramatisch vuil, ik ben al twintig jaar bezig met de verkiezingen, maar zo rommelig was het nog nooit'
Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) blijft erbij, dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) ongelijk heeft, dat de kiezerslijst 'zwaar vervuild' is. Adviseur Anton Paal zei gisteren tijdens een persconferentie van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het bestand 'niet zo vervuild is', zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 20 mei 2020.
Het is volgens CBB-directeur Dennis Menso een bestand van 383.333 kiezers, een groei van 30.000 ten opzichte van 2015. Hij ontkent, dat er teveel buitenlanders op de lijst staan. Ook zou het niet kloppen, dat er te veel mensen onterecht op bepaalde adressen ingeschreven staan. Alles is te verklaren, benadrukten Paal en Menso.
Menso vindt, dat de goede naam van instituten te grabbel worden gegooid. Bepaalde politieke partijen smijten volgens hem met vuil, zodat bij een eventuele politieke nederlaag men kan zeggen dat er is gefraudeerd. 'Het is onmogelijk, dat er 30.000 tot 40.000 buitenlanders bijgekomen zijn op de kiezerslijst', zei hij. Hij vindt het een kwalijke zaak, dat mensen berichten lanceren zonder te verifiëren. 'Dan leid ik een frauduleuze organisatie.'
Paal stelde, dat de kiezerslijsten die gebruikt zijn voor de ter inzage legging een bestand had van 383.534 kiezers. Er is opgeschoond en het aantal is 383.333. Het klopt volgens Paal niet wat het OKB zegt, dat er 25.000 mensen teveel zijn op de kiezerslijst. 'Het OKB heeft zich vergist. Er zijn 201 mensen minder nadat wij hebben opgeschoond.' Mensen zijn volgens het OKB dood en komen voor op de lijst.
Op diverse adressen komen meer dan 50 mensen voor. Paal zei echter, dat gebleken is dat er meer dan 50 mensen op één adres staan ingeschreven, maar het gaat om tehuizen. Hij vindt het jammer, dat er geen communicatie is geweest tussen het CBB en het OKB. 'Ik heb sterk de indruk dat het OKB van een verkeerd uitgangspunt uitgaat. Ik blijf erbij dat het OKB geen gelijk als ze beweren dat het bestand vervuild is en dus moet het opgeschoond worden. Het moet worden opgeschoond, het is niet schoon in de zin van perfect schoon', zei Paal. Hij gaf met cijfers aan, dat het CBB zijn uiterste best heeft gedaan om mensen en vreemdelingen te weren van de kiezerslijst.
OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos zegt op Starnieuws, dat zij erbij blijft dat het kiezersbestand van het CBB zwaar bevuild is. Zij heeft daar het bewijs voor op een CD gestuurd voor minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken en de president. 'Indien men volhoud, dat het niet waar is, zal ik het bestand openbaar maken', zegt Van Dijk-Silos. Zij wijst erop dat als het bestand niet wordt opgeschoond, de opkomst laag zal zijn. Het OKB controleert de kiezerslijsten elk jaar. Blijkbaar is een inactief bestand toegevoegd aan de kiezerslijst, waardoor er mensen onterecht op voorkomen. 'De kiezerslijst is dramatisch vuil', aldus Van Dijk-Silos.
Het aantal onbestelde oproepingskaarten is daarom nog heel hoog volgens haar. Op de brief die OKB heeft geschreven naar minister Noersalim is formeel niet geantwoord. Zij vindt het niet in de haak, dat op de persconferentie, waar de minister bij is, op deze manier omgegaan wordt met wat het OKB heeft aangekaart. 'Ik ben al twintig jaar bezig met de verkiezingen, maar zo rommelig was het nog nooit', zegt Van Dijk-Silos.
Door zwakke kiezerslijsten, wordt de organisatie van de verkiezingen slecht, benadrukt ze. Internationale waarnemers zullen ook naar deze zaken kijken. Ook de fouten op de stembiljetten zijn zorgwekkend. Nu blijkt weer een fout te zijn op stembiljetten van de ressortraad in Wanica
Geen opmerkingen:
Een reactie posten