zondag 24 mei 2020

35 Internationale waarnemers aanwezig bij verkiezingen

(Bron foto: Twitter)
Waarnemers OAS brengen beleefdheidsbezoek aan minister Pollack-Beighle


Bij de verkiezingen morgen zijn 35 internationale waarnemers aanwezig die het verkiezingsproces zullen volgen. Het gaat om 10 van de Organisatie van Amerikaanse Staten, 4 van Caricom,7 van de Amerikaanse ambassade en van de ambassades van Brazilië 5, Frankrijk 4, Venezuela 2, Indonesië 2 en India 1. 

De internationale waarnemers zijn geaccrediteerd bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Zij hebben een OKB-badge ontvangen en zijn voorzien van diverse documenten om het verkiezingsproces te kunnen volgen.

OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos heeft gisteravond in de Ballroom van Hotel Torarica de buitenlandse waarnemers toegesproken. Zij heeft een presentatie gehouden over het verkiezingsproces. De waarnemers hebben een overeenkomst getekend met het OKB en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij hebben toegang tot alle verkiezingsinstituten en mogen ook informatieve vragen stellen.




De internationale waarnemers mogen zich niet inlaten met het verkiezingsproces. Zij hebben ook ontmoetingen gehad met verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder ook politieke partijen. De OAS- en Caricom-waarnemers vertrekken op 27 mei.

De waarnemersmissie van de OAS heeft gisteren een beleefdheidsbezoek gebracht aan de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle.


De delegatieleider van de OAS-missie, ambassadeur Gonzalo Koncke, die vergezeld was van vier waarnemers, bedankte de regering voor de gelegenheid aan de OAS geboden om voor de zevende keer de verkiezingen te mogen observeren.
Hij waardeert de manier waarop de missie ontvangen is en het harde voorbereidend werk dat de regering verzet heeft ondanks de uitdagingen vanwege de Covid-19 pandemie.

Het is voor de OAS belangrijk om aanwezig te zijn bij verkiezingen, aangezien het principe van democratie hoog in het vaandel staat voor de organisatie en als belangrijkste boodschap gaf de OAS-vertegenwoordiger mee, dat de missie gereed is om de democratie in Suriname te helpen waarborgen.
 
Suriname is het eerste land binnen de regio dat een verkiezing organiseert na de wereldwijde uitbraak van de Covid-19 pandemie en de minister benadrukte dat de regering zich erop heeft toegelegd dat, met inachtneming van de preventieve maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het virus, de verkiezingen voortgang kunnen vinden zoals aangekondigd tijdens de Jaarrede in september 2019.

Hierbij sprak zij de hoop uit, dat Suriname als voorbeeld zou kunnen dienen voor andere landen, in het bijzonder de landen in de Carïbische regio, waarvan enkele ook dit jaar naar de stembus gaan.

De minister gaf de OAS-missie mee, dat de huidige regering haar vertrouwen stelt op eerlijke en transparante verkiezingen en benadrukt het principe van geen-inmenging in nationale aangelegenheden van een democratisch en soeverein land.
In het kader van het verder formaliseren van deze OAS-waarnemersmissie heeft eveneens op het ministerie van Buitenlandse Zaken de ondertekening plaatsgevonden van een overeenkomst ter zake het verkiezingsproces in Suriname.


Van Surinaamse zijde plaatsten de voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau en de respectieve directeuren van Buitenlandse- en Binnenlandse Zaken hun handtekening onder de overeenkomst tezamen met het hoofd van de delegatie van de OAS-waarnemersmissie.

(Suriname Mirror/Starnieuws/Nationaal Informatie Instituut/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten