vrijdag 10 april 2020

Aruba, Curaçao en Sint Maarten ontvangen zes weken liquiditeitssteun van Nederland

Steun in de vorm van renteloze lening met een looptijd van twee jaar

'We moeten samen de economie uit het moeras trekken'


Aruba, Curaçao en Sint Maarten is in de Rijksministerraad vandaag zes weken aan liquiditeitssteun toegezegd door het Nederlandse kabinet-Rutte. Volgens minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is daarmee voldaan aan het verzoek van de landen om financiële steun. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 10 april 2020.

De steun wordt verstrekt in de vorm van een renteloze lening met een looptijd van twee jaar. Er hoeft dus pas in 2022 te worden afgelost, maar herfinanciering of een andere oplossing is dan ook mogelijk. Bedragen noemde Knops niet in de persconferentie, die verliep via een livestream op YouTube.


Zijn woordvoerder bevestigde na afloop, dat het de komende anderhalve maand gaat om 42,8 miljoen florin voor Aruba; 177 miljoen gulden voor Curaçao en 50,2 miljoen gulden voor Sint Maarten. Dit is/lijkt conform het advies van het College financieel toezicht (Cft), waar de Caribische Cft-leden zich volledig van distantieerden.

In de komende zes weken wordt tussen Nederland en de regeringen een-op-een gesproken over de uitwerking van de noodpakketten, die daarna moeten worden geïmplementeerd. 'We moeten samen de economie uit het moeras trekken', zei Knops.


De minister noemt de gesprekken met de premiers van de Caribische landen woensdag en met de Gevolmachtigde ministers donderdag ‘goed overleg’. Hij benadrukte enkele keren, dat de hulp na de eerste periode bestaat uit begrotingssteun en daarom niet zonder voorwaarden wordt verstrekt. 'De landen moeten zich ook voorbereiden op een volgende crisis, hun financiën op orde brengen. De weerbaarheid moet omhoog.' Het is investeren in de toekomst, aldus de BZK-bewindsman.

Journalisten konden vooraf via WhatsApp vragen insturen, wat de voorlichters van BZK en de minister de gelegenheid bood om de meest heikele onderwerpen te vermijden. Zo werd een vraag van over het College financieel toezicht (Cft), waar intern ruzie over de Nederlandse steun aan de landen is ontstaan tussen het Nederlandse en het Caribische smaldeel, omzeild door alleen in te gaan op de noodzaak van een beoordeling van de plannen. Het Cft is daarvoor de beste optie, aldus het antwoord, omdat dit de situatie in de landen kent en ervaring heeft met toezicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten