vrijdag 6 maart 2020

VS en Colombia stellen bilaterale agenda op om smokkel cocaïne te verminderen

Actieplan cocateelt en cocaïne- productie tegen eind 2023 met 50% te verminderen

Cocateelt in Colombia stabiel op 212.000 hectare in 2019, 208.000 hectare in 2018


Het Witte Huis Office of National Drug Control Policy (ONDCP) en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bureau voor International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL) hebben donderdag 5 maart 2020 een dialoog over de internationale samenwerking met de Colombiaanse regering geleid om een ​​bilateraal gezamenlijk actieplan om het hoge niveau van cocateelt en cocaïneproductie tegen het einde van 2023 met 50 procent te verminderen. 

De dialoog was gericht op het vergroten van coca-uitroeiing en cocaïne-verbod, het verbeteren van de veiligheid en economische kansen in de plattelandsgebieden die het meest worden getroffen door de handel in verdovende middelen, en de bestrijding van met witwassen verband houdende drugs en illegale financiën.

Een belangrijk aandachtspunt van de discussie was het uitbreiden van de resultaten van het geïntegreerde coca-uitroeiingsprogramma van Colombia door te zorgen voor volledig gebruik van alle beschikbare hulpmiddelen, waaronder handmatige uitroeiing, alternatieve ontwikkeling en een Colombiaans geleide luchtverwijderingscomponent, ondersteund door plattelandsontwikkeling en plattelandsveiligheidsprogramma's.

'Toen president Duque aantrad in 2018, werd hij geconfronteerd met recordniveaus van cocateelt en cocaïneproductie. Met de steun van de Verenigde Staten en onze nauwe samenwerking tijdens zijn 18 maanden in functie, heeft zijn beleid geleid tot een stabilisatie van beide', zei Jim Carroll, ONDCP-directeur.

Tijdens de bijeenkomst verklaarde INL-assistent-secretaris Kirsten Madison: 'Colombia is onze sterkste partner voor internationale concurrentie en de Amerikaanse bijstand aan Colombia is een van onze meest effectieve investeringen. Deze inspanningen hebben al resultaten opgeleverd, aangezien de cocateelt en de productie van cocaïne eindelijk zijn gestabiliseerd in 2018 en 2019 voor het eerst sinds 2012. Tegelijkertijd laten ze zien dat we nog veel werk voor de boeg hebben om ons gezamenlijke doel te halen cocateelt en cocaïneproductie tegen het einde van 2023 gehalveerd.'

Vandaag heeft ONDCP ook de schatting van de cocateelt in Colombia en de productie van cocaïne 2019 vrijgegeven. Volgens de schatting bleef de cocateelt in Colombia stabiel op 212.000 hectare in 2019, van 208.000 hectare in 2018, terwijl de potentiële pure cocaïneproductie licht steeg met 8 procent tot 951 ton in 2019, van 879 ton in 2018.

Waar de Colombiaanse uitroeiingsactiviteiten geconcentreerd waren, nam de cocateelt aanzienlijk af, wat de inspanningen van president Duque valideerde. De Colombiaanse overheid verhoogde de handmatige uitroeiing met 57,7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Colombiaanse veiligheidstroepen hebben grote moed, opoffering en inzet getoond. In 2019 verloren tien Colombianen hun leven en raakten meer dan 50 ernstig gewond tijdens handmatige uitroeiingsoperaties. Bovendien hebben Colombiaanse politie en strijdkrachten in 2019 beslag gelegd op of geholpen bij de inbeslagname van meer dan 492 ton cocaïne en cocabasis, de meeste in de Colombiaanse geschiedenis.

'President Trump is gericht op het blijven verminderen van het aantal Amerikanen dat sterft aan overdoses, en een belangrijk onderdeel van die missie werkt samen met onze internationale partners om de levering van dodelijke medicijnen te beteugelen. Dit komende jaar zal van cruciaal belang zijn en we kijken uit naar verhoogde inspanningen, waaronder uitroeiing vanuit de lucht, die het verschil maken bij het verminderen van de cocateelt en de productie van cocaïne, wat uiteindelijk het leven van het Amerikaanse volk zal redden', zei directeur Carroll.

Volgens de National Survey on Drug Use and Health (NSDUH) van 2018 - het meest recente jaar waarvoor gegevens beschikbaar zijn - gebruiken 1.949 miljoen mensen cocaïne in de Verenigde Staten, een stijging van 42 procent ten opzichte van de 1.369 miljoen cocaïnegebruikers in 2011. Het percentage van sterfgevallen door overdosis drugs waarbij cocaïne meer dan verdrievoudigd was (van 1,4 tot 4,5 sterfgevallen per 100.000 mensen) van 2012 tot 2018, volgens de Centers for Disease Control and Prevention.

(Suriname Mirror/whitehouse.gov)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten