Kort Geding ondanks positief onderhoud met leiding Assemblee
'Eerbiediging privéleven van burgers, onder wie ondernemers, is in valutawet niet gewaarborgd'
De Surinaamsche Bank (DSB) en de bedrijfslevenorganisaties VSB, Survam en Asfa hebben gisteren een Kort Geding tegen de Staat Suriname aangespannen. Geëist wordt, dat de Staat verboden wordt de controversiële ‘Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren’ toe te passen.
Zij gaan de wet eerst aan het Constitutioneel Hof voorleggen die zal moeten toetsen of de valutawet of sommige bepalingen daarin in strijd zijn met de Grondwet en internationale verdragen waar Suriname zich aan heeft gecommitteerd. Ook zijn zij van plan een bodemgeschil over deze kwestie aanhangig te maken tegen de Staat.
Volgens klagers is artikel 7 van de wet in strijd met het recht op privacy, waaronder het huisrecht, zoals vervat in artikel 17 van de Grondwet en onverenigbaar met artikel 11 van het Amerikaanse Verdrag voor de Rechten van de Mens. Gesteld wordt dat het in de wet genoemde Toezichtorgaan nimmer de bevoegdheid kan hebben om met assistentie van een hulpofficier woningen en andere locaties te betreden om opsporingshandelingen te plegen bij een redelijk vermoeden dat de wet wordt overtreden. Deze bevoegdheid komt hen rechtens niet toe.
'Met de opsporing van strafbare feiten is het Openbaar Ministerie belast en zal altijd een op het binnentreden gerichte last moeten geven.' Volgens eisers wordt met de wet carte blanche verleend om woningen van burgers, waaronder leden van de VSB en personen met verschoningsrecht binnen te treden in strijd met het grondrecht op privacy en het verbod op willekeur, zonder schriftelijke last van een officier van justitie. De eerbiediging van het privéleven van burgers, onder wie ondernemers, is in de valutawet niet gewaarborgd.
Verder wordt erop gewezen, dat een aantal bepalingen in de wet tegenstrijdig en onduidelijk is, terwijl overtreding daarvan met straffen wordt bedreigd. Hiermee wordt in strijd gehandeld met het legaliteitsbeginsel en rechtszekerheidsbeginsel zoals is vervat in de Grondwet en het Inter-Amerikaans mensenrechtenverdrag.
In het verzoekschrift wordt nog een reeks van bepalingen opgesomd die volgens de indieners in strijd zijn met de Grondwet en het mensenrechtenverdrag. Zij willen daarom dat wordt verboden dat de wet wordt uitgevoerd zolang het Constitutioneel Hof geen uitspraak heeft gedaan over de grieven die aan dat instituut zullen worden voorgelegd.
De dialoog tussen de leiding van De Nationale Assemblee en de besturen van de Surinaamse Bankiersvereniging, Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en Survam over de nieuwe valutawet, is gisteren desondanks vruchtbaar verlopen. Ook een vertegenwoordiging van C-47 was aanwezig.
In een intensieve sessie met elkaar en deskundigen is diepgaand gesproken over de onduidelijkheden en gewenste verbeteringen in de wet, zegt vicevoorzitter Melvin Bouva. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons en vicevoorzitter Bouva (beiden NDP) hebben evenals de overige vertegenwoordigers, het belang van de wet benadrukt. Zij hebben aangegeven zich te scharen achter het doel en strekking van de wet welke zich voornamelijk richt op de ordening van het valutaverkeer, het stimuleren van giraal verkeer en versterking van de deviezenreserve van de Centrale Bank van Suriname.
In de uitvoering blijken volgens diverse stakeholders echter technische en administratieve onvolkomenheden te zijn, die aan de orde zijn gesteld. Dit is van belang voor een feilloze uitvoering van de wet. De deskundigen zullen deze punten nader bestuderen en verwerken, zegt Bouva.
Er is ook duidelijkheid gevraagd over tal van zaken over de uitvoering van de wet waaronder valutatransacties met het buitenland, tussen diverse valuta's en betalingen. Intussen zijn er ook werkafspraken gemaakt met de governor van de Centrale Bank, Maurice Roemer, en is de wet reeds in werking getreden. Bepaalde zaken zullen nader worden uitgewerkt.
'Wij zijn in elk geval goed gestemd, dat de wet zowel op de koers als op bepaalde prijzen reeds een positieve werking heeft. De voorstellen om te komen tot een eventuele technische aanscherping van de wet, worden komende week ook met andere relevante betrokkenen verder besproken', zegt Bouva.
(De Surinaamse Courant/de Ware Tijd/Starnieuws)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten