Forse waarborg- som blijkt toch voor aantal partijen grote hobbel
- Sommige partijen kunnen stortingsbewijs van waarborgsom niet overleggen
- 21SU: 'Er is geen juridische grondslag dat we moeten betalen, dus we gaan daarvan uit'
In totaal hebben 20 partijen zich geregistreerd voor de verkiezingen van 25 mei. Gisteren, op de laatste dag, hebben zich nog partijen bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) ingeschreven voor deelname. Sommigen hebben op de valreep de benodigde stukken ingediend, aldus Starnieuws vandaag, zondag 22 maart 2020.
De waarborgsom van Srd 96.250 om deel te mogen nemen, is op de laatste dag een ‘hot issue’ gebleken. Een partij heeft 'onder protest' betaald, een andere vroeg om uitstel, weer anderen hebben gewoon de waarborgsom totaal genegeerd.
Eerder in de week hadden de VHP, SPA, PRO, BEP, PL, PALU, DOE, HVB, NDP, ABOP, A20, hun stukken ingediend. Gisteren hebben Stem Op Jezelf, Strei!, NPS, OptSu, 21 SU, VVD, De Nieuwe Wind, SDU en DA’91 zich gemeld voor de verkiezingen bij het Centraal Hoofdstembureau, dat voorlopig is ondergebracht bij de Kamer van Koophandel & Fabrieken. De rij van deelnemende partijen is afgesloten met DA’91.
Elke partij moest 9 stukken indienen bij de registratie, zoals de statuten van de partij, het stortingsbewijs van de waarborgsom en een bewijs dat de partij in het openbaar register bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) staat ingeschreven.
Niet alle partijen konden direct de vereiste stukken overleggen. Strei! heeft bijvoorbeeld het bewijs dat ze geregistreerd staat bij OKB, niet overgelegd bij CHS. Tegen de tijd dat de partij zich ging registreren was het stuk van het OKB nog niet geleverd. Strei! moet haar statuten aanpassen voordat ze een registratiebewijs kan krijgen van OKB. Maandag pas gaan de gewijzigde statuten naar het orgaan. Een document dat dat proces aangeeft, is ingeleverd bij CHS. 'We staan dus met 9 tenen binnen en met 1 buiten', merkte ondervoorzitter Gulshan Alibux op.
Voor veel partijen was het opbrengen van de waarborgsom een grote uitdaging. De meesten gaan er werk van maken om deze regel terug te draaien of aan te passen als ze de kans krijgen om het land te besturen. DA’91 heeft dus onder protest het stortingsbewijs ingeleverd. Voor andere partijen was het stortingsbewijs van de waarborgsom een probleem. SDU kon geen bewijs tonen dat ze heeft betaald, omdat het geld is overgemaakt, deelt voorzitter Celsius Waterberg mee.
De Nieuwe Wind kon vrijdag niet meer storten bij de Centrale Bank omdat die al gesloten was, zegt ondervoorzitster Marleen Plet mee. Zij zou nog proberen om het geld digitaal over te maken.
Stem Op Jezelf kon ook geen stortingsbewijs inleveren. Zij legde een brief over die gericht was aan president Desi Bouterse en Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons met het verzoek voor haar een uitzondering te maken zodat zij later kon betalen. Daar was nog geen antwoord op gekomen. De partij heeft de pers na het indienen van de stukken niet te woord gestaan.
21SU is niet van plan geweest om te betalen. 'De waarborgsom hebben we niet betaald', zegt voorzitster Maya Saktoe resoluut. 'Er is geen juridische grondslag dat we moeten betalen, dus we gaan daarvan uit.'
CHS gaat aan de hand van de ingediende stukken, oordelen welke partijen worden toegelaten tot de verkiezingsstrijd. Het resultaat is uiterlijk vrijdag bekend. Partijen die niet eens zijn met de beslissing mogen in beroep gaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten